Doris Day – Biografija

Doris Dej (engl. Doris Day; 3. april 1922 ili 1924), američka glumica, pjevačica i aktivistkinja za prava životinja.

Muzičku karijeru je započela 1939. kao članica velikog benda, a njena popularnost je počela da raste sa prvim hit singlom Sentimental Journey iz 1945. godine.

Nakon što je napustila bend Lesa Brauna, Dej je započela solo karijeru, kao i dugodišnju saradnju sa diskografskom kućom Columbia Records. U periodu između 1947. i 1967, koliko je trajao ugovor, snimila je preko 650 pjesama za ovu diskografsku kuću i time postala jedna od najpopularnijih pjevačica 20. vijeka.

1948. dobija prvu filmsku ulogu u muzičkoj komediji Romansa na otvorenom moru. Nastupila je u ukupno 39 filmova tokom svoje karijere. Bila je nominovana za nagradu Oskar za ulogu u filmu Šaputanje na jastuku iz 1959. i dobitnica je Nagrade Sesil B. Demil za životno djelo. 1968. prikazan je poslednji film u kome je nastupila. Iste godine na Si-Bi-Es-u počeo je da se prikazuje Šou Doris Dej koji je otkazan 1973.

Izdala je 31 album, a njene pjesme su provele ukupno 460 nedjelja na listi „Top 40“. Dobitnica je nagrade Gremi za životno djelo i nagrade „Muzička legenda” Društva pjevača. 2011. izdala je svoj 29. studijski album My Heart, koji se našao na devetom mjestu liste „Top 40“ u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dej je time postala najstarija živa umjetnica čiji se album sa novim pjesmama našao u prvih deset na ovoj listi.

Posvetila se aktivizmu za prava životinja 1971. kada je bila jedna od osnivačica organizacije „Glumci i ostali za životinje“, a krajem sedamdesetih osnovala je sopstvenu „Doris Dej fondaciju za životinje“, a kasnije i „Doris Dej ligu za životinje“. 2004. tadašnji predsjednik SAD Džordž Buš uručio joj je Predsjedničku medalju slobode za izuzetan doprinos toj zemlji.

Filmografija
1968-1973 The Doris Day Show (TV Serija)
Doris Martin / Doris Day
 1970 The Governor & J.J. (TV Serija)
Doris Day

A Day in the Life (1970) … Doris Day (glas, nepotpisana)
 1968 With Six You Get Eggroll
Abby McClure
 1967 The Ballad of Josie
Josie Minick
 1967 Caprice
Patricia Foster
 1966 The Glass Bottom Boat
Jennifer Nelson
 1965 Do Not Disturb
Janet Harper
 1964 Send Me No Flowers
Judy
 1963 Move Over, Darling
Ellen Wagstaff Arden
 1963 The Thrill of It All
Beverly Boyer
 1962 Billy Rose's Jumbo
Kitty Wonder
 1962 That Touch of Mink
Cathy Timberlake
 1961 Lover Come Back
Carol Templeton
 1960 Midnight Lace
Kit Preston
 1960 Please Don't Eat the Daisies
Kate Robinson Mackay
 1959 Pillow Talk
Jan Morrow
 1959 It Happened to Jane
Jane Osgood
 1958 The Tunnel of Love
Isolde Poole
 1958 Teacher's Pet
Erica Stone
 1957 The Pajama Game
Babe Williams
 1956 Julie
Julie Benton
 1956 The Man Who Knew Too Much
Josephine Conway McKenna
 1955 Love Me or Leave Me
Ruth Etting
 1954 Young at Heart
Laurie Tuttle
 1954 Lucky Me
Candy Williams
 1953 Calamity Jane
Calamity Jane
 1953 So You Want a Television Set (Kratkometražni)
Doris Day (nepotpisana)
 1953 By the Light of the Silvery Moon
Marjorie Winfield
 1952 April in Paris
Ethel S. ‘Dynamite’ Jackson
 1952 The Winning Team
Aimee Alexander
 1951 Starlift
Doris Day
 1951 I'll See You in My Dreams
Grace LeBoy Kahn
 1951 On Moonlight Bay
Marjorie Winfield
 1951 Lullaby of Broadway
Melinda Howard
 1951 Storm Warning
Lucy Rice
 1950 The West Point Story
Jan Wilson
 1950 Tea for Two
Nanette Carter
 1950 Young Man with a Horn
Jo Jordan
 1949 It's a Great Feeling
Judy Adams
 1949 My Dream Is Yours
Martha Gibson
 1948 Romance on the High Seas
Georgia Garrett

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *