Quincy Jones – Biografija

Quincy Delight Jones Jr. (rođen 14 decembra, 1933), poznat i kao “Q“, američki muzički producent, glumac, dirigent, aranžer, kompozitor, muzičar, televizijski producent, filmski producent, instrumentalista, osnivač magazina, humanitarac. Njegova karijera traje preko šest decenija u zabavnoj industriji, ima rekordnih 79 nominacija za Grammy nagrade, a osvojenih 28, uključujući i Grammy Legend nagradu iz 1991.

Odrastajući u Seattle, Washington, Jones je razvio interes za muziku u ranom uzrastu, a studirao je na Berklee College of Music. Postao je poznat 1950-ih kao jazz aranžer i dirigent, prije nego što se profilisao u pop i filmskoj muzici. 1968, Jones i njegov partner (tekstopisac) Bob Russell, postaju prvi afroamerikanci nominovani za Nagradu oscar za najbolju originalnu pjesmu, za “The Eyes of Love” from Universal Picturesa Banning. Iste godine, Jones postaje prvi afroamerikanac nominovan dva puta iste godine jer je bio nominovan i za oscara za najbolju originalnu muziku, za rad na filmu iz 1967 In Cold Blood. 1971, Jones postaje prvi afroamerikanac – muzički direktor i dirigent na dodjeli nagrade oscar. 1995, postaje prvi afroamerikanac dobitnik akademijine humanitarne nagrade Jean Hersholt. Uz dizajnera zvuka Willie D. Burtona on je drugi najnominovaniji afroamerički oskarovac, ima sedam nominacija, Denzel Washington ima devet.

Jones je producirao Michael Jacksona, njegove albume Off the Wall (1979), Thriller (1982), i Bad (1987), a bio je i producent i dirigent dobrotvorne pjesme iz 1985 “We Are the World“, posvećene žrtvama siromaštva u Etiopiji.

2013, Jones je uveden u Rock & Roll kuću slavnih postavši (zajedno sa Lou Adlerom) dobitnik Ahmet Ertegun nagrade. Jones je imenovan od magazina Time kao jedan od najuticajnijih jazz muzičara 20-og vijeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *