Michael York – Biografija

Michael York (Fulmore, 27. mart, 1942.), engleski pozorišni glumac i autor nekoliko autobiografskih knjiga.

Biografija

Pravo mu je ime Michael Hugh Johnson. Njegov otac Joseph Gwynne Johnson (vojni oficir koji je postao uspješan poslovni čovjek) i majka Florence Edith May, muzičarka, bili su poklonici umjetnosti pa su i sina podsticali u tom smjeru. No, kad je Michael pokazao želju da se, kao student engleske književnosti, uključi u rad studentskog pozorišta. majka se u početku tome opirala no na kraju je ipak popustila. Tako je on, potpuno neplanski, krenuo u glumačke vode. Početkom 1964. priključio se ansamblu National Youth Theatrea, a potom i Oxford University Dramatic Societyja.

Ljubav prema glumi nije jenjavala ni nakon diplome na Oxfordu: ustrajno je odlazio na probe, dobijao sve više uloga i s vremenom postao opsjednut Shakespeareom. “Najveći britanski spisateljski genij”, kako naziva velikog dramatičara, toliko mu se uvukao pod kožu da je sve ostalo palo u drugi plan. Predano uvježbavajući sve važnije uloge u brojnim Shakespeareovim djelima, ubrzo je postao član National Theatrea, gdje je 1965. glumio u “Mnogo vike ni oko čega“.

Na jednu od predstava došao je i slavni italijanski reditelj Franco Zeffirelli koji je bio toliko oduševljen Yorkom da mu je ponudio ulogu u filmu “Ukroćena goropad” (1967.), a potom i u “Romeo i Juliji” (1968.) gdje su nesrećne mlade ljubavnike glumili Leonard Whiting i Olivia Hussev. (Zeffirelli je s Yorkom sarađivao i 11 godina kasnije: u filmu “Isus iz Nazareta” dao mu je ulogu Jovana Krstitelja.)

Dramski program BBC-a, koji je oduvijek veoma cijenio svoje pozorišne šekspirijance, ponudio mu je (uprkos činjenici da je bio još vrlo mlad) ulogu u serijalu “Saga o Forsyteima” (1967.) u kojem je savršeno glumio Jolvona Forsyta. Ipak, uprkos brojnim izvrsno odigranim ulogama, najšira ga publika najviše pamti po antologijskom filmu Boba Fossa “Kabare” (1972.), u kojem je glumio uz slavnu Lizu Minnelli.

Velika popularnost “Kabarea” donijela je Michaelu Yorku nove filmske ponude: 1973. je glumio D'Arta-gnana u ekranizaciji Dumasova romana “Tri musketara” u režiji Richarda Lestera.

Film je bio tako uspješan da je 1974. snimljen nastavak (“Četiri musketara”), a filmski kritičari smatraju da su to najuspješnije filmske adaptacije književnog predloška slavnog francuskog pisca.

Uspjeh kod publike i kritike, te povezanost glumačke ekipe, nagnala je iste protagoniste da se 15 godina kasnije ponovo okupe i snime “Povratak musketara”, takođe prema Dumasovom djelu “Dvadeset godina posle”.

Privatni život

U aprilu 1967., kad mu je bilo 25 godina, upoznao je Patriciju McCallum i odmah shvatio da je to žena od koje se više ne želi odvajati. Patricia je radila kao fotograf za Vogue, Time, Newsweek, People s velikim ugledom u tim novinama. Rođena je na Jamajci, u imućnoj porodici, koja joj je omogućila školovanje u privatnim školama u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Fotografijom se počela baviti gotovo slučajno, kad je kao modna urednica Voguea bila na službenom putu u Japanu.

Michael York postajao je sve veća zvijezda, uglavnom zahvaljujući filmovima i BBC produkcijama, iako mu je pozorište bilo – i ostalo – najveća ljubav. Od svojih filmskih uloga najradije (osim musketara) spominje onu u “Ubistvu u Orient-expressu” (1974.) koja mu je, veli, otvorila vrata Hollywooda.

Pohod na američko tržište započeo je u svom stilu – na pozorišnim daskama Broadwaya. Njegova prva predstava, “Brent”, bavila se problemom homoseksualaca, u ono vrijeme “vrućim krompirom”. Uspjeh je bio velik, a kad su nakon toga zaredali filmski angažmani, Patricia je spakovala kovčege i u stopu pratila muža na sva snimanja.

Autobiografije

U junu 2000. Michael York je objavio prvu knjigu, “A Shakespearean Actor Prepares” (Pripreme šekspirijanskog glumca), koja se sljedeće godine našla u najužem izboru za najbolju knjigu nezavisnih izdavača. Ohrabren tim uspjehom 2002. je objavio autobiografiju “Accidentaly On Purpose” (Slučajno s namjerom), popraćenu hvalospjevima, u kojoj su se našli mnogi ljudi koji su na specifičan način obilježili autorov život. Treću knjigu, “Are My Blinkers Showing?” (Vidi li se da trepćem?), objavio je 2005. i ponovo dobio odlične kritike. Richard Brown, profesor njujorškog univerziteta, napisao je da je to “najbolja i najintrigantnija knjiga o nastanku filma koju je ikada pročitao”.

Filmografija
 2006-2017 The Simpsons (TV Series)
Dr. Lionel Budgie / Nigel / Mason Fairbanks

Dogtown (2017) … Dr. Lionel Budgie (voice)
Moho House (2017) … Nigel (voice)
Pork and Burns (2017) … Dr. Lionel Budgie (voice)
Lisa the Veterinarian (2016) … Dr. Lionel Budgie (voice)
Homer's Paternity Coot (2006) … Mason Fairbanks (voice)
 2014/II Sleeping Beauty
The Narrator (voice)
 2012 Flatland 2: Sphereland (Video)
Spherius
 2011 Mlyn i krzyz
Nicolaes Jonghelinck
 2010 Pravosudie volkov
Mika – Adult
 2010 Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes (Video)
Sherlock Holmes (voice)
 2010 Family Guy (TV Series)
Documentary Speaker

Partial Terms of Endearment (2010) … Documentary Speaker (voice)
 2010 Quixote (Short)
Quixote (voice)
 2010 How I Met Your Mother (TV Series)
Jefferson Van Smoot

Robots vs. Wrestlers (2010) … Jefferson Van Smoot
 2008-2009 Four Seasons (TV Mini-Series)
Stephen Combe

Winter (2009) … Stephen Combe
Spring (2009) … Stephen Combe
Summer (2008) … Stephen Combe
Autumn (2008) … Stephen Combe
 2009 Madonna: Celebration – The Video Collection (Video)
Basil Exposition (segment “Beautiful Stranger”)
 2009 Transformers: Revenge of the Fallen
Prime #1 (voice)
 2009 Star Wars: The Clone Wars (TV Series)
Dr. Nuvo Vindi

Mystery of a Thousand Moons (2009) … Dr. Nuvo Vindi (voice)
Blue Shadow Virus (2009) … Dr. Nuvo Vindi (voice)
 2008/I The Delivery (Short)
The Actor (unconfirmed)
 2008 Ben 10: Alien Force (TV Series)
Patrick

Be-Knighted (2008) … Patrick (voice)
 2007 Flatland: The Movie (Short)
Spherius (voice)
 2007 The Replacements (TV Series)
Agent G

London Calling (2007) … Agent G (voice)
 2006 Scarface: The World Is Yours (Video Game)
Jerry the Banker (voice)
 2006 Law & Order: Criminal Intent (TV Series)
Bernard Fremont

Slither (2006) … Bernard Fremont
 2005 Crusader (TV Movie)
McGovern
 2005 William Powell: A True Gentleman (Video short)
Narrator
 2005 Icon (TV Movie)
Sir Nigel Irvine
 2005 Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! (TV Series)
Master Zan

Antauri's Masters (2005) … Master Zan (voice)
 2004 Moscow Heat
Rodzher Chembers (as Maykl York)
 2004 Justice League Unlimited (TV Series)
Ares / Mr. Sera

Hawk and Dove (2004) … Ares / Mr. Sera (voice)
 2003-2004 Gilmore Girls (TV Series)
Asher Fleming

Luke Can See Her Face (2004) … Asher Fleming
Afterboom (2004) … Asher Fleming
The Nanny and the Professor (2004) … Asher Fleming
Ted Koppel's Big Night Out (2003) … Asher Fleming
 2004 La Femme Musketeer (TV Mini-Series)
D'Artagnan

Episode #1.2 (2004) … D'Artagnan
Episode #1.1 (2004) … D'Artagnan
 2002 Curb Your Enthusiasm (TV Series)
Michael York

The Grand Opening (2002) … Michael York
The Corpse-Sniffing Dog (2002) … Michael York
The Nanny from Hell (2002) … Michael York
Chet's Shirt (2002) … Michael York
 2002 Presidio Med (TV Series)
George Slingerland

Secrets (2002) … George Slingerland
 2002 Superman: Shadow of Apokolips (Video Game)
Kanto (voice)
 2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV Series)
Admiral Lord Howe

One Life to Lose (2002) … Admiral Lord Howe (voice)
The Turtle (2002) … Admiral Lord Howe (voice)
 2002 Austin Powers in Goldmember
Basil Exposition
 2002 Orson Welles Tales from the Black Museum (TV Series)
Inspector Russell
 2001 Megiddo: The Omega Code 2
Stone Alexander
 2001 The Lot (TV Series)
Colin Rhome

Stiffed (2001) … Colin Rhome
Daddy Dearest (2001) … Colin Rhome
 2000 The Land Before Time VII: The Stone of Cold Fire (Video)
Pterano (voice)
 2000 Borstal Boy
Joyce
 1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (Video)
Basil Exposition (segment “Beautiful Stranger”)
 1999 The Omega Code
Stone Alexander
 1999 Puss in Boots
Puss In Boots
 1999 Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
Basil Exposition
 1999 Le château des singes
The King (English version, voice)
 1999 Madonna: Beautiful Stranger (Video short)
Basil Exposition
 1998 Die by the Sword (Video Game)
Instructor (voice)
 1998 Glory, Glory (TV Movie)
Rev. Hopewell
 1998 Lovers and Liars
Dick
 1998 Perfect Little Angels (TV Movie)
Dr. Calvin Lawrence
 1998 The Wonderful World of Disney (TV Series)
King Arthur

A Knight in Camelot (1998) … King Arthur
 1998 Dead Man's Gun (TV Series)
Herr Friederich Von Huber / Collector

The Collector (1998) … Herr Friederich Von Huber / Collector
 1998 The Treat
Simon
 1998 54
Ambassador
 1998 Wrongfully Accused
Hibbing Goodhue
 1998 Merchants of Venus
Alex Jakoff
 1998 Tex Murphy: Overseer (Video Game)
J. Saint Gideon
 1998 One Hell of a Guy
The Devil
 1997 A Christmas Carol (Video)
Bob Cratchit (voice)
 1997 The Ripper (TV Movie)
Sir Charles Warren
 1997 Un coup de baguette magique (TV Movie)
Ilya
 1997 Dark Planet
Winter
 1997 Goodbye America
Senator Bladon
 1997 True Women (TV Movie)
Lewis Lawshe
 1997 Sliders (TV Series)
Dr. Vargas

This Slide of Paradise (1997) … Dr. Vargas
 1997 Austin Powers’ Electric Pussycat Swingers Club (TV Movie)
The Swingers Club
 1997 Superman (TV Series)
Kanto

Tools of the Trade (1997) … Kanto (voice)
 1996 The Ring (TV Movie)
Walmar von Gotthard
 1996 Adventures from the Book of Virtues (TV Series)
Androcles / The Priest

Compassion (1996) … Androcles / The Priest (voice)
 1996 Babylon 5 (TV Series)
David ‘Arthur’ McIntyre

A Late Delivery from Avalon (1996) … David ‘Arthur’ McIntyre
 1996 September (TV Movie)
Edmund
 1996 La nouvelle tribu (TV Mini-Series)
Ilya
 1995-1996 Seaquest DSV (TV Series)
President Alexander Bourne

Brainlock (1996) … President Alexander Bourne
Spindrift (1995) … President Alexander Bourne
Brave New World (1995) … President Alexander Bourne
 1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (TV Mini-Series)
Robert Graves / Harold Owen

Slaughter (1996) … Robert Graves / Harold Owen (voice)
War Without End (1996) … Robert Graves / Harold Owen (voice)
Stalemate (1996) … Robert Graves / Harold Owen (voice)
Mutiny (1996) … Robert Graves / Harold Owen (voice)
Explosion (1996) … Robert Graves / Harold Owen (voice)
 1995 The Magic School Bus (TV Series)
Harry Herp

Cold Feet (1995) … Harry Herp (voice)
 1995 The Naked Truth (TV Series)
Leland Banks

Woman Jokes While Husband Croaks! (1995) … Leland Banks
 1995 Not of This Earth
Paul Johnson
 1995 L'ombra abitata (TV Movie)
Albert
 1995 Gospa
Milan Vukovic
 1994 Discretion Assured
Trevor
 1994 Fall from Grace (TV Movie)
Hans-Dieter Stromelburg
 1994 ABC Weekend Specials (TV Series)
King Sarastro

The Magic Flute (1994) … King Sarastro (voice)
 1994 TekWar: TekLab (TV Movie)
Richard Stewart
 1993 David Copperfield (TV Movie)
Murdstone (voice)
 1993 Tracey Takes on New York (TV Movie)
Central Park Acquaintance
 1993 The Magic Paintbrush (TV Movie)
The King (voice)
 1993 Wide Sargasso Sea
Paul Mason
 1992-1993 Batman: The Animated Series (TV Series)
Dr. Montague Kane / Vertigo

Zatanna (1993) … Dr. Montague Kane (voice)
Off Balance (1992) … Vertigo (voice)
 1992 The Long Shadow
Romándy Gábor / Raphael Romandy
 1992 The Legend of Prince Valiant (TV Series)
Owen

The Lost (1992) … Owen (voice)
The Dream Come True (1992) … Owen (voice)
The Triumph (1992) … Owen (voice)
 1991 The Wanderer
The Wanderer
 1991 Duel of Hearts (TV Movie)
Gervaise Warlingham
 1991 Eline Vere
Lawrence St. Clare
 1991 Road to Avonlea (TV Series)
Ezekiel Crane

All That Glitters (1991) … Ezekiel Crane
Sea Ghost (1991) … Ezekiel Crane
 1991 Rochade
Paul Grumbach
 1990 Night of the Fox (TV Movie)
Field Marshal Erwin Rommel / Caporal Berger
 1990 Come See the Paradise
Dance Hall Band
 1989 The Heat of the Day (TV Movie)
Robert
 1989 Till We Meet Again (TV Mini-Series)
Paul de Lancel

Episode #1.2 (1989) … Paul de Lancel
Episode #1.1 (1989) … Paul de Lancel
 1989 The Return of the Musketeers
D'Artagnan
 1989 The Lady and the Highwayman (TV Movie)
King Charles II
 1988 The Four Minute Mile (TV Movie)
Franz Stampfl
 1988 Killing Blue
Karstens
 1988 The Far Country (TV Movie)
Carl Zlinter
 1988 Un delitto poco comune
Robert Dominici
 1987-1988 Knots Landing (TV Series)
Charles Scott

Lawfully Wedded (1988) … Charles Scott
The Blushing Bride (1988) … Charles Scott
If Not Now, When? (1988) … Charles Scott
Another Modest Proposal (1988) … Charles Scott
Ties That Bind (1988) … Charles Scott
 1988 Il segreto del Sahara (TV Mini-Series)
Desmond Jordan

Episode #1.4 (1988) … Desmond Jordan
Episode #1.3 (1988) … Desmond Jordan
Episode #1.2 (1988) … Desmond Jordan
Episode #1.1 (1988) … Desmond Jordan
 1987 Der Joker
Dr. Proper
 1987 Spaceballs
Ape #1 (uncredited)
 1986 Sword of Gideon (TV Movie)
Robert
 1986 Tall Tales & Legends (TV Series)
Ponce de Leon

Ponce de Leon (1986) … Ponce de Leon
 1986 Dark Mansions (TV Movie)
Jason Drake
 1986 ABC Afterschool Specials (TV Series)
Chet Gordon

Are You My Mother? (1986) … Chet Gordon
 1986 L'aube
John Dawson
 1985 Space (TV Mini-Series)
Dieter Kolff

Part V (1985) … Dieter Kolff
Part IV (1985) … Dieter Kolff
Part III (1985) … Dieter Kolff
Part II (1985) … Dieter Kolff
Part I (1985) … Dieter Kolff
 1985 Au nom de tous les miens (TV Mini-Series)
Martin Gray at 40 / Martin's father

Episode #1.7 (1985) … Martin Gray at 40 / Martin's father
Episode #1.8 (1985) … Martin Gray at 40 / Martin's father
Episode #1.6 (1985) … Martin Gray at 40 / Martin's father
Episode #1.5 (1985) … Martin Gray at 40 / Martin's father
Episode #1.4 (1985) … Martin Gray at 40 / Martin's father
 1984 Success Is the Best Revenge
Alex Rodak
 1984 The Master of Ballantrae (TV Movie)
James Durie
 1983 The Weather in the Streets (TV Movie)
Rollo Spencer
 1983 Au nom de tous les miens
Martin's Father / Martin Gray (age 40)
 1983 Parade of Stars (TV Movie)
Lou Tellegen
 1983 Vendredi ou la vie sauvage (TV Movie)
Robinson
 1983 The Phantom of the Opera (TV Movie)
Michael Hartnell
 1982 Twilight Theater (TV Movie)
 1981 The White Lions
Chris McBride
 1981 CBS Library (TV Series)
Beast

Misunderstood Monsters (1981) … Beast (voice)
 1981 Beauty and the Beast (Short)
The Beast (voice)
 1980 Final Assignment
Lyosha Petrov
 1979 The Riddle of the Sands
Carruthers
 1979 A Man Called Intrepid (TV Mini-Series)
Evan Michaelian

Episode #1.3 (1979) … Evan Michaelian
Episode #1.2 (1979) … Evan Michaelian
Episode #1.1 (1979) … Evan Michaelian
 1978 Much Ado About Nothing (TV Movie)
Benedick
 1977 BBC2 Play of the Week (TV Series)
Dietrich Bonhoeffer

True Patriot (1977) … Dietrich Bonhoeffer
 1977 The Island of Dr. Moreau
Andrew Braddock
 1977 Jesus of Nazareth (TV Mini-Series)
John the Baptist

Part 2 (1977) … John the Baptist
Part 1 (1977) … John the Baptist
 1976 Seven Nights in Japan
Prince George
 1976 Logan's Run
Logan
 1975 Conduct Unbecoming
2nd Lt. Arthur Drake
 1974 Great Expectations (TV Movie)
Pip
 1974 Murder on the Orient Express
Count Andrenyi
 1974 The Four Musketeers
D'Artagnan
 1973 The Three Musketeers
D'Artagnan
 1973 England Made Me
Anthony Farrant
 1973 Lost Horizon
George Conway
 1972 Cabaret
Brian Roberts
 1971 Zeppelin
Geoffrey Richter-Douglas
 1970 Something for Everyone
Konrad Ludwig
 1969 Justine
Darley
 1969/I Alfred the Great
Guthrum
 1969 The Guru
Tom Pickle
 1968 The Strange Affair
Peter Strange
 1968 Romeo and Juliet
Tybalt
 1968 The Wednesday Play (TV Series)
Roger Porlock

Rebel in the Grave (1968) … Roger Porlock
 1967 Red and Blue (Short)
Acrobat
 1967 Smashing Time
Tom Wabe
 1967 The Forsyte Saga (TV Series)
Jolyon ‘Jolly’ Forsyte

In the Web (1967) … Jolyon ‘Jolly’ Forsyte
The Challenge (1967) … Jolyon ‘Jolly’ Forsyte
 1967 Death Valley Days (TV Series)
Haynie

The Man Who Wouldn't Die (1967) … Haynie
 1967 The Taming of the Shrew
Lucentio
 1967 Liefdesbekentenissen
Peter, Engelse fotograaf
 1967 Accident
William

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *