Anthony Perkins – Biografija

Anthony Perkins (4. april 193212. septembar 1992), američki glumac, najpoznatiji po ulozi Normana Batesa u čuvenom Hitchcockovom trileru Psycho i njegova tri nastavka.

Biografija

Perkins se rodio u New Yorku kao sin Jane Esselstyne Rane i Jamesa Ripleya Osgooda Perkinsa, uglednog pozorišnog glumca. Kada je imao 5 godina, otac mu je umro od srčanog udara, a majka se s njim nekoliko godina kasnije preselila u Boston.

Perkinsov simpatični izgled je iskoristio George Cukor za film Actress 1953. godine. Tri godine kasnije Perkins je impresionirao publiku ulogom u filmu Prijateljsko uvjeravanje, za koju je nominovan za Oscara. Mnogi holivudski producenti su u njemu vidjeli novu veliku zvijezdu koja je podsjećala na Jimmyja Stewarta. Perkins je svoj status nastojao potvrditi i s nekoliko albuma pop muzike.

Uloga Normana Batesa je Perkinsu obilježila, ali i zapečatila karijeru, s obzirom da je nakon nje postao tražen isključivo za likove psihopata i mračnjaka. Nezadovoljan time, Perkins je počeo uzimati angažmane u Evropi, a s vremenom se počeo baviti i pisanjem scenarija i režijom.

Perkins je, prema vlastitom priznanju, osjećao neugodnost u društvu sa ženama te najveći dio života imao homoseksualne odnose, usprkos toga što su ga pokušavale zavoditi njegove partnerke. Perkins se od svoje homoseksualnosti pokušao izliječiti, jer se u to vrijeme smatralo da je homoseksualnost bolest. 1971. je na snimanju The Life and Times of Judge Roy Bean imao prvu heteroseksualnu vezu s glumicom Victorijom Principal. Dvije godine kasnije je oženio fotografkinju i bivšu manekenku Berry Berenson s kojom je imao dva sina. 1992. je preminuo od posljedica AIDS-a.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *