Otac na službenom putu – Priča o filmu

Otac na službenom putu (1985), dramski film reditelja Emira Kusturice. Scenario je napisao Abdulah Sidran. Glavne uloge tumače Moreno De Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mira Furlan, Mustafa Nadarević i Predrag Laković.

Radnja filma

Priča filma se odvija u ranim pedesetim godinama, u političkoj istoriji Jugoslavije poznatim pod imenom ‘vrijeme informbiroa’. Meho, otac iz naslova filma, uspješan je činovnik na republičkom nivou. Jedna njegova neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, odvodi ga u zatvor. To će izazvati seriju promjena u njegovom životu i u životu njegove porodice. Njegov mlađi sin, šestogodišnji Malik, posmatra i komentariše sve što se događa oko njega, ali će tu biti dosta stvari koje on neće moći da razumije. Nikad neće otkriti ujakovu ulogu u očevom hapšenju, a neće saznati ni to da je žena koja mu je poklonila toliko željenu fudbalsku loptu prouzrokovala nesreću njegove porodice.

Nagrade i nominacije

Film je neočekivano osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu (1985). Bio je nominovan za nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji film vanengleskog govornog područja.

Uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *