Ante Topić Mimara – Biografija

Ante Topić Mimara (Korušce u Dalmatinskoj zagori, 7. april 1898. – Zagreb, 30. januar 1987.), hrvatski skupljač umjetnina i istoričar umjetnosti.

Studirao je slikarstvo i restaurisanje umjetnina u Rimu. Kolekcionarstvom se bavio od 1921. godine, a nakon Drugog svjetskog rata bio je savjetnik pri Jugoslovenskoj vojnoj misiji u Berlinu i Münchenu, gdje je radio na povratku opljačkanih hrvatskih i jugoslovenskih kulturno-umjetničkih dobara. Umjetničku zbirku od oko 3.000 različitih predmeta od praistorije do 20. vijeka, darovao je 1972. godine hrvatskom narodu, a zbirka je smještena i izložena u zgradi nekadašnje gimnazije na Rooseveltovu trgu u Zagrebu, u današnjem Muzeju Mimara. Pored toga, veliki dio kolekcije darovao je Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Mimara = Mirko Maratović?

Prema nekim teorijama, Ante Topić Mimara je zapravo, Mirko Maratović, rođen 16. marta 1897. u Splitu. Tokom 20-ih godina, 20. vijeka radio je pod imenom tajanstvenog grofa, kada je navodno organizovao krađu jedinstvenog diptiha od slonovače iz Zagrebačke katedrale. Diptih je 1928. godine prodan muzeju u Clevelandu i vraćen 1936. godine. Maratović je preuzeo identitet pravog Ante Topića, nakon što je pravi Topić umro u vojnoj bolnici u Rimu, otkupivši njegove dokumente. Maratović je onda imenu dodao i nadimak Mimara (MI-rko MARA-tović).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *