Gordon Kej – Biografija

Gordon Ficdžerald Kej (engl. Gordon Fitzgerald Kaye; Hadersfild, 7. april 1941 — 23. januar 2017), poznatiji kao Gorden Kej, bio je engleski pozorišni i televizijski glumac koji je svjetsku slavu stekao ulogom konobara Renea Artoa u Bi-Bi-Si-jevoj nagrađivanoj humorističkoj seriji „Alo, alo!”.

Biografija

Kao mladić aktivno je igrao ragbi, radio je i u fabrikama tekstila i traktora. Studirao je na Univerzitetu King Džejms u rodnom Hadersfildu, a tokom studija radio je i kao radijski voditelj. 1965. je napravio radijski intervju sa članovima grupe Bitlsi.

Glumom je počeo da se bavi po okončanju studija i uglavnom je nastupao u sporednim ulogama u televizijskim serijama. Najveći uspjeh u karijeri ostvario je glumeći glavnu ulogu u humorističkoj seriji Alo, alo! koja se prikazivala u periodu od 1982. do 1992. godine (u ukupno 84 epizode).

Tokom zvanično najjače oluje u Evropi, koja je zahvatila i Veliku Britaniju 1990. godine doživio je tešku povredu nakon što se dio drvene reklame odlomio, probio vjetrobran njegovog automobila i zabio mu se u čelo.

U svojoj autobiografiji Rene i ja: nešto kao autobiografija (engl. Rene & Me: A Sort of Autobiography) koju je objavio 1989. godine pisao je kako je od stidljivog klinca iz radničke porodice u Jorkširu postao ekstravagantni Rene. Priznao je i da je najveći udarac za njega bio kada su tabloidi otkrili da je homoseksualac, te kako se kroz život nosio sa činjenicom da je „mali, debeli, gej mladić iz radničke porodice”. U svojoj autobiografiji pisao je i o tome kako ga je Britansko udruženje glumaca greškom proglasilo za Gordona, iako je njegovo pravo ime Gorden.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *