Jessica Chastain – Biografija

Džesika Čestejn (engl. Jessica Chastain, rođena kao Džesika Hauard, 24. marta 1977), američka filmska, televizijska i pozorišna glumica. Polet u njenoj karijeri počinje 2011. godine, kada je igrala u čak sedam filmova, između ostalih i u kritičkom i komercijalnom hitu Služavke.

Djetinjstvo

Džesika je rođena sa prezimenom Hauard, ali je kasnije preuzela Čestejn, pseudonim njene majke koja se bavila veganstvom. Čestejnova je jedno od petoro djece, a njen otac je radio kao vatrogasac. Pohađala je njujoršku školu The Juilliard, gdje je išla na dramske sekcije i učestvovala u studentskim predstavama. To joj je obezbijedilo prve angažmane u pozorištu.

Karijera

Projekat sa kojim počinje karijera Čestejnove je bila TV–serija Mračne senke iz 2004. gdje je igrala Kerolin Sodard. Nakon toga dobija manje uloge u serijama Red i zakon i Urgentni centar, a 2008. prvu filmsku ulogu.

Radi se o filmu Džolin koji prikazuje život zlostavljane tinejdžerke koja iz loših ide u gore ljubavne veze, uništava svoj život među narkomanima, lezbijkama i psihopatama. 2011. počinje njen vrtoglavi uspon u Holivudu, sa čak šest komercijalno i kritički uspješnih filmova.

Čestejnova je najprije snimila naunofantastičnu dramu Drvo života, gdje igra pored Breda Pita i Šona Pena. Bila je u ulozi majke koja pokušava da posreduje između svog supruga i njihove djece, što uopšte nije lako s obzirom na to da se otac dosta autoritativno odnosi prema sinovima, koji se sve više udaljuju od njega.

Potom je u filmu Služavke glumila dobrodušnu, ali ekscentričnu Siliju Fut, koju je konzervativni gradić na američkom Jugu odbacio zbog njenog nemoralnog braka. Silija je naime preotela dečka glavne djevojke u gradu, neposredno pred njihovo vjenčanje. Film je smješten u šezdesete godine dvadesetog vijeka, a potpisuje ga velika, pretežno ženska, glumačka postava na čelu sa Vajolom Dejvis i Emom Stoun.

Iste godine igrala je i u trileru Dug sa Helen Miren, psihološkom trileru Sklonište, kriminalističkoj drami Teksaška polja smrti.

Al Paćino je Čestejnovoj povjerio naslovnu ulogu u filmu Saloma, prvom u karijeri koji je režirao, a za koji je scenario napisan po istoimenom romanu Oskara Vajlda.

U režiserskom debiju Rejfa Fajnsa, filmu Koriolan, Džesika tumači lik Virgilije.

Za sve ove uloge je uglavnom dobijala nagrade za glumačko otkriće godine ili za najbolju sporednu glumicu (na Holivudskom filmskom festivalu, po mišljenju njujorških i losanđeleskih filmskih kritičara…), da bi kasnije dobijala mnogo veća priznanja u vidu nominacija za Nagradu Udruženja filmskih glumaca, Nagradu filmskih kritičara, Zlatni globus i Oskara za najbolju glavnu odnosno sporednu glumicu.

Filmografija

 2019 It: Chapter Two
Beverly Marsh
 2018 George and Tammy
Tammy Wynette
 2018 X-Men: Dark Phoenix
Smith
 2018  Painkiller Jane
Jane Vasko
 2018 Seducing Ingrid Bergman
Ingrid Bergman
 2018  The Division
 2018 Spheres (Kratkometražni)
Narator
 2018 Jay Z: Family Feud ft. Beyoncé (Video spot)
 2017 Woman Walks Ahead
Catherine Weldon
 2017 Molly's Game
Molly Bloom
 2017 The Zookeeper's Wife
Antonina Zabinska
 2016 Miss Sloane
Elizabeth Sloane
 2016 Animals. (TV Serija)
Sarah

Turkeys (2016) … Sarah (glas)
 2016 Ares III: Farewell (Video spot)
Melissa Lewis
 2016 Ares III: The Right Stuff (Video spot)
Melissa Lewis
 2015 Crimson Peak
Lucille Sharpe
 2015 The Martian
Melissa Lewis
 2014 A Most Violent Year
Anna Morales
 2014 Interstellar
Murph
 2014 Miss Julie
Miss Julie
 2013 Salomé
Salome
 2013 Mama
Annabel
 2012 Zero Dark Thirty
Maya
 2012 The Color of Time
Mrs. Williams
 2012 Lawless
Maggie Beaufort
 2011 Touch of Evil (Kratkometražni)
The Fire Starter
 2011 Texas Killing Fields
Pam Stall
 2011 Wilde Salomé (Dokumentarac)
Salome
 2011 The Help
Celia Foote
 2011 The Tree of Life
Mrs. O'Brien
 2011 Coriolanus
Virgilia
 2011 Take Shelter
Samantha
 2010 The Westerner (Kratkometražni)
Daniel's Mother
 2010 The Debt
Young Rachel
 2010 Agatha Christie's Poirot (TV Serija)
Mary Debenham

Murder on the Orient Express (2010) … Mary Debenham
 2009 Stolen Lives
Sally Ann
 2008 Jolene
Jolene
 2007 Journeyman (TV Serija)
Tanna Bloom

Friendly Skies (2007) … Tanna Bloom
 2006 Blackbeard (TV Mini-Serija)
Charlotte Ormand

Episode #1.3 (2006) … Charlotte Ormand
Episode #1.2 (2006) … Charlotte Ormand
Episode #1.1 (2006) … Charlotte Ormand
 2006 The Evidence (TV Serija)
Laura Green

Pilot (2006) … Laura Green
 2006 Close to Home (TV Serija)
Casey Wirth

The Rapist Next Door (2006) … Casey Wirth
 2005-2006 Law & Order: Trial by Jury (TV Serija)
A.D.A. Sigrun Borg

Eros in the Upper Eighties (2006) … A.D.A. Sigrun Borg
Vigilante (2005) … A.D.A. Sigrun Borg
41 Shots (2005) … A.D.A. Sigrun Borg
 2005 Dark Shadows (TV Film)
Carolyn Stoddard
 2004 Veronica Mars (TV Serija)
Sarah Williams

The Girl Next Door (2004) … Sarah Williams
 2004 ER (TV Serija)
Dahlia Taslitz

Forgive and Forget (2004) … Dahlia Taslitz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *