Joseph Barbera – Biografija

Joseph Roland Barbera (24. mart 1911 – 18. decembar 2006) američki animator, reditelj, producent i crtač, čije igrane i televizijske filmove obožavaju milioni fanova širom svijeta.

Joseph je dijete italijanskih imigranata iz New Yorka, u kojem se školovao, pohađao koledž i započeo karijeru. Nakon što je napustio posao bankara, Barbera se pridružuje Van Beuren Studijima 1932 a Terrytoons 1936. 1937 seli se u Californiju i počinje da radi za Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), gdje Barbera upoznaje Williama Hannu. Dvojica ljudi započinju saradnju koja je najpoznatija po produciranju Toma i Jerryja.

Nakon što 1957 MGM ukida njihovo animaciono odjeljenje oni osnivaju Hanna-Barbera koji postaje najuspješniji televizijski animatorski studio u biznisu, produciraju programe kao što su The Flintstones, Yogi Bear, Scooby-Doo, Top Cat, The Smurfs, Huckleberry Hound i The Jetsons.

1967, Hanna-Barbera je prodata Taft Broadcastingu za $12 miliona dolara, ali Hanna i Barbera ostaju glavni u kompaniji sve do 1991. Tada, studio biva prodat Turner Broadcasting Systemu, koji se spaja sa Time Warnerom, vlasnikom Warner Bros., 1996. Hanna i Barbera ostaju kao savjetnici.

Hanna i Barbera su dobitnici sedam oscara kao i osam Emmy nagrada. Njihovi crtani filmovi su postali kulturne ikone, a likovi iz tih filmova bili učesnici u drugim medijima kao što su igrani filmovi, ili knjige i igračke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *