Ashley Judd – Biografija

Ešli Džad (engl. Ashley Judd) američka filmska glumica, rođena 19. aprila 1968. godine u Granada Hilsu (Kalifornija).

Biografija

Rođena kao Ešli Tajler Čiminela u Granada Hilsu (Kalifornija) od oca Majkla Čiminele i majke Naomi Džad. Potiče iz siromašne porodice koja nije imala osnovne potrebe za život, kao što su: struja, voda i telefon. Pohađala je čak 12 škola u 13 godina, prije koledža. Napustila je Univerzitet u Kentakiju 1990. godine i posle se preselila u Holivud da bi se bavila glumom. U Holivudu je učila glumu sa učiteljem glume Robertom Karnegijem u Playhouse West (Džef Goldblum je ovdje pohađao glumu).

Na početku karijere uglavnom je igrala u TV serijama kao što su: Star Trek: The Next Generation i Sisters. Kasnije dobija manju ulogu u filmu Kuffs (1992), a posle dobija i glavne uloge u filmovima kao što su: Ruby in Paradise, Dvostruki rizik, Zločin u visokim krugovima, Ne vjerujem da si to ti i De-Lovely.

Privatni život

Vjenčala se za vozača Indy Racing League, Darija Frankitija, 2001. godine. Vjenčanje je obavljeno u dvorcu Skibo, blizu Dornoča (Škotska). Njena majka i sestra su kantri pjevačice Naomi i Vajnona Džad. Ona i njena sestra Vajnona nemaju istog oca.

Filmografija
 2017 Berlin Station (TV Serija)
BB Yates
 2017 Trafficked
Diane
 2017 Twin Peaks (TV Serija)
Beverly Paige

 2016 Barry
Ann Dunham
 2016 Good Kids
Gabby
 2016 Allegiant
Natalie
 2015 Insurgent
Natalie
 2014 Big Stone Gap
Ave Maria Mulligan
 2014 Dolphin Tale 2
Lorraine Nelson
 2014 The Identical
Louise Wade
 2014 Divergent
Natalie
 2014 Salvation (TV Film)
Jennifer Strickland
 2013 Olympus Has Fallen
Margaret Asher
 2012 Missing (TV Serija)
Becca Winstone
 2011 Dolphin Tale
Lorraine Nelson
 2011 Flypaper
Kaitlin
 2010 Tooth Fairy
Carly
 2009 Crossing Over
Denise Frankel
 2009 Helen
Helen Leonard
 2008 KentuckyShow! (Kratkometražni)
Narrator
 2006 Bug
Agnes White
 2006 Come Early Morning
Lucille Fowler
 2004 De-Lovely
Linda Porter
 2004 Twisted
Jessica Shepard
 2002 Frida
Tina Modotti
 2002 High Crimes
Claire Kubik
 2001 Someone Like You…
Jane Goodale
 2000 The Ryan Interview (TV Film)
Fredericka Rose
 2000 Where the Heart Is
Lexie Coop
 1999 Double Jeopardy
Libby
 1999 Eye of the Beholder
Joanna
 1999 Our Friend, Martin (Video)
Mrs. Dale (glas)
 1998 Simon Birch
Rebecca Wenteworth
 1998 Adventures from the Book of Virtues (TV Serija)
Cornelia

Gratitude (1998) … Cornelia (glas)
 1997 Kiss the Girls
Dr. Kate McTiernan
 1997 The Locusts
Kitty
 1996 A Time to Kill
Carla Brigance
 1996 Dick Richards (Kratkometražni)
Julie
 1996 Norma Jean & Marilyn (TV Movie)
Norma Jean Dougherty
 1996 Normal Life
Pam Anderson
 1995 Heat
Charlene Shiherlis
 1995 Smoke
Felicity
 1994 Natural Born Killers
Grace Mulberry (obrisane scene)
 1991-1994 Sisters (TV Serija)
Reed Halsey
 1993 Ruby in Paradise
Ruby Lee Gissing
 1992 Till Death Us Do Part (TV Film)
Gwen Fox
 1992 Kuffs
Wife of Paint Store Owner
 1991 Star Trek: The Next Generation (TV Serija)
Ensign Robin Lefler

The Game (1991) … Ensign Robin Lefler
Darmok (1991) … Ensign Robin Lefler

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *