Najmračniji čas/Darkest Hour – Priča o filmu

Najmračniji čas (engl. Darkest Hour) je britanska ratna drama iz 2018. godine reditelja Džoa Rajta. Scenario potpisuje Entoni Makarten, dok su producenti filma Tim Bevan, Lisa Brus, Erik Felner, Entoni Makarten i Daglas Urbanski. Muziku je komponovao Dario Marijaneli. Budžet filma je iznosio 30.000.000 dolara.

Naslovnu ulogu tumači Gari Oldman kao Vinston Čerčil, a u ostalim ulogama su Kristin Skot Tomas, Lili Džejms, Stiven Dilejn, Ronald Pikap i Ben Mendelson. Svetska premijera filma je bila održana 12. januara u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Film je dobio jednu nominacija za Zlatni globus u kojoj je i pobijedio — za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama) (Gari Oldman).

Takođe je dobio devet nominacija za BAFTA nagradu uključujući nagrade za najbolji film, najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Gari Oldman) i najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Kristin Skot Tomas), te je pobijedio za nagradu najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Gari Oldman) i najbolju šminku.

23. januara 2018. godine film je dobio nominacije za šest nagrada Oskar uključujući nagrade za najbolji film, najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Gari Oldman) i najbolju fotografiju (Bruno Delbonel).

 

Na 90. dodjeli Oskara 2018. godine film Najmračniji čas je dobio dva Oskara, za najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Gari Oldman) i najbolju šminku.

Radnja

Najmračniji čas je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjetskog rata, kada Vinston Čerčil (Gari Oldman) samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka – da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma sa nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.

Dok nezaustavljive njemačke trupe prolaze Zapadnom Evropom i pretnja od invazije je neizbježna, javnost je nespremna, kralj je skeptičan, a iz njegove stranke se organizuju zavjere i spletke, Čerčil mora izdržati svoj najmračniji čas, okupiti naciju i pokušati da promijeni tok svjetske istorije.

Uloge

Glumac    Uloga

Gari Oldman    Vinston Čerčil
Kristin Skot Tomas    Klementina Čerčil
Lili Džejms    Elizabet Lejton
Stiven Dilejn    Edvard Vud
Ronald Pikap    Nevil Čejmberlen
Ben Mendelson    Džordž VI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *