Kad budem mrtav i beo – Priča o filmu

Kad budem mrtav i beo je jugoslovenski crno-bijeli igrani film iz 1967. godine. Režirao ga je Živojin Pavlović, a scenario su pisali Ljubiša Kozomara i Gordan Mihić. Često se navodi kao jedno od najpoznatijih ostvarenja Crnog talasa. Prema nekim navodima, britanski režiser Džon Šlezindžer je izjavio da je Kad budem mrtav i beo bio jedna od inspiracija za njegov mnogo poznatiji film Ponoćni kauboj.

Radnja

Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, mora da napusti zajedno sa svojom djevojkom Lilicom privremeno zaposljenje kao sezonski radnik. Bez posla, kreće sa Lilicom u neizvjesnost. Majka, siromašna pralja, ne može da mu pomogne, a u fabrikama i preduzećima nema mjesta. Da bi došao do para, Džimi potkrada radnike na jednom gradilištu i bježeći od gonilaca, izgubi Lilicu. Tada započinje odiseja Džimija Barke. Sreće kafansku pjevačicu, Dušku, postaje njen ljubavnik i uči da pjeva. Pjeva veoma rđavo, ali to mu ne smeta da putuje po varošicama, pjeva na vašarima i po zabačenim vojnim garnizonima. U jednoj varošici sreće mladu zubotehničarku Bojanu, i sa njom odlazi u Beograd na takmičenje mladih pjevača. Umesto aplauza i afirmacije, dočekuju ga zvižduci i uvrede. Džimi bježi sam i na jednom brodu ponovo sreće Lilicu, koja živi od džeparenja i simuliranja trudnoće. Oboje odlaze kod upravnika bivšeg gradilišta Milutina, u pokušaju da ga ucijene: mlada žena navodno nosi njegovo dijete. Milutin otkriva da su ga prevarili. Pokušava da siluje Lilicu, ali ga Džimi sprečava. Pokušava da ga ubije i ismijeva ga pred radnicima. Poniženi i iznervirani direktor, uzima svoju pušku i ubija Džimija.

Zanimljivosti

 

  • Uloga Džimija Barke je bila određena za Borisa Dvornika. Kako je Boris tada bio u vojsci, uloga je dodijeljena Draganu Nikoliću, i ona ga je proslavila.

 

Uloge

Glumac Uloga
Dragan Nikolić Džimi Barka
Slobodan Aligrudić upravnik Milutin
Miodrag Andrić Ibro
Severin Bijelić oficir
Dara Čalenić Mica
Ljubomir Ćipranić
Aleksandar Gavrić Dule
Olga Jančevecka
Milan Jelić Džimijev cimer
Ljiljana Jovanović Džimijeva majka
Snežana Lukić
Petar Lupa šofer
Vojislav Mićović radnik
Branislav Ciga Milenković violinista
Žika Milenković Stole, kelner
Nikola Milić
Predrag Milinković železničar
Svetolik Nikačević
Đorđe Pura
Alenka Rančić
Ružica Sokić Duška
Milorad Spasojević Novinar
Neda Spasojević Lilica
Borivoje Bora Stojanović
Zorica Šumadinac Bojana
Milivoje Tomić Poslovođa
Janez Vrhovec
Vladan Živković Bubreg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *