Džon Fante – Biografija

Džon Fante (engl. John Fante; Denver, 08.04.1909Los Anđeles, 08.05.1983), američki pisac. Potiče iz porodice italijanskih imigranata.

Biografija

Rođen je u Denveru, Kolorado, kao najstariji od tri brata, u porodici italijanskog porijekla. U Bulderu je pohađao lokalnu parohijsku školu. Od 1923. godine Fante pohađa Redžis koledž – jezuitsku srednju školu u Denveru. Nakon završene srednje škole, Džon Fante upisuje Univerzitet države Kolorado. Iste godine ga napušta i seli se u Kaliforniju, nakon što je njegov otac ostavio njegovu majku zbog druge žene. Ostatak života će provesti u Los Anđelesu. Da bi izdržavao majku i braću koja su se doselila u Kaliforniju, Fante radi u hotelima, fabrikama za preradu ribe i na dokovima. Ovaj dio života Fante je opisao u romanu „Put za Los Anđeles”. Otac i majka mu se mire i sele se u malo mjesto Rouzvil. Džon Fante živi sam, piše, i šalje svoje priče časopisima. 1932. godine živi sa Helen, njegovom deset godina starijom devojkom. Iste godine uspio je da proda priču „Dječak za oltaromH.L. Menkenu koji je bio urednik lista „The American Mercury”.

Na samom početku svoje pisačke karijere Džon Fante je bio rastrzan između pisanja „za svoju dušu” i mnogo bolje plaćenog pisanja scenarija za svijet Holivuda. Taj put mu se otvorio brojnim poznanstvima iz svijeta Holivuda, kao na primjer sa Džoom Paganom i Kerijem MekVilijamsom. Uporedo je pisao svoje kratke priče i scenarije za Holivud. Izdavač Alfred Knops mu nudi 50 dolara mjesečno da napiše roman za sedam mjeseci. Ta knjiga je „Piter Doloroso” koja nikada nije objavljena jer Alfred nije prihvatio ni jednu od dvije verzije knjige. Od 1935. godine radi za studio braće Vorner i piše scenario baziran na italijanskom romanu o mafiji. Istovremeno piše roman „Put za Los Anđeles”, dio sage o Arturu Bandiniju. Taj roman će biti objavljen tek 50 godina kasnije, nakon Fanteove smrti. Vjenčao se za Džojs Smart 1937. godine, koja je radila kao pisac izdavač u San Francisku a čija je porodica živjela u Rouzvilu (kao i roditelji Džona Fantea). Iste godine piše knjigu „Čekaj do proljeća, Bandini”, knjigu koja je početak sage o Arturu Bandiniju. Izdavačka kuća „Stackpole” objavljuje knjigu „Ćekaj do proljeća, Bandini” (1938). Iste godine Fante dovršava, i sljedeće godine objavljuje knjigu „Upitaj prah” („Stackpole”, 1939). Ova izdavačka kuća imala je plan da uradi ozbiljnu i jaku kampanju za obije Fanteove knjige, što se nije dogodilo jer je izdavačka kuća doživjela finansijski krah nakon što je neovlašćeno objavila „Mein KampfAdolfa Hitlera. Nakon toga Fante je radio kao scenarista Holivuda 30 godina. Prvo dijete, Nik, mu se rodilo 1942. godine i to će postati tema njegovog budućeg romana „Pun života” (1952). Fante se polako odaje piću i kocki 1943. godine, i iste godine mu se rodio drugi sin, Den. Kćerka Viktorija se rodila 1949. godine. Svaki dan igra golf, što je radio do sredine sedamdesetih godina kada je morao da prekine zbog problema sa nogama. Isti odnos je imao prema pokeru, kockao se svakodnevno u velike uloge u društvu pisca Vilijama Sarojana. Nakon rođenja njegovog četvrtog djeteta, Džejmsa, Fante se smiruje i posvećuje porodičnom životu. Utvrđuje se da je bolestan od dijabetesa, od kojeg će na kraju i umrijeti. Inspirisan ponašanjem njegovih sinova koji se u njegovom odsustvu opijaju i kockaju, Fante će napisati „Zapadno od Rima”, 1985. Deset godina pred smrt, 1974. počinje sa radom na knjizi „Bratstvo loze” (1977), o poslednjim danima njegovog oca. Amputirane su mu obije noge i potpuno je oslijepio 1978. godine.

Poslednju knjigu, „Snovi sa Bunker Hila” pisac je izdiktirao pred smrt svojoj ženi, kada je već bio slijep. Činjenica je da bi ostao nepoznat kao pisac da nije bilo Čarlsa Bukovskog koji je bio njegov obožavalac od rane mladosti, a koji ga je preporučio svom izdavaču „Black Sparrow Press”. 1983. godine umire u Filmskoj bolnici u Los Anđelesu.

Arturo Bandini

Arturo Bandini, neodoljivi Fanteov junak, umnogome podsjeća na Selindžerovog Holdena Kolfilda, a „Upitaj prah“ je stalo rame uz rame sa Lovcem u žitu. Arturo Bandini je alter ego samog pisca. Mnogi njegovi doživljaji, ideje, iluzije, razočaranja, ljubavi, razmišljanja… prikazana su kroz lik svog junaka Artura.

Filmske adaptacije

Fante postaje poznat i veoma popularan u svijetu tek zadnjih par decenija. Roman „Upitaj prah“ je prenijet na istoimeni film iz 2006. sa Kolinom Farelom i Salmom Hajek u glavnim ulogama, dok je roman „Čekaj do proljeća, Bandini“ imao svoju adaptaciju i to 1989. godine. Snimljen je i film „Pun života1957. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *