Kurt Rasel – Biografija

Kurt Fogel Rasel (engl. Kurt Vogel Russell), američki glumac, rođen 17. marta 1951. godine u Springfildu (Masačusets).

Biografija

Njegovi roditelji su majka Luis Julija koja se bavila plesom i otac Bing Rasel, koji je poznat po ulozi u filmu Bonanca. Porijeklom su iz Holandije.

Glumačku karijeru Kurt Rasel je započeo kada je imao 10 godina, glumeći u filmu Elvisa Preslija Dogodilo se na svjetskoj izložbi. Dobio je takođe ulogu u epizodi serije Ostrvo Giligan kao dječak iz džungle. Nedugo zatim, potpisuje desetogodišnji ugovor sa Volt Dizni kompanijom, postavši po riječima Roberta Osborna, top studijska zvijezda 1970-ih. Rasel je glumio u brojnim Diznijevim filmovima: Follow Me, Boys! (Slijedite me momci!) (1966), The One and Only, Genuine, Original Family Band (Jedan i jedini, pravi, originalni porodični bend) (1968), The Computer Wore Tennis Shoes (Računar nosi tenisice) (1969), i The Strongest Man in the World (Najjači čovjek na svijetu) (1975). Ranih 1970-ih amaterski se bavio i bejzbolom. Igrao je za tim Kalifornija Ejndžels (danas Los Anđeles Ejndžels Anahajm), međutim, teško je povrijedio rame 1973. godine, i usredsredio se na glumu. Nominovan je za Emi nagradu 1979., kao i za Zlatni globus 1984. Poznate uloge je ostvario u filmovima Bjekstvo iz Njujorka, Stvor, Tango i Keš, Bjekstvo iz LA kao i u mnogim drugim filmovima.

Oženio se glumicom Sison Habli, koju je upoznao na snimanju filma Elvis 1979. godine. Dobili su sina 1980. kojem su dali ime Boston. Brak im se raspao tokom 1983. godine, kada upoznaje glumicu Goldi Hon, s kojom je i danas u vezi. S njom dobija sina Vajta 1986. godine. Djeca Goldi Hon iz prvog braka (sa Bilom Hadsonom), Oliver i Kejt Hadson, smatraju Rasela za svog oca. Živi sa suprugom Goldi u Vankuveru, Kanada.

Filmografija

 2017 The Fate of the Furious
Mr. Nobody
 2016 Deepwater Horizon
Jimmy Harrell
 2015 The Hateful Eight
John Ruth
 2015 Bone Tomahawk
Sheriff Hunt
 2015 Furious Seven
Mr. Nobody
 2013 The Art of the Steal
Crunch Calhoun
 2011 Touchback
Coach Hand
 2007 Cutlass (Kratkometražni)
Dad
 2007 Death Proof
Stuntman Mike
 2007 Grindhouse
Stuntman Mike (segment “Death Proof”)
 2006 Poseidon
Robert Ramsey
 2005 Sky High
Steve Stronghold / The Commander
 2004 Jiminy Glick in Lalawood
Kurt Russell
 2004 Miracle
Herb Brooks
 2002 Dark Blue
Eldon Perry
 2001 Vanilla Sky
McCabe
 2001 3000 Miles to Graceland
Michael Zane
 1998 Soldier
Todd 3465
 1997 Breakdown
Jeff Taylor
 1996 Escape from L.A.
Snake Plissken
 1996 Executive Decision
David Grant
 1994 Stargate
Colonel Jonathan ‘Jack’ O'Neil
 1994 Forrest Gump
Elvis Presley (glas, nepotpisan)
 1993 Tombstone
Wyatt Earp
 1992 Captain Ron
Captain Ron
 1992 Unlawful Entry
Michael Carr
 1991 Backdraft
Stephen McCaffrey / Dennis McCaffrey
 1989 Tango & Cash
Lt. Gabriel Cash
 1989 Winter People
Wayland Jackson
 1988 Tequila Sunrise
Frescia
 1987 Overboard
Dean Proffitt
 1986 Big Trouble in Little China
Jack Burton
 1986 The Best of Times
Reno Hightower
 1985 The Mean Season
Malcolm Anderson
 1984 Swing Shift
Lucky Lockhart
 1983 Silkwood
Drew Stephens
 1982 The Thing
MacReady
 1981 The Fox and the Hound
Copper (glas)
 1981 Escape from New York
Snake Plissken
 1980 Used Cars
Rudy Russo
 1980 Amber Waves (TV Film)
Laurence Kendall
 1979 Elvis (TV Film)
Elvis Presley
 1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV Film)
Johnny
 1977 Hawaii Five-O (TV Serija)
Peter Valchek

Deadly Doubles (1977) … Peter Valchek
 1976 The Captive: The Longest Drive 2
Morgan ‘Two Persons’ Bodeen
 1976 The Quest: The Longest Drive (TV Film)
Morgan ‘Two Persons’ Beaudine
 1976 The Quest (TV Film)
Morgan ‘Two Persons’ Bodeen
 1967-1976 Disneyland (TV Serija)
Rich Evans / Pvt. Willie Prentiss / Narator
 1976 The Quest (TV Serija)
Morgan Beaudine
 1974-1975 Police Story (TV Serija)
Officer David Singer / J.D. Crawford

 1975 The Deadly Tower (TV Film)
Charles Whitman
 1975 Search for the Gods (TV Film)
Shan Mullins
 1975 Harry O (TV Serija)
Todd Conway

Double Jeopardy (1975) … Todd Conway
 1975 The Strongest Man in the World
Dexter Riley
 1974 The New Land (TV Serija)
Bo Larsen
 1974 Hec Ramsey (TV Serija)
Matthias Kane

Scar Tissue (1974) … Matthias Kane
 1964-1974 Gunsmoke (TV Serija)
Buck Henry / Packy Kerlin

 1973 Superdad
Bart
 1973 Love Story (TV Serija)
Scott

Beginner's Luck (1973) … Scott
 1973 Charley and the Angel
Ray Ferris
 1972 Now You See Him, Now You Don't
Dexter Riley
 1971 Fools’ Parade
Johnny Jesus
 1971 The Barefoot Executive
Steven Post
 1971 Room 222 (TV Serija)
Tim

Paul Revere Rides Again (1971) … Tim
 1970 Storefront Lawyers (TV Serija)
Jerry Patman

This Is Jerry, See Jerry Run (1970) … Jerry Patman
 1970 Dad… Can I Borrow the Car? (Kratkometražni Tv Film)
Narrator
 1970 Love, American Style (TV Serija)
Johnny (segment “Love and the First-Nighters”)

Love and the Banned Book/Love and the First-Nighters/Love and the King (1970) … Johnny (segment “Love and the First-Nighters”)
 1970 The High Chaparral (TV Serija)
Dan Rondo

The Guns of Johnny Rondo (1970) … Dan Rondo
 1969 Then Came Bronson (TV Serija)
William P. Lovering

The Spitball Kid (1969) … William P. Lovering
 1965-1969 Daniel Boone (TV Serija)
Nathan / Paul Bickford / Jed / …

 1969 Guns in the Heather
Rich
 1968 The Horse in the Gray Flannel Suit
Ronnie Gardner
 1967 The Road West (TV Serija)
Jay Baker

Charade of Justice (1967) … Jay Baker
 1967 Mosby's Marauders
Willie Prentiss
 1966 Follow Me, Boys!
Whitey
 1964-1966 The Fugitive (TV Serija)
Eddie / Philip Gerard Jr.

 1966 The F.B.I. (TV Serija)
Dan Winslow

The Tormentors (1966) … Dan Winslow
 1966 Lost in Space (TV Serija)
Quano

The Challenge (1966) … Quano
 1966 Laredo (TV Serija)
Grey Smoke

Meanwhile Back at the Reservation (1966) … Grey Smoke
 1966 The Legend of Jesse James (TV Serija)
Elick Harte

The Colt (1966) … Elick Harte
 1964-1965 The Virginian (TV Serija)
Andy Denning / Toby Shea

The Brothers (1965) … Andy Denning
A Father for Toby (1964) … Toby Shea
 1965 Gilligan's Island (TV Serija)
Jungle Boy

Gilligan Meets Jungle Boy (1965) … Dječak iz džungle
 1965 Guns of Diablo
Jamie McPheeters
 1964 The Man from U.N.C.L.E. (TV Serija)
Christopher Larson

The Finny Foot Affair (1964) … Christopher Larson
 1963-1964 The Travels of Jaimie McPheeters (TV Serija)
Jaimie McPheeters
 1963 Our Man Higgins (TV Serija)
Bobby

Delinquent for a Day (1963) … Bobby
 1963 The Eleventh Hour (TV Serija)
Peter Hall

Everybody Knows You Left Me (1963) … Peter Hall
 1963 It Happened at the World's Fair
Boy Kicking Mike (nepotpisan)
 1963 Sam Benedict (TV Serija)
Knute

 1962 The Dick Powell Show (TV Serija)
Boy / Vernon

 1962 Dennis the Menace (TV Serija)
Kevin

Wilson's Second Childhood (1962) … Kevin (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *