Sarah Jessica Parker – Biografija

Sarah Jessica Parker (Nelsonville, Ohio, SAD, 25.3. 1965. – ) američka glumica. Najpoznatija je po slavnoj seriji “Seks i grad“.

Mlade godine

Sarah Jessica Parker se rodila kao dijete Stephena Parkera, jevrejskog biznismena, i Barbare Parker. Njeni roditelji su se razveli rano u njenom djetinjstvu a njena majka se udala za Paula Forstea, vozača kamiona. Odrasla je tako uz očuha i sedam braće i sestara. Kao mlada djevojka je trenirala balet te se pridružila Broadwayu. Kada se njena porodica premjestila u New York počela je razvijati karijeru kao dječja glumica. Pohađala je Dwight Morrow srednju školu, američku školu baleta, školu kreativnih umjetnosti i profesionalnu dječju školu. Dobila je ulogu u pozorišnoj predstavi “Moje pjesme, moji snovi” a kasnije i u “Annie”.

Karijera

1982. je dobila ulogu u humorističnoj seriji “Square Pegs” a dvije godine kasnije i u filmu “Footloose”.Sa glumcem Robertom Downeyem Jr. je započela vezu koja je trajala sve do 1991.

U 90-im je njena karijera počela dobijati na značaju – 1991. je nastupila u hvaljenoj romantičnoj komediji “Priča iz L.A.-a”, a kasnije u “Medeni mjesec u Vegasu”. Sa Timom Burtonom je snimila dva filma, “Ed Wood” i “Mars napada”.

1998. je nastupila kao kolumnistkinja Carrie Bradshaw u seriji “Seks i grad”. Ta serija je postigla ogromni uspjeh a njena uloga je ostala njen zaštitni znak. Za to je osvojila 4 Zlatna globusa i Emmy.

2000. je bila voditeljka emisije MTV Movie Awards. Poznata je i po smislu za modu. John Kennedy Jr. je takođe bio jedan od njenih ljubavnika, kao i pjevač Joshua Kadison. 1997. se udala za glumca Matthewa Brodericka sa kojim je dobila sina, Jamesa Wilkea Brodericka. Članica je udruženja „Hollywood’s Women’s Political Committee“ i predstavnica UNICEF-ovog udruženja „Performing Arts“.

Filmografija

2018 Blue Night
Vivienne
 2016-2018 Divorce (TV Serija)
Frances

 2018 2 Dope Queens (TV Serija)

Hair (2018)
 2016 Nightcap (TV Serija)
Sarah Jessica Parker

Babymaker (2016) … Sarah Jessica Parker
 2015 All Roads Lead to Rome
Maggie
 2012-2013 Glee (TV Serija)
Isabelle Wright

 2013 Escape from Planet Earth
Kira Supernova (glas)
 2011 New Year's Eve
Kim (segment “Mother & Daughter”)
 2011 I Don't Know How She Does It
Kate Reddy
 2010 Sex and the City 2
Carrie Bradshaw
 2009 Did You Hear About the Morgans?
Meryl Morgan
 2008 Sex and the City
Carrie Bradshaw
 2008 Smart People
Janet Hartigan
 2007 Spinning Into Butter
Sarah Daniels
 2006 Failure to Launch
Paula
 2005 The Family Stone
Meredith Morton
 2005 Strangers with Candy
Peggy Callas
 1998-2004 Sex and the City (TV Serija)
Carrie Bradshaw
 2002 Life Without Dick (Video)
Colleen Gibson
 2000 Sex and the Matrix (TV Spot)
Carrie Bradshaw
 2000 State and Main
Claire Wellesley
 1999 Dudley Do-Right
Nell Fenwick
 1997 ‘Til There Was You
Francesca Lanfield
 1996 Mars Attacks!
Nathalie Lake
 1996 Extreme Measures
Jodie Trammel
 1996 The First Wives Club
Shelly Stewart
 1996 The Substance of Fire
Sarah Geldhart
 1996 If Lucy Fell
Lucy Ackerman
 1996 The Sunshine Boys (TV Film)
Nancy Davison
 1995 Owen (Kratkometrazni)
Narator
 1995 Miami Rhapsody
Gwyn
 1994 The Larry Sanders Show (TV Serija)
Sarah Jessica Parker

Next Stop Bottom (1994) … Sarah Jessica Parker
 1994 Ed Wood
Dolores Fuller
 1993 Striking Distance
Jo Christman
 1993 Hocus Pocus
Sarah Sanderson
 1992 Honeymoon in Vegas
Betsy / Donna
 1992 In the Best Interest of the Children (TV Film)
Callie Cain
 1990-1991 Equal Justice (TV Serija)
Jo Ann Harris
 1991 L.A. Story
SanDeE*
 1991 Shalom Sesame (TV Serija)
Jerusalem Jones

Passover (1991) … Jerusalem Jones
 1989 American Playhouse (TV Serija)
Amy-Beth

Life Under Water (1989) … Amy-Beth
 1989 The Ryan White Story (TV Film)
Laura
 1989 Pursuit (TV Mini-Serija)
Miriam

Part II (1989) … Miriam
 1988 Dadah Is Death (TV Film)
Rachel Goldman
 1987-1988 A Year in the Life (TV Serija)
Kay Ericson Gardner
 1987 The Room Upstairs (TV Film)
Mandy Janovic
 1986 A Year in the Life (TV Mini-Serija)
Kay Erickson

 1986 Flight of the Navigator
Carolyn McAdams
 1986 The Alan King Show (TV Film)
Samantha Cooper
 1986 Hotel (TV Serija)
Rachel Sutton

Hearts Divided (1986) … Rachel Sutton
 1984 Firstborn
Lisa
 1984 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Suzanne Henderson

The Almost Royal Family (1984) … Suzanne Henderson
 1984 Footloose
Rusty
 1983 Somewhere, Tomorrow
Lori Anderson
 1982-1983 Square Pegs (TV Serija)
Patty Greene
 1982 My Body, My Child (TV Film)
Katy (kao Sarah J. Parker)
 1980 Drawing Power (TV Serija)
Glas (sva zenska djeca, pjesme)
 1980 3-2-1 Contact (TV Serija)
Annie

 1974 The Little Match Girl (TV Film) (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *