Steve McQueen – Biografija

Terence Steve McQueen (Beech Grove, 24. mart 1930. – Juárez, Meksiko, 7. novembar 1980.), američki filmski glumac.

Biografija

Za vrijeme studija glume izdržavao kao profesionalni vozač motocikala, a kasnije je postao poznat i po odbijanju da angažuje kaskadere u najopasnijim scenama, uključujući i antologijsku scenu potjere automobilima u filmu Bullitt.

Bio je poznat po interpretaciji likova romantičnih avanturista, osoba sklonih opasnostima i lutalica.

Zapažene uloge ostvario je u filmovima “Sedmorica veličanstvenih“, “Nevada Smith“, “Tom Horn“, “Bullit” i “Veliki bijeg“.

Najzapaženiju ulogu u filmskom svijetu je odigrao s Dustinom Hoffmanom u filmu Papillon (1973).

Nakon nastupa u filmu The Towering Inferno, postao je najbolje plaćena filmska zvijezda na svijetu.

Uprkos teške naravi i čestih svađa s režiserima i producentima, uživao je velike honorare i bio često angažovan u prestižnim projektima.

Steve je imao zanimljiv život. Bio je marinac i okoreli ‘biker’. Imao je mnogo hobija, a svi su bili vezani za adrenalin, bilo to letenje, upravljanje avionom ili vožnja automobilskih relija. Njegova ljubavna životna priča nije bila ništa manje uzbudljiva. Tri puta se ženio, a zadnji put godinu dana prije svoje smrti. Iza sebe je ostavio dvoje djece.

Zanimljiva činjenica u njegovom životu je ta da je Steve McQueen bio pozvan na večeru u dom Romana Polanskog i Sharon Tate zakazanu na dan kada se u toj istoj kući dogodio Mansonov pokolj. Susret s tajanstvenom ženom odgovorio ga je od odlaska na tu večeru, a kasnije je saznao da je i on bio na Mansonovom ‘crnom popisu slavnih osoba’, te je od tada uvijek nosio oružje.

Steve McQueen, jedan je od najpopularnijih glumaca 1960-ih i 1970-ih godina, a umro je 1980. od raka pluća (u 51. godini).

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *