Branimir Šćepanović – Profil

Branimir Šćepanović (Podgorica, 19.04.1937) srpski književnik i scenarista. Živi u Beogradu.

Knjige

Objavio je knjige:

 1. Pre istine, pripovetke (Beograd, 1961);
 2. Sramno leto, roman (Beograd, 1965) — preveden na poljski, mađarski, slovenački i makedonski;
 3. Usta puna zemlje, roman (Beograd, 1974) — preveden na francuski (dva izdanja), grčki (tri izdanja), ruski, poljski, mađarski, slovenački, češki, bugarski, makedonski, slovenački, albanski, japanski, švedski, engleski, italijanski, njemački, danski i finski jezik;
 4. Smrt gospodina Goluže, pripovetke (Beograd, 1977);
 5. Iskupljenje, roman (Beograd, 1980) — preveden na francuski, njemački i grčki.

Usta puna zemlje, knjiga koja sa desetim izdanjem na srpskom jeziku prelazi tiraž od 100.000 primeraka, objavljena je u 27 inostranih izdanja i prevedena je na sve značajnije svetske jezike.

Izdavači

Šćepanovićeve pripovjetke i knjige su kod nas štampane od strane izdavačkih kuća BIGZ i Nolit.

Prevodi

Šćepanovićeve pripovjetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su u osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu. Pripovjetka Smrt gospodina Goluže (kao jedini prilog iz jugoslovenske književnosti) uvršćena je u izbor svjetske priče Charlesa Angoffa 1969. godine u Americi i u antologiju Moderne evropske pripovjetke, koji su u Danskoj 1977. godine objavili Peter Brask i Morgan Gradenwitz.

Nagrade

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovjetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovjetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dvije Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).

Dugometražni filmovi

Po scenarijima koje je napisao Branimir Šćepanović snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova. To su filmovi:

 1. Sramno leto;
 2. Vreme leoparda;
 3. Ono more;
 4. Kako umreti;
 5. Un Chien Sur La Route
 6. Julian Po

Sa filmskim rediteljem Predragom Golubovićem, bio je početkom 1970-ih godina 20. vijeka, jedan od glavnih rukovodilaca u umjetničkom sastavu preduzeća za proizvodnju, distribuciju i iznajmljivanje filmova: Film danas.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *