Mike Love – Biografija

Michael Edward Love (rođen 15. marta 1941), američki pjevač, tekstopisac i muzičar, ko-osnivač the Beach Boys. Karakteriše ga nasal i ponekad bariton pjevanje. Osim što je jedan od vokala benda, kao i tekstopisac većine njihove karijere i dao je jak doprinos na njihovim studijskim albumima. Smatra se malignom figurom u istoriji benda, a tu reputaciju on priznaje: “Za one koji vjeruju da Brian [Wilson] hoda po vodi, ja ću uvijek biti antihrist.”

60-ih, Love je sarađivao sa Wilsonom na tekstovima legendarnih singlova, uključujući “Fun, Fun, Fun” (1964),

California Girls” (1965),

ili “Good Vibrations” (1966).

Kroz taj period, riječi pjesama su reflektovale kulturu mladih: surfing, automobili i romantika, pomažući percepciju pop kulture “California Dream“.

Mnogo Loveovog doprinosa pjesmama nije zvanično priznato sve do njegove uspješno završene tužbe (decenijama posle). Počevši od 1968, Love je postao učitelj Transcendentalne meditacije kod Maharishi Mahesh Yogija. To iskustvo je kasnije uticalo na tekstove pjesama koje su sadržavale teme astrologije, meditacije, politike i ekologije. Nakon toga, Loveov tekstualni pravac se vraća na bendove rane pozicije i veseo zvuk. Love počinje i rad na solo albumima, realizujući prvi 1981: Looking Back with Love. 1988, on, zajedno sa ostalim članovima the Beach Boys biva uveden u Rock and Roll kuću slavnih. Iste godine, pjesma, “Kokomo“, čiji je ko-pisac Love zauzima prvo mjesto na listama u Sjedinjenim Državama i biva nominovana za Grammy.

1998, posle smrti rođaka Carla Wilsona, Love dobija ekskluzivnu licencu za turneju pod nazivom the Beach Boys. Ostali živi članovi Beach Boys, Brian Wilson i Al Jardine kreću u solo projekt. 2011, grupa se reudinjava kako bi se proizveo novi album i krenulo na turneju povodom 50-ce osnivanja benda. Nakon 50-ce reudinjenja, Love nastavlja turneju samo sa Johnstonom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *