Nacionalna klasa – Priča o filmu

Nacionalna klasa (pun naziv: Nacionalna klasa do 785 ccm), kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Glavne uloge u filmu tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić.

Kratak sadržaj

Mladić iz beogradskog predgrađa, Flojd, (Dragan Nikolić), automobilski trkač u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću, važi i kao veliki ljubavnik. Ali nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobijedi na važnoj trci, a da bi u tome uspio mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile (Bogdan Diklić), bubrežni bolesnik, koji umjesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspijeva, kao što ne uspijeva ni izbjegavanje braka sa „službenom“ djevojkom Šiljom (Gorica Popović), koja je zatrudnjela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja – na ispraćaj u vojsku dolazi mu samo Mile.

O snimanju filma

Film „Nacionalna klasa“ je sniman tokom proljeća i ljeta 1978. godine u Beogradu. Bio je to prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića. Nastao je posle „Specijalnog vaspitanja“. U životu doduše, nije postojao Flojd, ali jeste Fojt. To je bio nadimak režisera Branka Baletića, najboljeg Markovićevog prijatelja, koji je i sam u vrijeme prije snimanja filma učestvovao na relijima. Kroz njegov lik oslikana je sudbina generacije kojoj obojica pripadaju. Da bi se postigla autentičnost i uvjerljivost trkačkog ambijenta, na filmu su aktivno saradivali najistaknutiji ljudi iz svijeta trka.

Dušan Tešić, novinar, koji je dugi niz godina bio hroničar onoga što se dešavalo na trkačkim stazama, ali i oko staza, imao je dvostruku ulogu. Prva je bila da evociranjem uspomena na razne trkačke anegdote pomogne u pisanju scenarija, a druga da, kao i na pravim trkama, u filmu igra spikera, koji na kraju filma saopštava da glavni junak, ipak, nije šampion.

Kolika je pažnja na snimanju poklonjena tome da trkački doživljaji budu vjerno opisani, svjedoči i to što su doajeni trkačkog sporta, Branimir Perić Džo i Marjan Kulundžić, bili angažovani kao savjetnici reditelja. Kulundžić se posebno starao da izrazi u žargonu, kao što je „đunta sa sitnim nutom“ i slično, budu autentični, i da se Bora Todorović, u ulozi Flojdovog mehaničara, u odgovarajućim scenama uvijek dohvati alata koji se zaista koristi za popravku „Fiće“.

Njegova uloga startera trke u filmu pamti se po surovoj odluci: „Trka se poništava“. Inte­resantno je da uopšte nije bilo predviđeno da se Džo okuša kao glumac. Trebalo je da glumi Đorđe Nenadović, ali slučaj je htio da on zakasni na snimanje baš kada je ta scena bila na redu. Tada se Goran Marković iznervirao i rekao Periću: „Ti si pravi starter, ti ćeš da glumiš“. To se dogodilo u najuzbudljivijim trenucima snimanja filmske trke, na auto-kros stazi po­red stare ciglane na Zvezdari, specijalno konstruisanoj za potrebe filma.

Po ugledu na velike svjetske filmske hitove ovog žanra, gdje se takođe kao vozači poja­vljuju poznati asovi, važan detalj za ukupan imidž filma sastojao se u tome da glavnog junaka dublira glavni automobilista tog vremena. Flojda je u trkačkim scenama dublirao Pavle Komnenović, najtrofejniji srpski automobilski as. On je u to vrijeme već vozio formulu, pa je akterima za snimanje pozajmio i svoju opremu, atraktivnu kacigu, vatrostalne rukavice i dva zaštitna kombinezona koje, u to vrijeme ostali trkači nisu imali. Komnenović je dublirao i Flojdovog najljućeg rivala koji u jednom trenutku slijeće sa staze. Pošto je rival bio bolje opremljen od Flojda, imao je i ljepša kola. Njegov auto je bio pozajmljen od poznatog hokejaša Partizana, Bojana Bertuša, a Komnenovićeva uloga bila je ne samo da atraktivno vozi, nego i da atraktivno sleti sa staze u okolnu njivu, ali tako da ne napravi štetu na jednom od najljepših „fića“, pripremljenih za sezonu stvarnih trka u Nacionalnoj klasi koja je tih dana trebalo da počne.

U čuvenoj sceni tuče u filmu učestvuje još jedan as srpskog auto-moto sporta, Momir Filipović, koji je donio Crvenoj Zvezdi prvu titulu prvaka na kružnim trkama.

Osim trke na sjajno improvizovanoj stazi, koja je djelo scenografa Miljena Kljakovića, uzbudljive scene iz vožnje postoje u filmu još u dva navrata. Oba puta za volanom je bio drugi dubler Dragana Nikolića, Milorad Jakšić Fanđo. Jakšić je bio idealan spoj trkačkog i glumačkog svijeta, jer je kao poznati snimatelj, i sam vozio trke. On se nalazio za volanom „BMWa“, koji se okreće „pod ručnom“ za 180 stepeni da bi izbjegao Flojdovog „fiću“ u poznatoj sceni ispred Šumatovca, ali vozi i Fiat 132 koji Flojd pozajmljuje od oca svoje djevojke, da bi impresionirao svoju drugu djevojku.

Uloge

Dragan Nikolić kao Branimir Mitrović „Flojd“
Gorica Popović kao Vukosava Lazarević „Šilja“
Bogdan Diklić kao Mile
Vojislav Brajović kao Papi
Bora Todorović kao Žika „Žilijen“
Aleksandar Berček kao Miki „Bunjuel“
Maja Lalević kao Senka
Irfan Mensur kao Simke
Rade Marković kao čika Moma Lazarević, Šiljin otac

Danilo Bata Stojković kao drug Čabor
Milivoje Mića Tomić kao Strahinja Mitrović, Flojdov otac
Olivera Marković kao Smilja Mitrović, Flojdova majka
Ana Krasojević, kao teta Milica Lazarević, Šiljina majka
Dragomir Felba kao čika Rade
Rahela Ferari kao tetka Nata
Jelica Sretenović kao Jasna (Surovi Pank)
Alenka Rančić, kao Cukon Emilija
Slobodan Aligrudić, kao Vidoje
Toni Laurenčić, kao Slavoljub Dušanović „Slave“

Muzika

Muzičko izdanje sa devet pjesama izašlo je 1979. godine, sa najavom za izlazak filma. Album je izdat u obliku LP ploče, a izdavač je bio PGP-RTB. Muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove pjesama je napisala Marina Tucaković, a od pjevača se pojavljuju Dado Topić, Laboratorija zvuka (Vranešević), Oliver Mandić, Oliver Dragojević i Zumreta Midžić-Zuzi.

Spisak pjesama:

A1. Floyd – Dado Topić
A2. Imam sve – Slađana Milošević
A3. Zašto – instrumental
A4. Mirišem – Laboratorija zvuka (Vranešević)

B1. Nacionalna klasa – instrumental
B2. Cvećke i zloće – Oliver Mandić
B3. Zašto – Oliver Dragojević
B4. Hoby – Zumreta Midžić-Zuzi
B5. Floyd – instrumental

Nagrade

Na Filmskim susretima u Nišu 1979. Dragan Nikolić je dobio Nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *