Plodovi gnjeva/The Grapes of Wrath – Priča o filmu

The Grapes of Wrath (sh. Plodovi gnjeva), američki crno-bijeli film snimljen 1940. u režiji Johna Forda koji predstavlja adaptaciju čuvenog istoimenog romana Johna Steinbecka.

Radnja prikazuje Joadove, porodicu siromašnih zakupaca zemlje iz Oklahome koje je katastrofalna suša sredinom 1930-ih natjerala da potraže sreću kao nadničari u Kaliforniji, ali ih tamo dočekuju samo glad, neimaština, beznađe i brutalna eksploatacija od strane zemljoposjednika. Glavni lik u filmu, koga tumači Henry Fonda, je Tom Joad, mladi sin koji se nakon svega što je iskusio odlučuje boriti za socijalnu pravdu.

Film je snimljen nedugo nakon objavljivanja romana, odnosno u vrijeme kada se SAD još uvijek nisu oporavile od posljedica Velike depresije, pa su problemi siromaštva kojima se bavi još uvijek bili aktuelni. Scenario je uglavnom vjerno pratio roman, sve do pred sam kraj, koji je izmijenjen – dijelom da se opšti ton učini malo vedrijim, a dijelom zbog toga što su režiser Ford i producent Daryl F. Zanuck po svojim uvjerenjima bili konzervativni desničari te nastojali ublažiti ono što su smatrali ljevičarskom socijalističkom propagandom u romanu.

Uprkos svemu tome, The Grapes of Wrath je doživio komercijalni uspjeh, a bio je pohvaljen i od strane kritike. Ford je za film dobio Oscar za najbolju režiju, a Jane Darwell za ulogu Mame Joad dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Slično kao i roman, The Grapes of Wrath je postao dio američke popularne kulture, i danas se često koristi kao referenca na svakodnevicu i probleme SAD 1930-ih.

Uloge

Darryl Hickman je trenutno posljednji živeći član glumačke postave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *