Jerry Lewis – Kralj komedije

Jerry Lewis (16. mart 1926.- 20. avgust 2017), američki komičar, glumac, scenarista, producent, režiser, pevač poznat kao jedan od najpopularnijih i najinventivnijih zabavljača sredine 20. veka, ali i po svojoj filantropiji.

Slavu je stekao nakon što se kao mladi komičar 1946. udružio s pevačem Dinom Martinom i stvorio popularni zabavljački dvojac Martin i Luis. Nakon niza uspeha u noćnim klubovima i serije popularnih filmskih komedija u studiju Paramount Pictures, Luis je otpočeo samostalnu karijeru zbog koje je dobio nadimak “Kralj komedije“. Baveći se režijom, postao je i jedan od pionira korišćenja video-tehnologije u svrhu snimanja igranih filmova.

Džeri Luis je započeo svoj profesionalni život 1945. sa Dinom Martinom, potom krenuo stazama solo karijere i jedno vreme bio najveća zvezda Holivuda, sa desetinama hit filmova i ploča. Sa velikim žarom je unosio novine u snimanje filmova. Znao je kako da kadrira i na najbolji način predstavi svoju instinktivnu fizičku komediju, iako delirijum koji je izazivao na živim nastupima teško da je mogao verno biti prikazan na platnu, ocenjuje Piter Bredšo, filmski kritičar „Gardijana”.

Džeri Luis Foto: Profimedia
Džeri Luis

Luis je prvi uveo sistem premotavanja onoga što je snimljeno direktno na setu, bez čega je danas režiranje nezamislivo. Čak je nekoliko godina i predavao režiju na Univerzitetu Južne Kalifornije gde su mu učenici bili Spilberg i Lukas.
Kasnije je, u „Kralju komedije” (1982) Martina Skorsezea, igrao voditelja tok-šoua koga otima opsesivni fan (Robert de Niro). Tu je igrao potpuno van svog šablona: ozbiljnog lica, sa cinizmom i bez trunke šarma.

Nastavio je da snima sporadično, ali je dospeo u žižu javnosti maja 1992. zahvaljujući članku u magazinu „Spaj” o filmu koji je Džeri snimio do pola i potom napustio, „The Day the Clown Cried” (1972). To je, navodno, bila užasna papazjanija patosa i lošeg ukusa, u kojem Luis igra klovna u logoru, pokušavajući da nasmeje decu. Kada je shvatio koliko je sve to loša ideja, prekinuo je produkciju i zabranio bilo kome da vidi film.
Ali kada je, 1997, Roberto Beninji osvojio Oskara za „Život je lep” a Robin Vilijams 1999. igrao u „Jakobu lažovu”, filmovima sa sličnim tematikama, analitičari su se zapitali nije li Luis bio ispred svog vremena, nije li u njegovom krajnjem neobaziranju na dobar ukus bilo nečeg smelog, čak i veličanstvenog, neke vrste filmske verzije brutalne umetnosti (art brut)?

„Gledanje Skorsezeovog ‘Kralja komedije’ je najverovatnije najbliže što možemo prići razumevanju mračnog i melanholičnog unutrašnjeg života Džerija Lusia, klovna za koga su suze bile dobrodošlo olakšanje”, zaključuje Bredšo.
Verovatno je uzrok te melanholije bio Luisov buran privatni život. U braku sa Peti Palmer bio je od 1944. do 1983. i sa njom je imao šestoricu sinova. Samo mesec dana po zvaničnom razvodu, oženio se Sandi Pitnik, sa kojom je bio do smrti. Međutim, u braku sa Peti je neprestano švrljao. Pričalo se da je imao i vanbračnu ćerku (nikada je nije priznao) sa jednom manekenkom, a najpoznatija afera svakako je bila sa Merilin Monro. „Posle vođenja ljubavi sa njom bio sam bogalj mesec dana”, kazao je jednom prilikom.

Džeri i Peti Luis (prvo dvoje zdesna) Foto: Sam Morris / Las Vegas News Bureau / EPA;
Džeri i Peti Luis (prvo dvoje zdesna)

Luisov najmlađi sin Džozef izvršio je samoubistvo 2009, u 46. godini. Bio je narkoman. Njegov najstariji brat Geri, krivio je oca za to.
– Džeri Luis je zloban i loš čovek. Nikada nije voleo ni brinuo za mene i braću. Znam da je Džoova smrt vezana za drogu, ali verujem da bi bila sprečena da je bio u boljim odnosima sa ocem. Verujem da je delimično umro od slomljenog srca – rekao je Geri Luis u jednom intervjuu.

Džeri Luis Foto: Profimedia
Džeri Luis

Sam Džeri je 2014. otvorio dušu o toj temi.
– Do dana današnjeg ne razumem jer nije pravdeno – nije pravedno prema njemu. To što je krenuo tim putem napravilo je od nepravde glupost. Ali bio mi je sin i sada ga nema i ništa tu više ne mogu da uradim. Jeo sam se hiljadu puta. Na kraju se pokazalo šta mu je učinilo moje odsustvo i ja to nikada neću preboleti – govorio je Luis.

Džeri sa svojom drugom suprugom Sendi Foto: Sam Morris / Las Vegas News Bureau / EPA;
Džeri sa svojom drugom suprugom Sendi

U sličnoj situaciji našao se i njegov veliki prijatelj i možda najveća prava ljubav, Din Martin, sa kojim je imao buran odnos.
– Zaljubio sam se u njega čim smo se upoznali. Bio je čudo koje mi je sam Bog poslao i rad sa njim nikada neću zaboraviti. Mnogo mi nedostaje. Mislim na njega svakoga dana. Ljubav ne možete da otpišete ili stavite na čekanje. Ona vas prati do smrti – rekao je Luis, koji je 2005. o svom odnosu sa Dinom napisao knjigu „Din i ja (ljubavna priča)”.
Njih dvojica su od 1945. izvodili zajedno skečeve, prvo u klubovima, potom na radiju, na televiziji i, na kraju, na filmu. Međutim, posvađali su se i nisu govorili deset godina. Zajednički prijatelj Frenk Sinatra odlučio je da ih ponovo spoji, 1976, uživo na televiziji.
Na jednom od Luisovih teletona (dobrotvornih emisija) pojavio se Din Martin, koga je doveo Sinatra. Izgrlili su se i izljubili, dok je Luis govorio Sinatri kroz šalu, „Kučkin sine. Trebalo je neki Jevrejin da nas pomiri”.

„Znaš, izgleda kao da se nismo videli 20 godina”, rekao je Martin, na šta je Luis odgovorio: „Kružile su razne glasine da smo se rastali i kada sam počeo da odlazim na nastupe a tebe nije bilo, poverovao sam”. Sinatra im je onda prišao i rekao im da „uzmu sobu”. Ostali su nerazdvojni do Dinove smrti 1995.
– Kada ga je Sinatra doveo na teleton, bili smo toliko uzbuđeni, mogli ste to da vidite u našim očima – rekao je Luis u intervjuu 2005.

Foto: EPA;

– Kada mu je sin poginuo 1987, znao sam da je Din mrtav. Otišao sam na sahranu bez njegovog znanja. Hteo sam da mu pokažem da sam tu. Din je to saznao i kasnije me je zvao telefonom. Tada sam ga prvi put čuo da plače. „Kako ne razumeš? Upravo sam izgubio jednog od dvojice muškaraca koje sam voleo u životu. Njega i tebe”. Tada je prvi put rekao da me voli. Dovoljno je to pokazivao, samo mu je bilo teško da kaže – objasnio je Luis.

Muška ljubav: Džeri Luis i Din MartinFoto: Profimedia

https://www.blic.rs/kultura/vesti/ko-je…dzeri-luis…i…/x9sw88y

Filmografija

 2016 The Trust
Stone's Father
 2013 Max Rose
Max Rose
 2009 Curious George 2: Follow That Monkey!
Stationmaster (glas)
 2008 The Nutty Professor (Video)
Julius Kelp / Buddy Love (glas)
 2006 Law & Order: Special Victims Unit (TV Serija)
Uncle Andrew Munch
 2003 The Simpsons (TV Serija)
Professor John Frink, Sr. (glas)
 1995 Funny Bones
George Fawkes
 1993 Mad About You (TV Serija)
Freddy Statler
 1993 Arizona Dream
Leo Sweetie
 1992 Mr. Saturday Night
Jerry Lewis
 1989 Cookie
Arnold Ross
 1988-1989 Wiseguy (TV Serija)
Eli Sternberg

 1987 Fight for Life (TV Film)
Dr. Bernard Abrams
 1983 Smorgasbord
Warren Nefron / Dr. Perks / Gangster / …
 1982 The King of Comedy
Jerry Langford
 1982 Slapstick (Of Another Kind)
Wilbur Swain / Caleb Swain
 1980 Hardly Working
Bo Hooper
 1972 The Day the Clown Cried
Helmut Doork
 1970 The Red Skelton Show (TV Serija)
Magician's Assistant / Silent Spot
 1970 Which Way to the Front?
Brendan Byers III / Field Marshal Erik Kesselring
 1970 One More Time
Bandleader (glas, nepotpisan)
 1969 Hook, Line and Sinker
Peter J. Ingersoll / Fred Dobbs
 1968 Laugh-In (TV Serija)
Guest Performer
 1967 The Danny Thomas Hour (TV Serija)
Brief Walking Man
 1967 Sheriff Who (TV Film)
 1967 The Big Mouth
Gerald Clamson / Syd Valentine
 1966 Way… Way Out
Peter Mattemore
 1966 Batman (TV Serija)
Citizen
 1966 Three on a Couch
Christopher Pride / Warren / Ringo / …
 1965 Boeing, Boeing
Robert Reed
 1965 Red Line 7000
Driver (nepotpisan)
 1965 The Family Jewels
Willard Woodward / James Peyton / Everett Peyton / …
 1965 Ben Casey (TV Serija)
Dr. Dennis Green
 1964 The Disorderly Orderly
Jerome Littlefield
 1964 The Patsy
Stanley Belt / Singers of the Trio
 1963 Who's Minding the Store?
Norman Phiffier
 1963 It's a Mad Mad Mad Mad World
Driver Running Over Hat (nepotpisan)
 1963 The Nutty Professor
Prof. Julius Kelp / Buddy Love
 1962 It's Only Money
Lester March
 1961 The Errand Boy
Morty S. Tashman
 1961 The Ladies Man
Herbert H. Heebert / Mama Heebert
 1960 Cinderfella
Cinderfella
 1960 The Bellboy
Stanley / Jerry Lewis
 1959 Li'l Abner
Itchy McRabbit (nepotpisan)
 1959 Startime (TV Serija)
Joey Robin / Joey Rabinowitz
 1959 Don't Give Up the Ship
John Paul Steckler I / John Paul Steckler IV / John Paul Steckler VII
 1958 The Geisha Boy
Gilbert Wooley
 1958 Rock-a-Bye Baby
Clayton Poole
 1957 The Sad Sack
Private Meredith C. Bixby
 1957 The Delicate Delinquent
Sidney L. Pythias
 1956 Hollywood or Bust
Malcolm Smith
 1956 Pardners
Wade Kingsley Jr. / Wade Kingsley Sr.
 1955 Artists and Models
Eugene Fullstack
 1955 You're Never Too Young
Wilbur Hoolick
 1954 3 Ring Circus
Jerome F. ‘Jerry’ Hotchkiss
 1954 Living It Up
Homer Flagg
 1953 Money from Home
Virgil Yokum
 1953 The Caddy
Harvey Miller, Jr
 1953 Scared Stiff
Myron Mertz
 1952 Road to Bali
Woman in Lala's Dream (nepotpisan)
 1952 Jumping Jacks
Hap Smith
 1952 Sailor Beware
Melvin Jones
 1951 The Stooge
Theodore ‘Ted’ Rogers
 1951 That's My Boy
‘Junior’ Jackson
 1950 At War with the Army
Pfc. Alvin Korwin
 1950 The Milkman
Milkman (nepotpisan)
 1950 My Friend Irma Goes West
Seymour
 1949 My Friend Irma
Seymour

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *