Zoran Perišić – Čovjek koji je omogućio da Superman poleti

Zoran Perišić rođeni Zemunac (16.03.1940. godine), ali je odrastao u Prokuplju. Oskara je dobio za specijalno dostignuće u filmu “Supermen” Ričarda Donera, jer je smislio kako da glumac Kristofer Riv leti na platnu. Taj izum je po njemu dobio ime “zoptik”. Ovaj britansko-američki filmski i televizijski reditelj, majstor vizuelnih efekata, producent i scenarista, pisac stručnih knjiga sarađivao je na filmovima “Supermen 2”, “Odiseja u svemiru 2001” i “Drakula se vraća”.

Radi u Britanskom filmskom institutu na domenu 3D vizuelnih efekata. Srpski majstor za specijalne efekte zanat je pekao kod Stenlija Kjubrika u filmu “Odiseja u svemiru” kao nepotpisani saradnik u odseku za animaciju.

U međuvremenu, postao je pronalazač. Vlasnik je nekoliko patenata u oblasti specijalnih efekata, uključujući 3D tehnologiju. Pre 10 godina objavio je i stručnu knjigu na temu vizuelnih efekata u kinematografiji.

Večernje Novosti Online

Filmografija

Vizuelni efekti

 1986 Sky Bandits (supervizor specijalnih efekata)
 1985 Return to Oz (reditelj modela i procesa i konsultant vizuelnih efekata)
 1983 Superman III (Konsultant front-projekcije)
 1980 Superman II (reditelj specijalnih efekata)
 1978 Superman (specijalni efekti zoptic)
 1978 The Thief of Baghdad (TV Film) (front-projekcija zoptic)
 1976 The Devil's Men (optički efekti)
 1968 2001: A Space Odyssey (animacija – nepotpisan)

Reditelj

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *