Nina Hagen – Rodonačelnica panka

Nina Hagen – rodonačelnica panka

Dete umetnika

Katarina „Nina“ Hagen rođena je 11. marta 1955. u Istočnom Berlinu. Njena majka, Eva Marija Hagen (na slici sa dvogodišnjom Ninom), bila je zvezda u Istočnoj Nemačkoj. „Sa njom je aura pozornice i noćnih slavlja ušla u naš mali stan“, napisala je Nina u svojoj biografiji „Ispovesti“. Njena majka i otac, novinar i pisac Hans Oliva-Hagen, razveli su se kada je Nina imala četiri godine.

Zaboravio si film u boji

Nina je želela da postane glumica, što joj nije dozvoljeno. Godinu dana posećuje časove pevanja – više joj i nije potreebno za njen vokalni opseg od četiri oktave. Sa 19 godina pridružuje se bendu „Automobil“ i sa njim izbacuje svoj jedini hit u DDR-u – „Zaboravio si film u boji“. U pesmi se ljuti na svog dečka koji je na odmor poneo samo crno-beli film.

Nepoželjna porodica

Ninina majka u međuvremenu ulazi u vezu sa disidentom Volfom Birmanom. Nina ga prihvata kao drugog oca. Kada on 1976. biva primoran da se iseli iz DDR-a, i ona zajedno s njim odlazi na zapad. Završava u Londonu gde se zaljubljuje u ska i pank muziku i zatim se vraća u Nemačku, puna ideja. Nije ni svesna da će te njene ideje promeniti nemačku muzičku scenu.

Rok na nemačkom

Sa još četiri muzičara osniva „Nina Hagen bend“. Prvi album izdaju 1978. i momentalno postavljaju muzičke standarde. Ninini tekstovi su opaki, iskreni i dvomisleni. Ona peva, viče, šapuće – o smrti, polnim bolestima i seksu u staničnom klozetu. Nakon druge ploče, bend se rastura. Njih četvorica uspešno nastavljaju pod imenom „Spliff“, a Nina produžava solo.

Neopisiva ženstvenost

Godine 1979. Nina Hagen se postarala za do tada neviđen skandal. U jednoj emisiji na austrijskoj televiziji mrtva-hladna detaljno je opisala kako se samozadovoljiti. Voditelj je bio zaprepašćen, glupavo se smeškao i nije progovorio gotovo ni reč. Nakon emisije dobio je otkaz, a obožavaoci Nine Hagen bili su oduševljeni.

Doživotni prijatelji

Nina i Udo Lindenberg, još jedna nemačka rok-zvezda, često su nastupali zajedno, recimo na čuvenom koncertu 1983. u Berlinu, na poznatoj Šumskoj bini u Olimpijskom parku. Na fotografiji vidimo Ninu i Uda sa instrumentom šalmaj, koji je Lindenbergu poklonio predsednik DDR-a Erih Honeker.

Nina i muškarci

Putevi mnogih muškaraca ukrštali su se sa putem Nine Hagen (na fotografiji sa drugim mužem Rokom Brajnholmom), ali svi su se zadržali najviše par godina. Kada je reč o muzici, tu su, pored Lindenberga, bili i Volfgang Nideken, Tomas D, kao i bendovi Oomph! i Apocalyptica. Za njen stil brine se kreator Žan-Pol Gotje. On ju je inspirisao da stvori sopstvenu modnu liniju pod imenom „Pank majka“.

Kakva majka, takva ćerka

Ninino ćerka Kosma Šiva rođena je 1981. I ona ima veliki umetnički potencijal i uspešna je glumica. Za neobično ime ćerke, mama Nina je morala da se izbori na sudu. „Kosma“ je od „Kosmos“, jer Nina tvrdi da je videla NLO dok je bila trudna, a „Šiva“ po indijskom božanstvu koje Nina veoma poštuje. Ninin sin Otis rođen je 1990. godine.

Nina i svet

Njena živopisna pojava poznata je širom sveta. Ona živi u Riju, Parizu, Njujorku und nimmt eine Platte nach der anderen auf. Njena muzika i nastupi su avangardni, uvek začinjeni dozom ludila i velikog talenta. Svestrana je i peva pop, džez, pank, pa i operu, a povremeno su tu i skandali: NLO-fantazije, sedmodnevni pank-brak i brojne druge eskapade.

U prvim redovima na protestima

Ninin očuh Volf Birman, kao i mladost provedena u DDR-u, izoštrili su njenu političku svest. Ne libi se da izađe na ulicu, kao na ovoj slici iz 1979. u Beču. Zalaže se za zaštitu životinja tokom pariske modne revije krzna, ali i za slobodu i ljudska prava. „Moje srce kuca za žrtve nasilja širom sveta, za sve ljude koji su u izbeglištvu“, objasnila je u intervjuu za Dojče vele 2012. godine.

Ljubav za one koji umiru

U njenom srcu ima mesta za sva bića na ovom svetu. Ona se bori protiv prinudnog psihijatrijskog lečenja, posećuje bolnice. Sa nežnošću, nekom vrstom spiritualne medicine i knjigom, pomaže onima koji umiru da prevaziđu strah od smrti. U tome joj pomaže njena karma i njena vera: Nina Hagen krstila se u 2009. u protestantskoj crkvi.

60? Pa šta?

Nina Hagen se često pojavljuje tamo gde je niko ne očekuje, na primer sa folk muzičarom Florijanom Zilberajzenom, sedi u žiriju u jednom kasting-šou-programu, slavi Božić sa beskućnicima ili vređa učesnike neke televizijske emisije. Iza sebe ima 17 solo-albuma i njen glas se može čuti na više od 500 pesama. Obećava da nova ploča izlazi ove godine…

Autor: Zilke Vinš

www.dw.com/sr/nina-hagen-rodonačelnica-panka/a-18305856

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *