Reese Witherspoon – Biografija

Reese Witherspoon (punim imenom Laura Jeanne Reese Witherspoon, New Orleans, Louisiana, Sjedinjene Države, 22. mart 1976.), američka filmska glumica i producentkinja.

Ranu mladost provodi u Wiesbadenu u Njemačkoj gdje je njen otac radio kao ljekar u vojnoj bazi. Po povratku u Sjedinjene Države nastanjuje se u Los Angelesu. Kada je imala 7 godina bila je model u TV reklami, što je podstiče da se bavi glumom.

Na filmu debituje 1991. u romantičnoj drami The Man in the Moon. 1998. nastupila je u tri važnija filma: Overnight Delivery, Pleasantville i Twilight.

Iduće je godine glumila u hvaljenoj komediji Election, koja joj je donijela nominaciju za Zlatni globus.

2001. ostvaruje veći proboj u karijeri ulogom Elle Woods u uspješnoj komediji Plavuša s Harvarda, te 2002. u Sweet Home Alabama, njenom do sada najvećem komercijalnom uspjehu.

2005., postiže svjetski uspjeh ulogom June Carter Cash u muzičkom filmu Hod po ivici, kojom je osvojila Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA na najbolju glavnu glumicu.

1999. godine udala se za glumca Ryana Phillippea, s kojim ima dvoje djece. Razveli su se 2007. Reese Witherspoon posjeduje vlastitu produkcijsku kompaniju, Type A Films, i aktivno je uključena u udruženja za promociju dječjih i ženskih prava.

Filmografija

 2017-2019 Big Little Lies (TV Serija)
Madeline Martha Mackenzie
 2018 A Wrinkle in Time
Mrs. Whatsit

 2017 The Mindy Project (TV Serija)

Girl Gone Wild (2017)
 2017 Home Again
Alice
 2017 Gunter Babysits (Video spot)
Rosita (glas)
 2016 Sing
Rosita (glas)
 2015 Nature Is Speaking (Kratkometražna Tv Serija)
Home

Home (2015) … Home (Engleska verzija, glas)
 2015 The Muppets. (TV Serija)
Reese Witherspoon

Walk the Swine (2015) … Reese Witherspoon
 2015 Hot Pursuit
Cooper
 2014 9 Kisses (Kratkometražni)
Girl at Costume Party
 2014 Inherent Vice
Deputy D.A. Penny Kimball
 2014 The Good Lie
Carrie
 2014 Wild
Cheryl
 2013 Devil's Knot
Pam Hobbs
 2012 Mud
Juniper
 2012 This Means War
Lauren
 2011 Water for Elephants
Marlena
 2010 How Do You Know
Lisa
 2009 Four Christmases: Gag Reel (Video spot)
Kate (nepotpisana)
 2009 Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (TV Spot)
Susan Murphy / Ginormica (glas)
 2009 Monsters vs. Aliens (Video Igra)
Susan Murphy / Ginormica (glas)
 2009 Monsters vs. Aliens
Susan Murphy / Ginormica (glas)
 2008 Four Christmases
Kate
 2007 Rendition
Isabella Fields El-Ibrahimi
 2006 Penelope
Annie
 2005 Just Like Heaven
Elizabeth
 2005 Walk the Line
June Carter
 2004 Vanity Fair
Becky Sharp
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna Tv Serija)
Sarah Raymond / Factory Girl / Susan Magoffin

 2002 Sweet Home Alabama
Melanie Smooter
 2002 The Simpsons (TV Serija)
Greta Wolfcastle

The Bart Wants What It Wants (2002) … Greta Wolfcastle (voice)
 2001 Legally Blonde
Elle Woods
 2001 The Trumpet of the Swan
Serena (glas)
 2000 Little Nicky
Holly
 2000 King of the Hill (TV Serija)
Debbie

High Anxiety (2000) … Debbie (glas)
Hanky Panky (2000) … Debbie (glas)
 2000 Friends (TV Serija)
Jill Green

The One Where Chandler Can't Cry (2000) … Jill Green
The One with Rachel's Sister (2000) … Jill Green
 2000 American Psycho
Evelyn Williams
 1999 Best Laid Plans
Lissa
 1999 Election
Tracy Flick
 1999 Cruel Intentions
Annette Hargrove
 1998 Pleasantville
Jennifer
 1998 Overnight Delivery (Video)
Ivy Miller
 1998 Twilight
Mel Ames
 1996 Fear
Nicole Walker
 1996 Freeway
Vanessa Lutz
 1994 S.F.W.
Wendy Pfister
 1993 Return to Lonesome Dove (TV Mini-Serija)
Ferris Dunnigan

 1993 Jack the Bear
Karen Morris
 1993 A Far Off Place
Nonnie Parker
 1992 Desperate Choices: To Save My Child (TV Film)
Cassie Robbins
 1991 Wildflower (TV Film)
Ellie Perkins
 1991 The Man in the Moon
Dani Trant

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *