Bijelo dugme – Bijelo dugme

Bijelo dugme, osmi studijski album sarajevske rock grupe Bijelo dugme, koji izlazi u decembru 1984.g. Novi pjevač na albumu umjesto Željka Bebeka je Mladen Vojičić Tifa.

Željko Bebek je napustio grupu 23. aprila 1984.g., kada je objavljen njegov drugi solo album Mene tjera neki vrag, a umjesto njega na mjesto vokala dolazi Mladen Vojičić “Tifa” (17. oktobra 1960.g. Sarajevo). Tifa je prije Dugmeta svirao u sastavima “Top” i Teška industrija. Bregović je prije Tife, mjesto pjevača ponudio Alenu Islamoviću (pjevač grupe “Divlje jagode“) ali je ovaj odbio ponudu jer je imao potpisan ugovor sa Divljim Jagodama u Londonu.Tifa zajedno sa članovima Bijelog dugmeta ljeto provodi u Rovinju, gdje vježbaju materijal za novi album. Bregović u to vrijeme zajedno sa Zdravkom Čolićem u Sloveniji osniva izdavačku kuću “Kamarad”, a za objavu albuma dogovara se sa kućom “Diskoton”.

Kosovka devojka

Album izlazi u decembru ‘84. godine, nazvan jednostavnim imenom Bijelo dugme, a na omotu se ne pojavljuju likovi članova grupe nego slika Uroša Predića “Kosovka devojka”.

Materijal na albumu prikazuje Bregovića okrenutog prema folk muzici, a gosti su “Orkestar narodnih instrumenata” RTV Skopje, Ladarice i Bora Đorđević, koji u pjesmi “Pediculis pubis” zajedno pjeva sa Tifom i Bregovićem.

Politički provokativna pjesma “Hej, slaveni”, pokrenula je čitavi talas jugoslovenstva kod drugih sarajevskih grupa, a “Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani” postaje najveći hit sa novog materijala.

Tu su se još našle hit pjesme “Padaju zvijezde”, “Jer kad ostariš”, “Lažeš” i “Da te bogdo ne volim”.

Odlazak Tife

Tiraž albuma i posjeta na koncertima za vrijeme održavanja turneje, je premašila sva očekivanja.

Nakon održanih koncerata, opet su se vratili klupskim nastupima, koje su održali u zagrebačkom klubu “Moša Pijade” i sarajevskoj “Slozi”.

Tifa pod teretom slave i profesionalnih obaveza 1. oktobra 1985.g. napušta Dugme i odlazi u Gabelu na dosluženje vojnog roka.

S Bijelim dugmetom posljednji put nastupa 2. avgusta na koncertu u Moskvi, kada su zajedno sa Bajagom i instruktorima predstavljali domaću rock scenu na “Svjetskom festivalu omladine i studenata”.

Popis pjesama
 • Pjesma “Hej, Sloveni” službena je himna bivše države Jugoslavije.
 1. “Hej, slaveni” (Samuel Tomášik)
 2. “Padaju zvijezde” (Bregović)
 3. “Meni se ne spava” (Bregović)
 4. “Za Esmu” (Bregović)
 5. “Jer kad ostariš” (Bregović)
 6. “Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani” (Bregović)
 7. “Pediculis pubis” (Bregović – Bora Đorđević/Bregović)
 8. “Aiaio radi radio” (Bregović)
 9. “Lažeš” (Bregović)
 10. “Da te bogdo ne volim” (Bregović)
Izvođači
Gosti
Produkcija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *