Charlotte Brontë – Biografija

Charlotte Brontë (Thronton, 21. april 1816Haworth, 31. mart 1855.) engleska književnica, najstarija od 3 sestre Brontë koje su se bavile književnošću.

Biografija

Charlotte Brontë rođena je u Thorntonu, Yorkshire, Engleska, kao treće od šestoro djece, ocu Patricku Brontëu (ranije “Patrick Brunty”), irskom Anglikanskom svešteniku, i majci Marii Branwell. U aprilu 1820. porodica se preselila u Haworth, gdje je Patricku dodijeljen stalni kapelat. Maria Branwell Brontë umrla je od raka 15. septembra 1821. Za sobom je na čuvanje svojoj sestri, Elizabeth Branwell, ostavila pet kćerki i sina. Avgusta 1824., Charlotte i njene tri sestre, Emily, Maria i Elizabeth, poslate su na školovanje u Cowan Bridge, Lancashire u Školu za Obrazovanje Svešteničkih Kćerki (koju će ona kasnije opisivati kao Školu Lowood u romanu Jane Eyre). Charlotte je tvrdila da su tamošnji izuzetno loši uslovi trajno oštetili njeno zdravlje i tjelesni razvoj, i ubrzali smrt dviju njenih starijih sestara, Marie (rođ. 1815.) i Elizabeth (rođ. 1814.), koje su umrle od tuberkuloze 1825. godine, ubrzo nakon što su bile uklonjene iz škole.

Kod kuće u Haworthu, Charlotte i ostala preživjela djeca – Branwell, Emily i Anne – počinju bilježiti živote i borbe stanara njihovih zamišljenih kraljevstava. Charlotte i Branwell pisali su o svojoj izmišljenoj zemlji – Angriji a Emily i Anne pisale su članke i pjesme o svojoj – Gondal. To su bile opsežne i kompleksne sage (djelovi manuskripta još uvijek postoje), i hranile su njihove opsesivne interese kroz djetinjstvo i ranu mladost, što ih je pripremilo za zvanja iz književnosti u kasnijem životu.

Charlotte je nastavila svoje obrazovanje u Roe Head školi u Mirfieldu, od 1831. do 1832., gdje se susrela sa doživotnim prijateljima i korespondentima, Ellen Nussey i Mary Taylor. Tokom tog perioda (1833.), napisala je novelu Zeleni patuljak (The Green Dwarf), pod pseudonimom Lord Charles Albert Florian Wellesley. Charlotte se vratila kao učiteljica od 1835. do 1838. 1839., i po prvi put se zaposlila kao guvernanta u jednoj od Yorkshirskih porodica. Tu karijeru zadržava do 1841. Sa Emily 1842. putuje u Bruxelles, gdje se učlanjuju u internat pod vodstvom Constatina Hegera (1809.-1896.), i njegove supruge Claire Zoë Parent Heger (1804.-1890.). U zamjenu za smještaj i podučavanje, Charlotte je predavala Engleski, a Emily muzičko obrazovanje. Njihov boravak u internatu skraćen je u oktobru 1842. smrću njihove tetke, Elizabeth Branwell, koja se pridružila njihovoj porodici nakon smrti njihove majke. Charlotte se vratila u internat u Bruxellesu sama, u januaru 1843., kao nastavnica. Njen drugi boravak u internatu nije bio srećan, bila je usamljena, nostalgična, i duboko povezana sa Constatinom Hegerom. Konačno se vratila u Haworth u januaru 1844., i kasnije koristila svoje uspomene na internat kao inspiraciju za djelove Profesora i Villette.

Maja 1846., Charlotte, Emily i Anne objavile su zajedničku zbirku pjesama, pod pseudonimima Currer, Ellis i Acton Bell. Iako knjiga nije privukla pažnju (prodate su samo dvije kopije), sestre su odlučile nastaviti pisati, i započele pisati svoje prve romane. Charlotte se nastavila koristiti pseudonimom Currer Bell pri objavljivanju svoja prva dva romana. Kritičari su ocijenili romane sirovim. Dosta se špekulisalo ko je zapravo Currer Bell, i da li je muškarac ili žena.

Charlottein jedini brat Branwell, umro je u septembru 1848., od hroničnog bronhitisa i pothranjenosti, pogoršane teškim opijanjem, iako je Charlotte vjerovala da je umro od tuberkuloze. Emily je umrla 1848., a Anne 1849., obije od plućne tuberkuloze.

Tako je Charlotte ostala sama sa ocem. Obzirom na ogroman uspjeh “Jane Eyre”, izdavač ju je uspio nagovoriti da povremeno posjeti London, gdje je otkrila svoj identitet i počela se kretati u elitnim krugovima, sprijateljivši se sa Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell, Williamom Makepeaceom Thackerayom i G. H. Lewesom. Svejedno, nikada nije napuštala ostarjelog oca ni Haworth, na više od nekoliko nedjelja.

U junu 1854., Charlotte se udala za Arthura Bella Nichollsa, kapelana pod njenim ocem. Umrla je devet mjeseci kasnije, tokom prve trudnoće. Njena smrtovnica navodi tuberkulozu kao uzrok smrti, no mnogi su uvjerenja da je umrla od pretjeranog povraćanja tokom rane trudnoće. Postoje i neki dokazi kako je umrla od tifusa, koji je mogla dobiti od Tabithe Ackroyd, najstarije služavke porodice Brontë, koja je umrla nedugo nakon Charlotte. Charlotte počiva u porodičnoj volti u crkvi St. Michael and All Angels, Haworth, Zapadni Yorkshire, Engleska.

Elizabeth Gaskellinu posthumnu biografiju, koja je dugo slovila kao standardni izvor informacija o Charlotteinom životu, kritikovale su mnoge feministkinje kao Elaine Showalter, zbog potiskivanja detalja Charlotteinog života i njene strastvene prirode.

Djela
  • Jane Eyre, objavljen 1847.
  • Shirley, objavljen 1849.
  • Villette, objavljen 1853.
  • Profesor, napisan prije Jane Eyre, no odbijen od mnogih izdavačkih kuća, izdan posmrtno 1857.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *