Keira Knightley – Biografija

Kira Kristina Najtli (engl. Keira Christina Knightley), rođena 26. marta 1985, engleska glumica. Počela je glumiti još kao djevojčica, a proslavila se 2003. godine posle glavnih uloga u filmu ”Igraj kao Bekam” i trilogiji ”Pirati sa Kariba”. 2005. godini nominovana je za Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u filmu ”Gordost i predrasude”.

Biografija

Rođena je u Tedingtonu, oblast Midlseks, Engleska. Njeni roditelji su Šerman Makdonald, škotska i irska glumica, kasnije dramski pisac i Vil Najtli, engleski pozorišni i televizijski glumac. Ima i starijeg brata, Kejleba, rođenog 1979. Najtlijeva je veći dio svog života provela u Ričmondu nad Temzom, pohađajući Tedington školu i koledž Ešer. Pati od disleksije, ali je bez obzira na to dobijala dobre ocjene u školi na zadovoljstvo njenih roditelja i zato joj je bilo dozvoljeno da uzme agenta i nastavi sa svojom glumačkom karijerom. Glumila je u velikom broju lokalnih amaterskih produkcija, uključujući i ”Po Juliji” (napisala njena majka) i ”Sjedinjene Države” (napisao njen dramski profesor, Džon Makšejn).

Karijera

Kira Najtli je počela glumiti sa sedam godina, debitujući na televiziji 1992. u ”Kraljevskoj proslavi”: Kasnije je glumila u televizijskoj seriji ”Bil” (1995.). U drugoj polovini 90-tih nastupila je u još nekoliko TV-filmova prije nego što je 1999. dobila ulogu Sabe, dvojnice Padme Amidale, u naučnofantastičnom blokbasteru ”Zvezdani ratovi — epizoda I: Fantomska pretnja”.

Najtlijeva je ovu ulogu dobila najviše zbog njene sličnosti sa Natali Portman, koja je glumila Padme; dvije glumice su bile toliko slične da su čak i njihove majke imale problema da ih razlikuju kada su bile našminkane. Prvu glavnu ulogu je dobila 2001. godine, kad je igrala kćerku Robina Huda u TV-filmu kompanije Volt Dizni, ”Princeza lopova”. Tokom ovog perioda pojavila se i u filmu ”Rupa”, trileru koji se nije prikazivao u bioskopima, već je odmah prebačen u video-distribuciju. Pojavila se i u mini-seriji ”Doktor Živago2002.

Postala je poznata ulogom u filmu ”Igraj kao Bekam2002. koji je dobro je prošao u britanskim bioskopima, dok je u SAD 2003. zaradio 32 miliona dolara.

Pošto joj je ”Igraj kao Bekam” podigao glumački rejting, dobila je ulogu u visokobudžetnom akcionom filmu, ”Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera” producenta Džerija Brukhejmera čija je premijera bila u julu 2003. godine. Film je dobio dobre ocjene kritike, a dobro je prošao i u bioskopima, postavši jedan od najvećih hitova filmskog leta 2003. i izbacivši Najtlijevu u prvi plan.

Glumila je i u britanskoj romantičnoj komediji ”Zapravo ljubav” iz 2003. Njen sljedeći film, ”Kralj Artur”, premijerno prikazan jula 2004, dobio je različite kritike, ali je kritičar Rodžer Ebert istakao visok zanatski nivo režije i harizmu glumaca, koji su doprinijeli da likovi budu mnogo zanimljiviji nego što to zaslužuju.” Kira Najtli je opisana da izgleda ,, istovremeno i seksi i odbojno. Istog mjeseca, čitaoci časopisa ”Hello!” izabrali su je za najveću tinejdžersku nadu filmske industrije.

Časopis Tajm je 2004. dodao da izgleda da je Najtlijeva čvrsto odlučila da postane ozbiljna glumica, a ne da ostane tinejdžerska zvijezda.

U 2005. glumila u tri filma: u ”Ludačkoj košulji”, mračnom trileru reditelja Džona Mejberija, zatim u akcionom filmu ”Domino” reditelja Tonija Skota inspirisanom životom lovca na ucijenjene glave Domina Harvija te u filmu ”Gordost i predrasude”, adaptaciji romana Džejn Ostin u kome glumi Engleskinju Elizabet Benet.

”Ludačka košulja” i ”Domino” su su dobili različite kritike, loše su prošli u bioskopima, ali je zato film ”Gordost i predrasude” odlično primljen u SAD, a u Velikoj Britaniji se našao na prvom mjestu po zaradi u bioskopima i to je šesti film Kire Najtli kojem je to uspjelo. Nominovana je za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice, a takođe i za Oskara, ali nije dobila nijednu nagradu.

Njen sljedeći film, ”Pirati sa Kariba: Tajna škrinje”, premijerno je prikazan 7. jula 2006. godine.

Nakon njega su slijedili ”Svila” (adaptacija romana Alesandra Barika) i ”Iskupljenje” (po istoimenom romanu Ijana Makjuana) u kome glume još Džejms Makavoj, Vanesa Redgrejv i Brenda Bletin.

Slijedi treći dio ”Pirata sa Kariba”, čija premijera je bila maja 2007.

Poznata ličnost

Kao rezultat njenog meteorskog uspona Kira Najtli je postala predmet medijske pažnje. Novinari je opisuju kao ,, otvorenu prema medijima, iako je izjavila da ne želi da puno priča o svom privatnom životu.

Izabrana je za najpoželjniju filmsku zvijezdu svih vremena od strane čitalaca časopisa Empajer, zauzela je 79. mjesto na listi časopisa FHM u engleskoj verziji 100 najzgodnijih žena u svetu 2004, 18. u 2005. i bila je prvom mjestu 2006. godine. U američkom izdanju bila je na 54. mestu 2004, na 11. u 2005. i na 5. u 2006. Najtlijeva je, zajedno sa Skarlet Johanson, pozirala gola za naslovnicu časopisa ”Vaniti fer” u martu 2006. Englesko izdanje časopisa proglasilo je najzgodnijom ženom na svIJetu 2006. U maju 2006. plasirala se na 9. mJesto Maksimove liste Hot 100.

Reklamirala je luksuzne proizvode firme Aspri kao i Luksove proizvode u japanskim TV-reklamama. U aprilu 2006. potvrđeno je da je postala novo lice Šanelovog parfema -{“Coco Mademoiselle”}-.

Zahvaljujuči Valentinovoj haljini koju je nosila na dodJeli Zlatnog globusa 2006. modni kritičar Stiven Kodžokaru proglasio je Najtlijevu najbolje obučenom ženom na svIJetu. Haljina je kasnije prodata u dobrotvorne svrhe za 4.300 funti.

Filmografija
 2018 The Aftermath
Rachael Morgan
 2018  Official Secrets
Katharine Gun
 2018 Colette
Colette
 2017 Red Nose Day Actually (TV Spot)
Juliet
 2016 Collateral Beauty
Amy
 2015 Everest
Jan Hall
 2014 The Imitation Game
Joan Clarke
 2014 Laggies
Megan
 2014 Jack Ryan: Shadow Recruit
Cathy Muller
 2013 Begin Again
Gretta
 2013 Once Upon a Time… (Video spot)
Gabrielle Chanel
 2012 Anna Karenina
Anna Karenina
 2011 Neverland (TV Mini-Serija)
Tinker Bell

Part 2 (2011) … Tinker Bell (glas)
Part 1 (2011) … Tinker Bell (glas)
 2011 A Dangerous Method
Sabina Spielrein
 2010 London Boulevard
Charlotte
 2010 Steve (Kratkometražni)
Woman
 2010 Last Night
Joanna
 2010 Never Let Me Go
Ruth
 2008 The Duchess
Georgiana
 2008 The Edge of Love
Vera Phillips
 2007 Silk
Hélène Joncour
 2007 Atonement
Cecilia Tallis
 2006 Pride & Prejudice: Alternate US Ending (Video spot)
Elizabeth Bennet (nepotpisan)
 2005 Domino
Domino Harvey
 2005 Pride & Prejudice
Elizabeth Bennet
 2005 The Jacket
Jackie Price
 2004 King Arthur
Guinevere
 2003 Love Actually
Juliet
 2003 Pirates of the Caribbean (Video Igra)
Narator (glas)
 2003 Gaijin (Video spot)
Kate (glas)
 2002 Doctor Zhivago (TV Mini-Serija)
Lara Antipova

Epizoda #1.2 (2002) … Lara Antipova
Epizoda #1.1 (2002) … Lara Antipova
 2002 The Seasons Alter (Kratkometražni)
Helena
 2002 New Year's Eve (Kratkometražni)
Leah
 2002 Pure
Louise
 2002 Thunderpants
Music School Student (nepotpisan)
 2002 Bend It Like Beckham
Juliette ‘Jules’ Paxton
 2001 Deflation (Kratkometražni)
Jogger
 2001 The Hole
Frankie
 2001 The Wonderful World of Disney (TV Serija)
Gwyn

Princess of Thieves (2001) … Gwyn
 1999 Star Wars: Episode I – The Phantom Menace
Sabé (kao Kiera Knightley)
 1998 The Treasure Seekers (TV Film)
The Princess
 1998 Coming Home (TV Mini-Serija)
Young Judith

Epizoda #1.1 (1998) … Young Judith
 1995 Innocent Lies
Young Celia
 1995 A Village Affair (TV Film)
Natasha Jordan
 1995 The Bill (TV Serija)
Sheena Rose

Swan Song (1995) … Sheena Rose
 1993 Screen One (TV Serija)
Angela

Royal Celebration (1993) … Angela

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *