William Shatner – Biografija

Willian Shatner (22.03.1931), kanadski glumac, pjevač, pisac, producent, reditelj i komičar. Stekao je svjetsku slavu i postao kulturna ikona sa ulogom Jamesa T. Kirka, kapetana svemirskog broda USS ” Enterprise ”, u franšizi Zvjezdanih staza. Serija se snimala od 1966. do 1969. godine iako je prva pilot epizoda napravljena 1965. godine. Glumio je i u 7 filmova Star Trek kinematografije. Napisao je niz knjiga u kojima bilježi svoja iskustva dok je igrao ulogu kapetana Kirka, i bio je ko-autor nekoliko romana sa radnjom u svijetu Zvjezdanih staza. Napisao je i niz romana naučne fantastike pod nazivom TekWar, koji su kasnije bili prilagođeni za televiziju.

Shatner je igrao veterana narednika policije u istoimenoj seriji T. J. Hooker (1982-1986).

Nakon toga, bio je domaćin reality televizijske serije Rescue 911 (1989-1996), koja je osvojila nagradu People's Choice kao omiljena nova TV dramska serija. Od tada je radio kao muzičar, pisac, reditelj i poznati reklamer proizvoda. On je takođe upečatljivo glumio advokata Dennyja Cranea u televizijskim dramama Praksa (2004) i Bostonsko pravo (2004-08), za koje je dobio dvije nagrade Emmy i jednog Zlatnog globusa.

Rane godine

Shatner je rođen 22. marta 1931. godine, u Notre-Dame-de-Grâce blizu Montreala, Quebec, Kanada, sin Anne (rođ Garmaise) i Josepha Shatnera, proizvođača odjeće. On ima dvije sestre, Joy i Farla. Shatnerov djed po ocu, Wolf Schattner, izmijenio je prezime u “Shatner”. Svi Shatnerovi predaci bili su jevrejski imigranti iz Austrije, Poljske, Mađarske i Ukrajine. Shatner je studirao ekonomiju na McGill University u Montrealu, gdje je i diplomirao. U junu 2011. godine, McGill University mu je dodijelio počasni doktorat.

Glumačka karijera

Nakon što je diplomirao na McGill University 1952, Shatner je postao poslovni direktor pozorišta Mountain Playhouse u Montrealu prije nego je postao član pozorišta Canadian National Repertory Theatre u Ottawi. Početkom 1954. godine Shatner je počeo da nastupa na Stratford Shakespeare Festival u Stratfordu, Ontario. Igrao je niz uloga na Stratford festivalu među kojima se ističu manje uloge u renomiranim televizijskim produkcijama kao što su: Sofoklov Kralj Edip u režiji Tyronea Guthrieja, Shakespeareov Henry V, i Tamerlan Veliki Christophera Marlowea, u kojem je Shatner imao svoj debi na Broadwayju 1956. godine. 1954., dobio je ulogu Rangera Boba u Canadian Howdy Doody Show. Shatner je bio zamjena za Christophera Plummera; njih dvojica će kasnije glumiti neprijatelje u Star Trek VI: The Undiscovered Country.

Iako se već pojavio u kanadskom filmu iz 1951, The Butler Night Off, njegov prvi dugometražni film je bio film u produkciji MGM-a iz 1958. Braća Karamazovi sa Yulom Brynnerom, u kojem je glumio najmlađeg od braće Karamazova, Alekseja. U decembru iste godine, pojavio se nasuprot Ralpha Bellamyja u ulozi rimskog poreznika u Betlehemu (na dan Isusovog rođenja) u epizodi TV-serijala Hallmark Hall of Fame pod nazivom Božićno drvo u režiji Kirka Browninga, u kojoj je glumio sa zvijezdama kao što su Jessica Tandy, Margaret Hamilton, Bernadette Peters, Richard Thomas, Cyril Ritchard i Carol Channing. Shatner je imao vodeću ulogu u američkoj kriminalističkoj televizijskoj antologiji Alfred Hitchcock vam predstavlja treća sezona (1957-1958) u epizodi pod nazivom Stakleno oko, koja je jedan od njegovih prvih nastupa na američkoj televiziji.

1959. je dobio dobre ocjene kritike kada je preuzeo ulogu Lomaxa u brodvejskoj produkciji pozorišne predstave Svijet Suzie Wong . U martu 1959, dok je glumio na pozornici u Suzie Wong, Shatner je igrao i detektiva Archieja Goodwina što je trebalo biti prva serija Nero Wolfe CBS televizije, ali je prekinuta od strane CBS-a nakon snimanja samo nekoliko epizoda. Zatim 1960. godine nastupa dva puta kao Wayne Gorham u produkciji NBC-a u vestern TV-seriji Odmetnici u kojoj je glumio zajedno sa Bartonom Maclaneom, pa u drugoj epizodi Majko, mogu li otići na plivanje? serijala Alfred Hitchcock vam predstavlja peta sezona. 1961. glumio je u brodvejskoj predstavi Pucanj u tami zajedno sa Julie Harris u režiji Harolda Clurmana. Walter Matthau, koji je osvojio nagradu Tony za svoj nastup i Gene Saks takođe se pojavljuju u ovom komadu. Shatner je takođe glumio u dvije epizode pod nazivom The Grim Reaper i The Hungry Glass televizijske serije NBC-a Thriller. Iste godine glumio je i u filmu Eksplozivna generacija.

Guthrie je nazvao mladog Shatnera ”glumcem koji najviše obećava na Stratford festivalu”, i tu se susreo sa savremenicima poput Stevea McQueena, Paula Newmana i Roberta Redforda. Shatner nije bio uspješan kao ostali glumci, međutim, tokom 1960-ih “postao je poznat kao glumac koji se pojavljivao na vrijeme, znao svoje dijaloge, radio jeftino i uvijek odgovarao na telefonske pozive.” Njegov moto je “Rad jednako rad”, ali Shatnerova spremnost da prihvati bilo koju ulogu, bez obzira koliko “nezaboravna”, itekako je nanosila štetu njegovoj karijeri. 1962. nastupa u filmu Uljez Rogera Cormana.

Pojavljuje u filmu Stanleyja Kramera Suđenje u Nürnbergu i u dvije epizode naučne fantastike u antologijskoj seriji, Zone sumraka pod nazivom U pravi čas i Košmar na 20.000 stopa.

U sezoni 1963-1964, pojavljuje se u dvije epizode TV-serije ABC-a Channing i u TV-serijama Na granici mogućeg pod nazivom Hladne ruke, toplo srce. 1963. kao gost nastupa u TV-seriji Route 66, u epizodi Izgradite svoje kuće u zaleđu mora. 1964, kao gost je nastupio u CBS-voj TV drami Izvještač. Iste godine glumi sa Laurenceom Harveyjem, Claire Bloom, Paulom Newmanom i Edwardom G. Robinsonom u vestern filmu Bijes.

1965. godine, Shatner kao gost glumi majora Curta Browna u drugoj sezoni u 9. epizodi, Ja sam neprijatelj TV seriji Twelve O'Clock High. On je takođe kao gost glumio u seriji The Man from UNCLE u epizodi u kojoj se pojavljuje Leonard Nimoy, s kojim će se Shatner uskoro pojaviti u Zvjezanim stazama. Glumio je i u hvaljenoj drami Za narod 1965. godine, kao pomoćnik okružnog tužioca.

Shatner je zatim 1966. glumio u gotskom horor filmu Incubus, drugom po redu dugometražnom filmu ikad napravljenim sa svim dijalozima koji se govore u esperanto jeziku. Glumi i u jednoj epizodi serije Gunsmoke kao lik Freda Batemana. Zatim se pojavljuje kao advokat Brett Skyler koji se pretvorio u falsifikatora u epizodi Time To Kill iz 1966. godine serije Velika dolina. 1967. glumi u slabo poznatom filmu Bijeli Komanči u ulozi dva lika: Johnnya Moona i njegov brata blizanca Notaha.

Zvjezdane staze

William Shatner kao kapetan James T. Kirk, njegov najpoznatiji lik.

Shatner dobija ulogu kapetana Jamesa T. Kirka (drugog pilota u Zvjezanim stazama), u epizodi pod nazivom Gdje niko ranije nije bio. On tada sklapa ugovor da igra Kirka za naredne sezone Zvjezdanih staza i igrao je ulogu u periodu od 1966. do 1969. U svom originalnom prikazivanju na NBC-u, serija je imala samo skromne ocjene i bila je otkazana nakon tri sezone.

1973. godine, vratio se u ulozi kapetana Kirka, ali samo kao glas, u animiranoj seriji Zvjezdanih staza. U svojoj ulozi Kirka, Shatner je 22. novembra 1968. poljubio glumicu Nichelle Nichols (poručnik Uhura), u epizodi Zvjezdanih staza, Platonova pastorčad. Ova epizoda se popularno navodi kao prvi primjer poljupca između bijelog muškarca i crnkinje na televiziji u Sjedinjenim Američkim Državama.

1970-e

Shatnerova supruga Gloria Rand razvela se od njega u martu 1969. godine. Nakon što su Zvjezdane staze bile otkazane te godine, Shatner je imao poteškoća u pronalaženju posla tokom ranih 1970-ih jer je dobijao uglavnom ponude slične portretisanja kapetana Kirka. Uz vrlo malo novca i izgleda da nastavi glumu, Shatner je izgubio svoju kuću i živio je u kamp prikolici u San Fernando Valley. Shatner se podsjeća ovog perioda svog života kao “taj period”, bilo je to ponižavajuće vrijeme u kojem je prihvatao svaki posao, uključujući i male nastupe na zabavama, kako bi pomogao svoju porodicu.

Shatner se ponovo pojavio u manje poznatim filmovima, kao što su Cormanov Big Bad Mama (1974) ili horor film Đavolja kiša (1975), kao i TV film Strava na 37.000 stopa, što mnogi njegovi obožavaoci vjeruju je bio njegov najgori posao. Shatner je dobio dobre kritike kao glavni tužilac u PBS-ovoj adaptaciji Saul Levittove drame iz 1971. Suđenje u Andersonvilleu. Tokom 1975. i 1976. godine, ostale uloge na televiziji uključuju glavnu ulogu tajnog agenta u seriji sa vestern tematikom Barbary Coast, a kao gost pojavljuje se u mnogim serijama 1970-ih kao što su Čovjek vrijedan šest miliona dolara, Kolumbo, Novajlije, Kung Fu, Ironside i Misija: nemoguće. Shatner je bio povremeni gost na kvizovima Piramida i 20,000 dolara piramida tokom 1970-ih godina, kada se pojavio nasuprot Leonarda Nimoya u sedmodnevnom meču najavljenom kao “Kirk vs. Spock.”

Povratak ulozi kapetana Kirka

Star Trek postaje kultna serija tokom 1970-ih godina a kapetan Kirk kulturna ikona. Shatner počinje da se pojavljuje na Star Trek konvencijama u organizaciji “trekija” (fanova). Sredinom 1970-ih, Paramount počinje pred-produkciju za novu verziju televizijske serije Star Treka, pod radnim nazivom Star Trek: Phase II.

Međutim, fenomenalan uspjeh Ratova zvijezda (1977) doveo je studio do toga da uzmu u obzir rad na Star Treku kao igranom filmu. Članovi ekipe su Shatner i drugi originalni glumci iz serije i Paramount producira Star Trek: The Motion Picture, i objavljuje ga 1979. godine. Shatner je igrao Kirka u narednih šest Star Trek filmova, zaključno sa smrću lika u zadnjem izdanju Star Trek Generations (1994).

Filmografija

 2015 William Shatner War Chronicles: German (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2018 Creators: The Past
Lord Ogmha
 2018  Senior Moment
Victor Martin
 2018 Aliens Ate My Homework (Video)
Phillogenus esk Piemondum (Phil) (glas)
 2017 The Indian Detective (TV Mini-Serija)
David Marlowe

 2017 Batman vs. Two-Face (Video)
Two-Face / Harvey Dent (glas)
 2017 Private Eyes (TV Serija)
Norm Glinski

The P.I. Code (2017) … Norm Glinski
 2017 My Little Pony: Friendship Is Magic (TV Serija)
Grand Pear

The Perfect Pear (2017) … Grand Pear (glas)
 2017 Malevolent
The Overseer (glas)
 2016 A Sunday Horse
Kenneth Roubidaux
 2016 Range 15
Richard Chindler
 2016 Hashtaggers (TV Serija)
William Shatner

#ManBun with William Shatner (2016) … William Shatner
 2016 MLB Network Presents (TV Serija)
Narrator

The Colorful Montreal Expos (2016) … Narator
 2015 Breaking Ground (TV Serija)
Narator
 2015 Haven (TV Serija)
Croatoan

 2015 Just in Time for Christmas (TV Film)
Coachman
 2015 William Shatner War Chronicles (TV Serija)
Narator
 2015 Baby, Baby, Baby
Actor
 2015 Murdoch Mysteries (TV Serija)
Mark Twain

Marked Twain (2015) … Mark Twain
 2015 A Christmas Horror Story
Dangerous Dan
 2014 Elite: Dangerous (Video Igra)
Orion (glas)
 2014 Family Guy: The Quest for Stuff (Video Igra)
James T. Kirk (glas)
 2013 Hot in Cleveland (TV Serija)
Sally

It's Alive (2013) … Sally

 2013 The Captains Close Up (TV Serija)

William Shatner (2013)
 2013 The All Glory Project (Video spot)
Narator (glas)
 2013 Brian Evans: At Fenway (Video spot)
Home Plate Umpire
 2013 Escape from Planet Earth
Gen. Shanker (glas)
 2012 Rookie Blue (TV Serija)
Henry McLeod

The First Day of the Rest of Your Life (2012) … Henry McLeod
 2011-2012 Psych (TV Serija)
Frank O'Hara

Heeeeere's Lassie (2012) … Frank O'Hara
In for a Penny… (2011) … Frank O'Hara
 2011 Horrorween
William Shatner
 2010-2011 $#*! My Dad Says (TV Serija)
Dr. Edison Milford Goodson III
 2009 La véritable histoire du Chat Botté
The Cat (Engleska verzija, glas)
 2009 Fanboys
William Shatner
 2004-2008 Boston Legal (TV Serija)
Denny Crane
 2008 Gotta Catch Santa Claus (TV Film)
Santa Claus (glas)
 2007 The Tuttles: Madcap Misadventures (Video Igra)
Vance (glas)
 2007 Live Life (Kratkometražni)
Narrator
 2007 Everest (TV Mini-Serija)
Norman Kelly

 2006 Star Trek: Tactical Assault (Video Igra)
Capt. James T. Kirk (glas)
 2006 Star Trek: Legacy (Video Igra)
Capt. James T. Kirk (glas)
 2006 Star Trek: Encounters (Video Igra)
Narrator (glas)
 2006 Over the Hedge
Ozzie (glas)
 2006 The Wild
Kazar (glas)
 2006 Stalking Santa
Narator (glas)
 2005 Last Laugh ‘05 (TV Film)
Lucifer
 2005 Atomic Betty (TV Serija)
Betty's Grandfather

The NO-L 9 (2005) … Betty's Grandfather (glas)
 2005 Invasion Iowa (TV Serija)
Col. Shane Yeager / Himself

It Came from Hollywood (2005) … Col. Shane Yeager / Himself
 2005 Lil’ Pimp (Video)
Tony Gold (glas)
 2004 Dodgeball: A True Underdog Story
Dodgeball Chancellor
 2004 Chilly Beach (TV Serija)
The President

Dale to the Chief (2004) … The President
 2004 The Practice (TV Serija)
Denny Crane

 2003 A Carol Christmas (TV Film)
Dr. Bob / Ghost of Christmas Present
 2002 Groom Lake
John Gossner
 2002 American Psycho II: All American Girl (Video)
Starkman
 2002 Futurama (TV Serija)
William Shatner

Where No Fan Has Gone Before (2002) … William Shatner (glas)
 2002 Showtime
William Shatner
 2002 Shoot or Be Shot
Harvey Wilkes
 2001 The Kid (TV Film)
Professor (glas)
 2001 Bob Patterson (TV Serija)
Warren Wellman

Awards Bob (2001) … Warren Wellman
 2001 Osmosis Jones
Mayor Phlegmming (glas)
 2001 Falcon Down
Maj. Robert Carson
 2000 Miss Congeniality
Stan Fields
 1999-2000 3rd Rock from the Sun (TV Serija)
The Big Giant Head

 1999 A Twist in the Tale (TV Serija)
The Storyteller
 1998 Hercules (TV Serieja)
Jason of the Argonauts

Hercules and the Argonauts (1998) … Jason of the Argonauts (glas)
 1998 Free Enterprise
Bill
 1998 Land of the Free
Aidan Carvell
 1997 Star Trek: Generations (Video Igra)
Capt. James T. Kirk (glas)
 1997 Star Trek: Starfleet Academy (Video Igra)
Capt. James T. Kirk
 1997 Cosby (TV Serija)
Jack

The Pilot (Not the Pilot) (1997) … Jack
 1997 The First Men in the Moon (Video)
The Grand Lunar, King of the Moon
 1997 Perversions of Science (TV Serija)
Adm. Kornfeld

Boxed In (1997) … Adm. Kornfeld
 1996 The Prisoner of Zenda, Inc. (TV Film)
Michael Gatewick
 1996 The Fresh Prince of Bel-Air (TV Serija)
William Shatner

Eye, Tooth (1996) … William Shatner
 1996 Dead Man's Island (TV Film)
Chase Prescott
 1994-1996 TekWar (TV Serija)
Walter H. Bascom
 1993-1995 Eek!stravaganza (TV Serija)
Star Commander Berzerk / Santa Claus (glas)

 1994 Janek: The Silent Betrayal (TV Film)
Bodosh
 1994 TekWar: TekJustice (TV Film)
Walter H. Bascom
 1994 Seaquest DSV (TV Serija)
Milos Tezlof

Hide and Seek (1994) … Milos Tezlof
 1994 TekWar: TekLab (TV Film)
Walter H. Bascom
 1994 TekWar: TekLords (TV Film)
Walter H. Bascom
 1994 TekWar (TV Film)
Walter H. Bascom
 1976-1993 Columbo (TV Serija)
Fielding Chase / Detective Lucerne / Ward Fowler

 1993 Family of Strangers (TV Film)
Earl
 1993 Loaded Weapon 1
Gen. Mortars
 1993 Star Trek: Judgment Rites (Video Igra)
Capt. James T. Kirk (glas)
 1992 Star Trek: 25th Anniversary Enhanced (Video Igra)
Capt. James T. Kirk (glas)
 1992 The Larry Sanders Show (TV Serija)
William Shatner

The Promise (1992) … William Shatner (glas)
 1991 Voice of the Planet (TV Mini-Serija)
William Hope Planter
 1988 The Trial of Standing Bear (TV Film)
Narrator (voice)
 1988 Broken Angel (TV Film)
Chuck Coburn
 1982-1986 T.J. Hooker (TV Serija)
Sgt. T.J. Hooker
 1985 North Beach and Rawhide (TV Film)
Rawhide MacGregor
 1985 The Ray Bradbury Theater (TV Serija)
Charles Underhill

The Playground (1985) … Charles Underhill
 1984 Secrets of a Married Man (TV Film)
Chris Jordan
 1982 Airplane II: The Sequel
Commander Buck Murdock
 1982 Visiting Hours
Gary Baylor
 1982 Police Squad! (TV Serija)
Poisoned Man

Revenge and Remorse (The Guilty Alibi) (1982) … Poisoned Man
 1980 The Babysitter (TV Film)
Dr. Jeff Benedict
 1980 The Kidnapping of the President
Jerry O'Connor
 1979 Star Trek: The Motion Picture
Capt. James T. Kirk
 1979 Disaster on the Coastliner (TV Film)
Stuart Peters
 1979 Riel (TV Film)
The Barker
 1978 Crash (TV Film)
Carl Tobias
 1978 Little Women (TV Mini-Serija)
Prof. Friedrich Bhaer

Pilot (1978) … Prof. Friedrich Bhaer
 1978 The Third Walker
Munro Maclean
 1978 Land of No Return
Curt Benell
 1978 The Bastard (TV Film)
Paul Revere
 1978 How the West Was Won (TV Serija)
Capt. Harrison

Amnesty (1978) … Capt. Harrison
Orville Gant (1978) … Capt. Harrison
 1977 Kingdom of the Spiders
Rack Hansen
 1977 Testimony of Two Men (TV Mini-Serija)
Adrian Ferrier
 1977 The Oregon Trail (TV Serija)
Master Sgt. Buford Cole

The Scarlet Ribbon (1977) … Master Sgt. Buford Cole
 1976 A Whale of a Tale
Dr. Jack Fredericks
 1976 The Tenth Level (TV Film)
Prof. Stephen Turner
 1976 Perilous Voyage (TV Film)
Steve Monroe
 1975-1976 Barbary Coast (TV Serija)
Jeff Cable
 1975 The Devil's Rain
Mark Preston
 1975 The Rookies (TV Serija)
Luke Harris

The Hunting Ground (1975) … Luke Harris
 1974 Police Woman (TV Serija)
Mark Ciprio

Smack (1974) … Mark Ciprio
 1974 Amy Prentiss (TV Serija)
Bill Parkins

Baptism of Fire (1974) … Bill Parkins
 1974 Police Story (TV Serija)
Sgt. Bill Keitlinger

Love, Mabel (1974) … Sgt. Bill Keitlinger
 1973-1974 Star Trek (TV Serija)
Capt. Kirk
 1973-1974 Dr. Simon Locke (TV Serija)
Barney Davis / Joe Flatt

 1974 Kodiak (TV Serija)

 1974 Petrocelli (TV Serija)
Adam North

Edge of Evil (1974) … Adam North

 1974 The Collaborators (TV Serija)

 1974 Kung Fu (TV Serija)
Capt. Brandywine Gage

A Small Beheading (1974) … Capt. Brandywine Gage
 1974 Big Bad Mama
William J. Baxter
 1970-1974 Ironside (TV Serija)
Bill Parkins / Don Brand / Marty Jessup

 1974 The Six Million Dollar Man (TV Serija)
Josh Lang

Burning Bright (1974) … Josh Lang
 1974 The Magician (TV Serija)
Ed Cassidy

The Illusion of the Queen's Gambit (1974) … Ed Cassidy
 1974 Impulse
Matt Stone
 1974 Pray for the Wildcats (TV Film)
Warren Summerfield
 1974 Indict and Convict (TV Film)
Sam Belden
 1973 Pioneer Woman (TV Film)
John Sergeant
 1973 Mannix (TV Serija)
Adam Langer

Search for a Whisper (1973) … Adam Langer
 1973 The Horror at 37,000 Feet (TV Film)
Paul Kovalik
 1973 Barnaby Jones (TV Serija)
Phil Carlyle / Fred Williams

To Catch a Dead Man (1973) … Phil Carlyle / Fred Williams
 1973 Go Ask Alice (TV Film)
Sam
 1973 Incident on a Dark Street (TV Film)
Deaver G. Wallace
 1973 The Bold Ones: The New Doctors (TV Serija)
Richard Burrell

Tightrope to Tomorrow (1973) … Richard Burrell
 1972 Marcus Welby, M.D. (TV Serija)
Dr. Bellings

Heartbeat for Yesterday (1972) … Dr. Bellings
 1971-1972 Owen Marshall, Counselor at Law (TV Serija)
Gary / District Attorney Dave Blankenship

 1971-1972 Mission: Impossible (TV Serija)
Joseph Conrad / Thomas Kroll

 1972 Hawaii Five-O (TV Serija)
Sam Tolliver

 1972 The Sixth Sense (TV Serija)
Edwin Danbury

Can a Dead Man Strike from the Grave? (1972) … Edwin Danbury
 1972 The Hound of the Baskervilles (TV Film)
George Stapleton
 1972 The People (TV Film)
Dr. Curtis

 1972 Norman Corwin Presents (TV Serija)

The Discovery (1972)

 1971 Cade's County (TV Serija)
Jack Pilgrim

The Armageddon Contract (1971) … Jack Pilgrim

 1971 Storefront Lawyers (TV Serija)

One American (1971)
 1971 Vanished (TV Film)
Dave Paulick
 1970 The Name of the Game (TV Serija)
Ronald Payden / Peter

 1970 Swing Out, Sweet Land (TV Film)
John Adams
 1970 The F.B.I. (TV Serija)
Arthur Majors

Antennae of Death (1970) … Arthur Majors
 1970 The Andersonville Trial (TV Film)
Col. Chipman
 1970 Medical Center (TV Serija)
Dr. Eli Neily

The Combatants (1970) … Dr. Eli Neily

 1970 Paris 7000 (TV Serija)

 1970 Sole Survivor (TV Film)
Lt. Col. Josef Gronke
 1965-1969 The Virginian (TV Serija)
Henry Swann / Luke Milford

 1966-1969 Star Trek (TV Serija)
Capt. Kirk / Dr. Janice Lester / Sargon / …
 1969 The Skirts of Happy Chance (TV Film)
Chris Pardee
 1969 CBS Playhouse (TV Serija)
Peter Hoyt

Shadow Game (1969) … Peter Hoyt
 1968 Comanche blanco
Johnny Moon / Notah
 1968 Off to See the Wizard (TV Serija)
Alexander the Great

Alexander the Great (1968) … Alexander the Great
 1967 Insight (TV Serija)
Mike Burnett

Locusts Have No King (1967) … Mike Burnett
 1966 Gunsmoke (TV Serija)
Fred Bateman

Quaker Girl (1966) … Fred Bateman
 1966 Incubus
Marc
 1961-1966 Dr. Kildare (TV Serija)
Dr. Carl Noyes / Dr. Toby Cunningham
 1964-1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Serija)
Dr. Ely Harris / David Vincent

 1966 The Big Valley (TV Serija)
Brett Skyler

A Time to Kill (1966) … Brett Skyler
 1965 The Fugitive (TV Serija)
Tony Burrell

Stranger in the Mirror (1965) … Tony Burrell
 1965 12 O'Clock High (TV Serija)
Maj. Kurt Brown

I Am the Enemy (1965) … Maj. Kurt Brown
 1965 For the People (TV Serija)
David Koster
 1961-1965 The Defenders (TV Serija)
Assistant District Attorney Earl Rhodes / Gil Rawson / Cliff Sellers / …

 1964 The Man from U.N.C.L.E. (TV Serija)
Michael Donfield

The Project Strigas Affair (1964) … Michael Donfield
 1964 The Reporter (TV Serija)
Horner

He Stuck in His Thumb (1964) … Horner
 1964 The Outrage
The Preacher
 1964 The Outer Limits (TV Serija)
Col. / Brig. Gen. Jeff Barton

Cold Hands, Warm Heart (1964) … Col. / Brig. Gen. Jeff Barton
 1964 Burke's Law (TV Serija)
Arthur Reynolds

Who Killed Carrie Cornell? (1964) … Arthur Reynolds
 1964 Arrest and Trial (TV Serija)
Larry Tavener

Onward and Upward (1964) … Larry Tavener
 1963 Alexander the Great (TV Film)
Alexander
 1963 Route 66 (TV Serija)
Menemsha Faxon

Build Your Houses with Their Backs to the Sea (1963) … Menemsha Faxon
 1963 Channing (TV Serija)
Tom Ericson

Dragon in the Den (1963) … Tom Ericson
 1963 77 Sunset Strip (TV Serija)
Paul DeVinger

 1960-1963 The Twilight Zone (TV Serija)
Bob Wilson / Don Carter

 1963 Alcoa Premiere (TV Serija)
Dr. William Grant

Million Dollar Hospital (1963) … Dr. William Grant
 1963 Operation Bikini
Narator (nepotpisan)
 1963 The Nurses (TV Serija)
Dr. Adam Courtland / Dr.Ken Houck

 1963 The Dick Powell Show (TV Serija)
Eric Tegman

Colossus (1963) … Eric Tegman
 1962 The Soldier (Kratkometražni)
The Soldier
 1962 The Intruder
Adam Cramer
 1962 Naked City (TV Serija)
Maung Tun / Roger Barmer

 1961 Judgment at Nuremberg
Capt. Harrison Byers
 1961 The Explosive Generation
Peter Gifford
 1961 Thriller (TV Serija)
Paul Graves / Gil Thrasher

 1960 Festival (TV Serija)
Marc Antony

 1960 The DuPont Show of the Month (TV Serija)

 1960 Point of Departure (TV Film)
 1960 Outlaws (TV Serija)
Wayne Gorham

Starfall: Part 2 (1960) … Wayne Gorham
Starfall: Part 1 (1960) … Wayne Gorham
 1960 One Step Beyond (TV Serija)
Carl Bremer

 1960 Moment of Fear (TV Serija)

A Touch of Guilt (1960)
 1954-1960 General Motors Presents (TV Serija)
Harry Mungo / Billy Budd / Pete / …
 1960 Play of the Week (TV Serija)
Lewis Rohnen

Night of the Auk (1960) … Lewis Rohnen
 1957-1960 Alfred Hitchcock Presents (TV Serija)
John Crane / Jim Whitely

 1959 Nero Wolfe (TV Serija)
Archie Goodwin
 1959 Sunday Showcase (TV Serija)
Sen. Thomas P. Gore

The Indestructible Mr. Gore (1959) … Sen. Thomas P. Gore
 1959 Tactic (TV Serija)
 1958 The Christmas Tree (TV Film)
Philo
 1958 The United States Steel Hour (TV Serija)
Con Purvis / Fred Corry

 1957-1958 Kraft Television Theatre (TV Serija)
Harry / Fred Bell / Charles Best

 1958 Playhouse 90 (TV Serija)
Jerry Paul

A Town Has Turned to Dust (1958) … Jerry Paul
 1958 Climax! (TV Serija)
Ben Tate

Time of the Hanging (1958) … Ben Tate
 1958 Suspicion (TV Serija)
Eli

Protege (1958) … Eli
 1958 The Brothers Karamazov
Alexi Karamazov
 1957 Studio One (TV Serija)
Dr. David Coleman / Kenneth Preston / Dr. Franck

 1957 Omnibus (TV Serija)
Palace Messenger

 1956-1957 The Kaiser Aluminum Hour (TV Serija)
John Sandor / Owen Howell / Peterson

 1957 Oedipus Rex
Chorus
 1956 Goodyear Television Playhouse (TV Serija)
John

All Summer Long (1956) … John
 1955-1956 On Camera (TV Serija)
Mark Solway

 1955 Scope (TV Serija)

 1955 Playbill (TV Serija)
Hannify

The Swamp (1955)
Mr. Finchley Versus the Bomb (1955) … Hannify
 1954 Howdy Doody (TV Serija)
Ranger Bob (1954)
 1953 Space Command (TV Serija) (1953)
 1951 The Butler's Night Off
A crook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *