Dennis Quaid – Biografija

Denis Vilijam Kvejd (engl. Dennis William Quaid), američki filmski glumac, rođen 9. aprila 1954. godine u Hjustonu.

Biografija

Kvejd je rođen u Hjustonu (Teksas, SAD), od oca Vilijama Rudija Kvejda i majke Huanite Bonidejl Džordan. Studirao je dramu na Bellaire High School, a kasnije i na koledžu. Pohađao je Univezitet u Hjustonu, ali ga nikad nije završio. Kasnije se seli u Los Anđeles (Kalifornija, SAD) kako bi se bavio glumom. Teško je nalazio posao kao glumac sve dok se nije pojavio u filmu Breaking Away, 1979. godine. Kasnije igra u filmu The Right Stuff (1983). za kojeg prima dobre kritike. Poznatiji filmovi u kojima je igrao su: Zmajevo srce (1996), Traffic (2000), Alamo (2004) i Dan posle sjutra (2004).

Privatni život

Bio je oženjen sa glumicom P.J. Soles od 1978. do 1983. godine. Kasnije se vjerio sa glumicom Leom Tompson, koju je upozano na snimanju filma Jaws 3-D, 1983. godine. Posle se ponovo vjenčao 1991. sa poznatom glumicom Meg Rajan, od koje se 2001. godine razveo. Iz braka sa Meg Rajan ima sina koji se zove Džek Henri. Trenutno je u braku sa Kimberli Bafington, sa kojom se vjenčao 2004. a razveo 2013 godine.

Njegov stariji brat je poznati karakterni glumac Rendi Kvejd.

Zanimljivosti
  • Njegova treća supruga Kimberli Bafington, je mlađa 18 godina od njega.
  • Posjeduje pilotsku vozačku dozvolu.
  • Od njegova tri vjenčanja, sva tri su bila na neki praznik (4. jul, Sveti Valentin — dan zaljubljenih, Dan zahvalnosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *