Aleksandar Ivanovič Hercen – Biografija

Aleksandar Ivanovič Hercen (Moskva, 6. april 1812. – Pariz, 21. januar 1870), ruski revolucionarni demokrata, publicist i književnik.

Rano se upoznao s naprednim idejama Radišćeva i dekabrista, te čitao zabranjene pjesme Puškina i Rilejeva. Zanimao se za filozofiju i prirodne nauke, a bio je na čelu kružoka na čijem se sastancima govorilo o filozofiji Saint-Simona, Francuskoj revoluciji, republici i ustavnosti.

Optužen da je bio na sastanku na kojem su pjevane revolucionarne pjesme, protjeran je iz Moskve u provinciju. Teško stanje zemlje natjeralo ga je da 1847. godine definitivno napusti Rusiju. U inostranstvu je pratio rad revolucionara u Francuskoj i Italiji, a nakon što ga je osumnjičila policija, napustio je Francusku i primio švajcarsko državljanstvo. Neko je vrijeme živio u Londonu gdje je osnovao rusku tipografiju i pokrenuo ruske novine.

Zanimao se za prirodne nauke (“Pisma o izučavanju prirode”), pratio razvoj revolucionarnih ideja (“O razvitku revolucionarnih ideja u Rusiji”), osuđivao dilentatizam u nauci (“Dilentatizam u nauci”), mistiku i idealizam u filozofiji (“Pisma protivniku”).

Djela
  • “Prošlost i razmišljanja”,
  • “Svraka i kradljivica”,
  • “Doktor Krupov”,
  • “Ko je kriv?”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *