Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Priča o filmu

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, film iz 2017 koji je napisao, režirao, i ko-producirao Martin McDonagh. U glavnoj ulozi je Frances McDormand kao majka koja iznajmljuje tri bilborda kako bi skrenula pažnju na neriješeno ubistvo njene kćerke. Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, John Hawkes, i Peter Dinklage su u sporednim ulogama.

Film je imao premijeru 10 novembra 2017 u US a 12 januara 2018 u UK; zaradivši do sada $131 milion dolara. Velike pohvale je doživio McDonaghov scenario i režija, kao i izvođenja McDormandove, Harrelsona, i Rockwella.

Na 90 dodjeli oscara, film je dobio nagradu za Najbolju glumicu (McDormand) i Najboljeg sporednog glumca (Rockwell) uz sedam drugih nominacija, Najbolji film, Najbolji originalni scenario i najbolji sporedni glumac (Harrelson). Na 75 dodjeli  zlatnog globusa, film je osvojio nagradu za Najbolji film-DramaNajbolju glumicu – Drama (McDormand), Najboljeg sporednog glumca (Rockwell) i Najbolji scenario. Takođe je dobio tri nagrade na 24th Screen Actors Guild Awards—uključujući Izvanrednu performansu u filmu i 5 nagrada na 71 dodjeli nagrada britanske filmske akademije, uključujući Najbolji film.

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” je kontroverzan film koji ćete voleti da mrzite

Milorad Milovanović/Noizz Maker

Frenisis Mekdormand

Frenisis Mekdormand Foto: Profimedia

Šta čini naš mali i u suštini beznačajan život? Trenuci sreće, dani zadovoljstva, tragični udarci i tuga za koju nikad ne znate koliki joj je rok trajanja.

Savremena psihologija ističe da sreća nije trajno osećanje kod čoveka, već je zgužvana u nekoliko sekundi. Zadovoljstvo je ono što ljudi često brkaju sa istinskom srećom, a ono je trajnije i poželjnije u životu pojednica. Na mračnoj strani medalje, tragedija je trenutak koji prati beskrajni auto-put kojim se tuga vozi dozvoljenom brzinom sa pokvarenim kočnicama.

U rediteljskom ostvarenju Martina Mekdone postoji put kojim niko ne prolazi osim, kako tvrde stanovnici Ebinga, ako se neko nije izgubio ili je retardiran. Na tom putu postoje tri napuštena bilborda na kojima je jednog dana osvanula poruka upućena šefu policije Vilobiju.

“Kako to šefe Vilobi? Da niko još nije uhapšen. Silovana je dok je umirala”.

Mildred Hejz je mesecima čekala pravdu za svoju ćerku Anđelu koja je u blizini bilborda napadnuta, silovana i ubijena, ali to jutro nikad nije osvanulo. Strpljenje za razliku od tuge ima rok trajanja, pa je Mildred zakupila napuštene bilborde na godinu dana kako bi poslala poruku policiji u malom homofobnom, rasističkom gradu punom predrasuda.

Vudi Harelson
Vudi Harelson Foto: Profimedia

Šef policije koji boluje od raka pankreasa i njegova vesela ekipa policajaca koji su sastavljeni od homofoba i rasista empatišu se sa Mildred, ali posle postavljenih bilborda ceo učmali grad će ženu gledati kao najvećeg neprijatelja.

Fora sa Mekdonovim filmom je odusustvo tradicionalnog ritma u naraciji. Ne postoji linearno praćenje radnje i razvoj likova od kojih očekujete da se ponašaju u skladu sa situacijom. Nema velikog pokajanja ili velike spoznaje. Ritam života nije utaban, pa tako ni Martinov film.

Iako “Tri bilborda” na papiru deluju kao velika drama, u pitanju je crna komedija koja se temelji na veoma oštroumnom scenariju. Kompleksnost likova, njihove mane i neviđeni bol u desnom guzu reditelja da li vam se sviđaju likovi ili ne su elementi koji čine da ne možete da skinete pogled sa njih i njihove međusobne netrpeljivosti jer su spakovani u malom gradu iz kojeg ne mogu da pobegnu.

Lik Mildred Hejz koju tumači Fransis Mekdormand je naizgled hladan, distanciran, ciničan, sa parolom “jebe mi se za sve vas” je fasada za napušten put kojim tek po neko prođe i vidi tri bilborda na kojima stoji poruka majke koja je očajna.

Sem Rokvel
Sem Rokvel Foto: Profimedia

“Tri bilborda” za naše standarde su daleko od kontroverznog filma, ali kritičari sa druge strane okeana nisu bili srećni zbog malog broja uloga i rečenica koje izgovaraju afroamerikanici u filmu i zbog vrlo nabijene konzervativne i predrasudne dimenzije grada i likova. S tim što se zaboravlja da je ovo crna komedija koja satirično gleda na sveopšte stanje jedne zemlje.

Publika će jako teško progutati rediteljsko ostvarenje Martina Mekdone, samo zato što je većina naviknuta na linearnu strukturu filma i standardni ritam – uvod, razrada, bildovanje radnje i konačno olakšanje, ali ovo je razlog zašto je na radaru Oskara, posle nagrada koje je pokupio na Zlatnom globusu. Mnogi će voleti da ga ozbiljno mrze.

Umorni kritičari od istih filmova i načina pripovedanja su širokih ruku dočekali “Lady Bird“, “Call Me By Your Name” i “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” jer nijedan nema klasičan tip pripovedanja i predvidivih momenata koje viđamo prečesto.

“Tri bilborda” su zabavno, brutalno i iskreno iskustvo i on je metafora na put na kojem stoje tri velika znaka sa pitanjem i opomenom, samo da li neko ko prolazi gleda šta piše ispisano crnim slovima. Da li vidi tragediju, tugu ili borbu?

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *