Luc Besson – Profil

Luc Besson (Pariz, Francuska; 18.3. 1959., – ), francuski filmski režiser, producent i scenarist.

Najpoznatiji je po modernim akcionim filmovima i trilerima koji su pokazali vizuelnu raskoš te bili namijenjeni privlačenju široke publike.

Najpoznatiji filmovi su mu Léon, Peti element, Veliko plavetnilo i Nikita.

1980., osnovao je vlastitu filmsku kompaniju, Les Films du Loup, a kasnije Les Films du Dauphin. Kasnije je proširio repertoar kofinansiranjem produkcijske kompanije EuropaCorp.

Tokom rane faze karijere često je sarađivao sa glumcem Jeanom Renom.

Za film Subway je nominovan za nagradu BAFTA za najbolji strani film.

Nominovan je i za 10 nagrada César, a osvojio je jednu 1998. za najbolju režiju za film Peti element.

Filmografija

 2018 Anna
 2018 The French Detective (TV Film)
 2015 Moi c'est Afflelou (Video spot)
 2014 Lucy
 2013 The Family
 2011 The Lady
 2009 Madonna: Celebration – The Video Collection (Video) (video “Love Profusion”)
 2005 Angel-A
 2004 Madonna: Love Profusion (Video spot)
 1999 Joan of Arc
 1994 Léon
 1994 De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 – 1991 (Video dokumentarac) (segment “Mon légionnaire” 1988”)
 1991 Atlantis (Dokumentarac)
 1990 Nikita
 1985 Richard Berry: Black Out (Video spot)
 1985 Subway
 1984 Isabelle Adjani: Pull marine (Video spot)
 1981 L'avant dernier (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *