Žilijet Binoš – Biografija

Žilijet Binoš (fr. Juliette Binoche, rođena 9. marta, 1964. godine u Parizu), francuska glumica.

Biografija

Rođena je u Parizu od oca filmskog reditelja i majke glumice. Sa petnaest godina otišla je na školovanje u specijalnu srednju školu za umjetnost, posle koje je upisala Nacionalni konzervatorijum dramskih umjetnosti u Parizu.

Sa osamnaest godine stekla je malu ulogu u nezavisnom filmu „Liberty Belle“. Dok je pokušavala da izgradi glumačku karijeru, narednih pet godina radila je kao službenica u gradskom sekretarijatu i kao slikarski model.

Imala je 24 godina kada je dobila prvu veliku ulogu u filmu Filipa Kaufmana „The Unbearable Lightness of Being“.

Taj performans donio joj je mnogo nagrada i ponuda za glumu u budućim filmskim ostvarenjima kao što je „Tri boje: plavo“ (filmska trilogija Tri boje Kristofa Kiješlovskog) zahvaljujući kom je dobila nagradu Cezar za najbolju glumicu. Za istu nagradu je bila nominovana pet puta tokom karijere.

1996. igra Hanu, kanadsku medicinsku sestru koja liječi ranjenog neznanca tokom Drugog svetskog rata, u filmu „Engleski pacijent“, zahvaljujući kom je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu i pored favorizovane Loren Bekol.

Film „Čokolada“ donosi joj 2000. godine nominaciju za Oskara po drugi put. Ovaj film je snimljen po romanu Džoane Haris (nagradu je tad dobila Džulija Roberts za ulogu u filmu „Erin Brokovič“).

Žilijet Binoš je najplaćenija francuska glumica. Ima dvoje djece: Rafaela (sa Andreom Haleom) i Hanu (sa francuskom glumcem Benoom Magimelom).

Filmografija

 2017 Let the Sunshine In
Isabelle
 2017 Call My Agent! (TV Mini-Serija)
Juliette Binoche

Juliette (2017) … Juliette Binoche
 2017 Baby Bump(S)
Mado
 2017 Ghost in the Shell
Dr. Ouelet
 2016 Polina
Liria Elsaj
 2016 Slack Bay
Aude Van Peteghem
 2015 L'attesa
Anna
 2015 Mara (Kratkometražni)
Mara
 2015 The 33
María Segovia
 2015 7 Letters
Elle
 2015 Antigone at the Barbican (TV Film)
Antigone
 2015 Endless Night
Josephine Peary
 2014 Clouds of Sils Maria
Maria Enders
 2014 Godzilla
Sandra Brody
 2013 Words and Pictures
Dina Delsanto
 2013 1,000 Times Good Night
Rebecca
 2013 Camille Claudel 1915
Camille Claudel
 2012 An Open Heart
Mila
 2012 Cosmopolis
Didi Fancher
 2012 Another Woman's Life
Marie Speranski
 2011 Elles
Anne
 2011 Mademoiselle Julie (TV Film)
Mademoiselle Julie
 2011 The Son of No One
Loren Bridges
 2010 Certified Copy
Elle
 2008 Shirin
Woman in Audience
 2008 Summer Hours
Adrienne
 2008 Paris
Élise
 2007 Dan in Real Life
Marie
 2007 Disengagement
Ana
 2006 Breaking and Entering
Amira
 2006 A Few Days in September
Irène Montano
 2006 Paris, je t'aime
Suzanne (segment “Place des Victoires”)
 2006 The World Is Not a Landscape (Kratkometražni)
She
 2005 Mary
Marie Palesi / Mary Magdalene
 2005 Bee Season
Miriam
 2005 Caché
Anne Laurent
 2004 In My Country
Anna Malan
 2002 Jet Lag
Rose
 2000 Chocolat
Vianne Rocher
 2000 Code Unknown
Anne Laurent
 2000 The Widow of Saint-Pierre
Pauline (Madame La)
 1999 The Children of the Century
George Sand
 1998 Alice and Martin
Alice
 1996 The English Patient
Hana
 1996 A Couch in New York
Beatrice Saulnier
 1995 The Horseman on the Roof
Pauline de Théus
 1994 Three Colors: Red
Julie Vignon (de Courcy)
 1994 Three Colors: White
Julie Vignon (de Courcy)
 1993 Three Colors: Blue
Julie Vignon (de Courcy)
 1992 Damage
Anna Barton
 1992 Wuthering Heights
Cathy Linton / Catherine Earnshaw
 1991 The Lovers on the Bridge
Michèle Stalens
 1989 Roundabout
Elsa
 1986 Mauvais Sang
Anna
 1986 My Brother-in-law Killed My Sister
Esther Bouloire
 1985 Le meilleur de la vie
Une amie de Véronique au bar
 1985 Rendez-vous
Nina / Anne Larrieux
 1985 Farewell to Fred
Brigitte
 1985 Family Life
Natacha
 1985 Les nanas
Antoinette
 1985 Hail Mary
Juliette
 1985 Fort bloqué (TV Film)
Nicole
 1983 Liberty belle
La fille du rallye

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *