Simone Signoret – Biografija

Simone Signoret (25. mart 1921 – 30. septembar 1985), francuska filmska glumica koja je tokom karijere osvojila najprestižnije domaće i međunarodne nagrade, uključujući i prvog Oscara koji je ikada osvojila neka Francuskinja.

Nagrade i nominacije

Nagrade Emmy

Njemačka Berlinski međunarodni filmski festival

  • 1971: Srebrni medvjed za najbolju glumicu: u filmu Le Chat (1971) (‘izjednačena s Shirley MacLaine u Desperate Characters)

Francuska Filmski festival u Cannesu

Nagrade César, Francuska

Italija Nagrade David di Donatello

Filmografija

Godima Film Uloga Napomene
1942 Bolero zaposlenica modne kuće nepotpisana
Les Visiteurs du soir statist nepotpisana
Le Prince charmant
1943 Adieu Léonard Ciganka nepotpisana
Le Voyageur de la Toussaint statista nepotpisana
1944 L'Ange de la nuit studentkinja nepotpisana
Le Mort ne reçoit plus La maitresse de Firmin
Service de nuit Plesačica u kafani
Béatrice devant le désir
1945 La Boîte aux rêves Žena nepotpisana
1946 Macadam Gisèle
Le Couple idéal Annette
Les Démons de l'aube Lily, kabaretska zabavljačica
1947 Fantômas Hélène
1948 Impasse des deux anges Marianne
Dédée d'Anvers Dédée
Against the Wind Michele Dennis
1950 Manèges Dora
Gunman in the Streets Denise Vernon francuska verzija snimljena pod naslovom Le Traqué
La Ronde Leocadie, prostitutka
Swiss Tour Yvonne
1951 Ombre et lumière Isabelle Leritz
Sans laisser d'adresse novinarka nepotpisana
1952 Casque d'or Marie ‘Casque d'Or’ Nagrada BAFTA
1953 Thérèse Raquin Thérèse Raquin
1955 Mutter Courage und ihre Kinder Yvette
Les Diaboliques Nicole Horner Diabolique
1956 Un matin comme les autres Janine Alix
La Mort en ce jardin Djin
1957 Les Sorcières de Salem Elisabeth Procter Nagrada BAFTA
Die Windrose
1959 Room at the Top Alice Aisgill Oscar za najbolju glumicu; Nagrada BAFTA;
nominovana – Zlatni globus
1960 Adua e le compagne Adua Giovannetti
1960 Les Mauvais coups Roberte
Amours célèbres Jenny segment “Jenny de Lacour”
1961 Barabbas
1962 Il Giorno più corto nepotvrđeno
Term of Trial Anna
1963 Dragées au poivre Genevieve
Le Jour et l'heure Therese Dutheil
1965 Compartiment tueurs Eliane Darès
Ship of Fools La Contessa Nominovana – Oscar za najbolju glumicu;
Nominovana – Nagrada BAFTA; Nominovana – Zlatni globus
1966 Paris brûle-t-il? Vlasnica kafića Is Paris Burning?
The Deadly Affair Elsa Fennan Nominovana – Nagrada BAFTA
1967 Games Lisa Schindler Nominovana – BAFTA Award
1968 The Sea Gull Arkadina, glumica
1969 L'Américain Léone
L'Armée des ombres Mathilde
Mr. Freedom cameo
1970 L'Aveu Mme L. aka Lise London
1971 La Veuve Couderc Veuve Couderc Tati
Le Chat Clémence Bouin
Comptes à rebours Léa
1973 Rude journée pour la reine Jeanne
Les Granges brulées Rose
1975 La Chair de l'orchidée Lady Vamos
1976 Police Python 357 Thérèse Ganay
1977 La Vie devant soi Madame Rosa
1978 Judith Therpauve Judith Therpauve
1979 L'Adolescente Mamie
1980 Chère inconnue Louise
1982 Guy de Maupassant Maupassantova majka
L'étoile du nord Mme Louise Baron

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *