Claudia Cardinale – Biografija

Claudia Cardinale (15. april 1938) italijanska glumica. Rođena je u Tunisu. Pobjeđuje na takmičenju u ljepoti 1957., gdje je prva nagrada bila putovanje na filmski festival u Veneciji. Kasnije uzima časove glume u Rimu a prve manje uloge dobija već 1958. godine. 1959. je rodila vanbračno dijete ali je rekla da je to njen mlađi brat a dječaku je rekla istinu tek kada je napunio 19 godina.

U to vrijeme se u Italiji tražila filmska super zvijezda kao zamjena Sophiji Loren i Gini Lollobrigidi, koje su se obe preselile u Hollywood. Producent Franco Cristaldi izabira Cardinale kao njihovu nasljednicu, preuzima brigu o njenoj karijeri i ženi se s njom 1966. (razvod je uslijedio 1975). Postaje zvijezda u Italiji ali i van nje početkom 1960-ih. prvenstveno zahvaljujući ulogama u filmovima (1963.) i Bilo jednom na Divljem zapadu (1968). Ipak Cardinale nije nikad doživjela istu popularnost kao Loren i Lollobrigida.

Filmografija
 2017 La loi de… (TV Mini-Serija)
Irène Delamarche

Le bon fils (2017) … Irène Delamarche
 2017 Una gita a Roma
Marguerite
 2017 Nobili bugie
Duchessa
 2017 Il bello delle donne… alcuni anni dopo (TV Mini-Serija)
Laura

Epizoda #1.8 (2017) … Laura
Epizoda #1.1 (2017) … Laura
 2017 L'aveugle et la Cardinale (Kratkometražni)
La Cardinale
 2017 Niente di Serio
Angela
 2015 All Roads Lead to Rome
Carmen
 2014 Effie Gray
Viscountess
 2014 Les Francis
Mina
 2014 Ultima fermata
Rosa
 2014 Der stille Berg
Nuria Calzolari
 2013 Joy de V.
Signora Morosini
 2012 Gebo et l'ombre
Doroteia
 2011 Father
Elvira
 2010 Un balcon sur la mer
La mère de Marc
 2010 Sinyora Enrica ile Italyan Olmak
Signora Enrica
 2010 Il giorno della Shoah (TV Film)
Ester
 2009 Le fil
Sara
 2008 Hold Up à l'Italienne (TV Film)
Cécile
 2005 Le démon de midi
Claudia Cardinale
 2002 And Now… Ladies and Gentlemen…
Madame Falconetti
 2000 Élisabeth – Ils sont tous nos enfants (TV Film)
Claude Barde
 1999 Un café… l'addition (Kratkometražni)
Mme Gigi
 1999 Li chiamarono… briganti!
Donna Assunta
 1998 Riches, belles, etc.
La baronne Mitsy
 1998 Mia, Liebe meines Lebens (TV Mini-Serija)
Mary O'Sullivan

Epizoda #1.3 (1998) … Mary O'Sullivan
Epizoda #1.2 (1998) … Mary O'Sullivan
Epizoda #1.1 (1998) … Mary O'Sullivan
 1997 Il deserto di fuoco (TV Mini-Serija)
Leila

Epizoda #1.3 (1997) … Leila
Epizoda #1.2 (1997) … Leila
Epizoda #1.1 (1997) … Leila
 1997 Sous les pieds des femmes
Aya 1996
 1996-1997 Nostromo (TV Mini-Serija)
Teresa Viola

Epizoda #1.1 (1997) … Teresa Viola
Epizoda #1.4 (1996) … Teresa Viola
Epizoda #1.3 (1996) … Teresa Viola
Epizoda#1.2 (1996) … Teresa Viola
 1995 10-07: L'affaire Zeus (TV Serija)
Agent
 1993 Son of the Pink Panther
Maria Gambrelli
 1993 Flash – Der Fotoreporter (TV Serija)
Gilda Ricci / Monica Ricci

Das Zweite Gesicht der Aida (1993) … Gilda Ricci / Monica Ricci
 1993 Mayrig (TV Mini-Serija)
Araxi (Mayrig)

Epizoda #1.2 (1993) … Araxi (Mayrig)
Epizoda #1.1 (1993) … Araxi (Mayrig)
 1992 588 rue Paradis
Araxi (Mayrig)
 1991 Mayrig
Araxi (Mayrig)
 1990 Atto di dolore
Elena
 1989 Hiver 54, l'abbé Pierre
Hélène
 1989 Blu elettrico (TV Film)
Tata
 1989 La révolution française
Yolande-Gabrielle de Polastron, duchesse de Polignac (segment “Années Lumière, Les”)
 1987 Un homme amoureux
Julia Steiner
 1986 La storia (TV Film)
Ida Ramundo
 1986 Naso di cane (TV Mini-Serija)
Laura

Epizoda #1.3 (1986) … Laura
Epizoda #1.2 (1986) … Laura
Epizoda #1.1 (1986) … Laura
 1985 L'été prochain
Jeanne
 1984 Claretta
Claretta Petacci
 1984 Enrico IV
Matilda
 1983 Princess Daisy (TV Film)
Anabelle de Fourdemont Valenski
 1983 Le ruffian
La ‘baronne’
 1982 Le cadeau
Antonella Dufour
 1982 Fitzcarraldo
Molly
 1981 La pelle
Principessa Consuelo Caracciolo
 1981 The Salamander
Elena Leporello
 1979 Escape to Athena
Eleana
 1978 Corleone
Rosa Accordino
 1978 L'arma
Marta Compagna
 1978 La petite fille en velours bleu
Francesca Modigliani
 1978 Goodbye & Amen
Aliki
 1978 La part du feu
Catherine Hansen
 1977 Il prefetto di ferro
Anna Torrisi
 1977 Jesus of Nazareth (TV Mini-Serija)
The Adultress / The Adulteress

Part 2 (1977) … The Adultress
Part 1 (1977) … The Adulteress
 1976 Il comune senso del pudore
Armida Ballarin
 1975 Qui comincia l'avventura
Claudia
 1975 Libera, amore mio!
Libera Valente
 1975 A mezzanotte va la ronda del piacere
Gabriella Sansoni
 1974 Gruppo di famiglia in un interno
Moglie del professore (nepotpisana)
 1974 I guappi
Lucia Esposito
 1973 Fury
Anya
 1972 La scoumoune
Georgia Saratov
 1972 L'udienza
Aiche
 1971 Les pétroleuses
Marie Sarrazin
 1971 Popsy Pop
Popsy Pop
 1970 The Adventures of Gerard
Teresa, Countess of Morales
 1969 Krasnaya palatka
Valeria
 1969 Certo, certissimo, anzi… probabile
Marta Chiaretti
 1969 Nell'anno del Signore
Giuditta Di Castro
 1968 La amante estelar (Kratkometražni)
 1968 Once Upon a Time in the West
Jill McBain
 1968 Ruba al prossimo tuo
Esmeralda Marini
 1968 The Hell with Heroes
Elena
 1968 Il giorno della civetta
Rosa Nicolosi
 1967 Don't Make Waves
Laura Califatti
 1967 Una rosa per tutti
Rosa
 1966 Le fate
Armenia (segment “Fata Armenia”)
 1966 The Professionals
Maria
 1966 Blindfold
Vicky Vincenti
 1966 Lost Command
Aicha
 1965 Vaghe stelle dell'Orsa…
Sandra Dawdson
 1964 Il magnifico cornuto
Maria Grazia
 1964 Gli indifferenti
Carla
 1964 Circus World
Toni Alfredo
 1964 La ragazza di Bube
Mara
 1963 The Pink Panther
The Princess
 1963 Il gattopardo
Angelica Sedara / Bertiana
 1963
Claudia
 1962 Cartouche
Vénus
 1962 Senilità
Angiolina Zarri
 1961 Auguste
Cameo Appearance (nepotpisana)
 1961 Les lions sont lâchés
Albertine Ferran
 1961 La viaccia
Bianca
 1961 La ragazza con la valigia
Aida Zepponi
 1960 Rocco e i suoi fratelli
Ginetta
 1960 I delfini
Fedora
 1960 Austerlitz
Pauline Bonaparte
 1960 Il bell'Antonio
Barbara Puglisi
 1959 Vento del Sud
Grazia Macri
 1959 Audace colpo dei soliti ignoti
Carmela Nicosia
 1959 Un maledetto imbroglio
Assuntina Jacovacci
 1959 Il magistrato
Maria
 1959 Anneaux d'or (Kratkometražni)
 1959 La prima notte
Angelica
 1958 3 straniere a Roma
Marisa
 1958 I soliti ignoti
Carmelina
 1958 Goha
Amina (kao Claude Cardinal)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *