Dudley Moore – Biografija

Dudley Stuart John Moore CBE (19. april 1935.- 27. mart 2002.), britanski glumac i muzičar, nominovan za Oscara, i osvajač dva Zlatna globusa.

Rodio se u Dagenhamu, gradiću u engleskoj grofoviji Essex, kao sin željezničarskog električara. Imao je i stariju sestru, koja je objavila da njihovi roditelji nikad nisu pokazivali previše naklonosti prema svojoj djeci.

Rođen je sa deformisanim stopalom, a to je uz njegovu visinu od samo 159 centimetara bio samo dodatni razlog da mu se izruguju. Druga djeca nisu se prijateljski ponašala prema njemu. U šestoj godini učlanjuje se u hor, a pohađa i časove klavira i violine. Iskazuje se kao sposoban pijanista, te se do 1994. dopisuje sa svojim učiteljem muzike. Do 14. godine svira orgulje na crkvenim vjenčanjima.

Iskazao se, zajedno sa Peterom Cookom, kao uspješni komičar, kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD-u. Napisao je i nekoliko pjesama za filmsku muziku.

U karijeri je snimio 23 filma, a najpoznatiji su mu “Arthur” (partnerka Liza Minelli), “Desetka” (partnerka Bo Derek) i “Micki i Maude“.

Sa Cookom prekida saradnju jer je on postao teški alkoholičar.

Ipak, njegova smrt ga je jako potresla, pa mu je odao počast. Kada je počeo pokazivati znakove svoje bolesti, ljudi su mislili da je i on počeo previše piti. Da bi opovrgnuo glasine, javno objavljuje 1999. godine da boluje od neizlječivog poremećaja mozga, koji mu je ranije te godine dijagnosticiran.

Prije smrti, za svoj doprinos filmu, prima odličje Komandanta Britanskog Carstva (Comander of the British Empire). Ženio se četiri puta i imao dva sina. Četvrtoj ženi izričito je zabranio da mu dođe na pogreb. Vodio je 55. dodjelu Oscara. (Partneri Liza Minelli, Richard Pryor i Walter Matthau).

Filmografija
 1998 The Mighty Kong (Video)
Carl Denham / King Kong (glas)
 1993-1998 Really Wild Animals (Dokumentarna TV Serija)
Spin
 1996 A Weekend in the Country (TV Film)
Simon Farrell
 1995 Oscar's Orchestra (TV Serija)
Oscar
 1994 Daddy's Girls (TV Serija)
Dudley Walker

Keep Your Business Out of My Business (1994) … Dudley Walker
American in Paris… Cool (1994) … Dudley Walker
Pilot (1994) … Dudley Walker
 1994 Parallel Lives (TV Film)
Imaginarni prijatelj / President Andrews
 1993 Dudley (TV Serija)
Dudley Bristol
 1993 The Pickle
Planet Cleveland Man (nepotpisan)
 1992 Shelley Duvall's Bedtime Stories (TV Serija)
Narrator

Elizabeth and Larry/Bill and Pete (1992) … Narator (glas)
 1992 Blame It on the Bellboy
Melvyn Orton
 1990 Crazy People
Emory Leeson
 1988 Arthur 2: On the Rocks
Arthur Bach
 1987 Like Father Like Son
Dr. Jack Hammond / Chris Hammond
 1986 Koneko monogatari
Narator (engleska verzija, glas)
 1984 Micki + Maude
Rob Salinger
 1984 Best Defense
Wylie Cooper
 1984 Unfaithfully Yours
Claude Eastman
 1983 Romantic Comedy
Jason
 1983 Lovesick
Saul Benjamin
 1982 Six Weeks
Patrick Dalton
 1981 Arthur
Arthur Bach
 1980 Wholly Moses!
Harvey Orchid / Herschel
 1979 10
George Webber
 1978 The Hound of the Baskervilles
Doctor Watson / Mrs. Ada Holmes / Mr. Spiggot / …
 1978 Foul Play
Stanley Tibbets
 1975 When Things Were Rotten (TV Serija)
Sheik Achmed

Those Wedding Bell Blues (1975) … Sheik Achmed
 1971 An Apple a Day (TV Film)
Dr. Clive Elwood
 1971 Behind the Fridge (TV Film)
Various Characters
 1965-1970 Not Only… But Also (TV Serija)
Various Characters
 1969 World in Ferment (TV Serija)

Epizoda #1.1 (1969)
 1969 The Bed Sitting Room
Police Sergeant
 1969 Monte Carlo or Bust!
Lt. Barrington
 1968 30 Is a Dangerous Age, Cynthia
Rupert Street
 1968 Film Review (TV Mini-Serija)
Rupert Street

Backs British Films (1968) … Rupert Street
 1967 Bedazzled
Stanley Moon
 1966 Five More (TV Serija)
Maserati Driver

Exit 19 (1966) … Maserati Driver
 1966 The Wrong Box
John Finsbury
 1965 Love Story (TV Serija)
Kuba

The Girl Opposite (1965) … Kuba
 1965 Flatland (Kratkometražni)
A Square (glas)
 1964 The Hat (Kratkometražni)
George – The Second Border Guard (glas)
 1964 Chronicle (TV Serija)

 1961 Kraft Mystery Theater (TV Serija)
Piano Accompanist

The Third Alibi (1961) … Piano Accompanist (nepotpisan)
 1961 The Third Alibi
Piano accompanist (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *