Gospodin Smit ide u Vašington – Priča o filmu

Gospodin Smit ide u Vašington (engl. Mr. Smith Goes to Washington) američki film iz 1939. godine režisera Frenka Kapre sa Džejms Stjuartom i Džin Artur u glavnim ulogama.

Kratak sadržaj

Radnja filma nam govori o čovjeku koji živi u jednoj maloj državi u Americi i koga svi u gradu poštuju i cijene, jer je neiskvaren i dobar prema ljudima. Ali sve će se promijeniti kada gospodin Smit riješi da pođe u Vašington kako bi postao senator u senatu SAD-a.

Njegova uvjerenja o glavnom gradu Amerike i njegovim stanovnicima će se veoma promijeniti, kada shvati da su korupcija i žeđ za vlašću prodrli u sve pore pravnog sistema američkog senata. Ali gospodin Smit će shvatiti da ipak postoje i pošteni ljudi u glavnom gradu njegove zemlje, koji će pokušati da mu pomognu da povrati sjaj nekada veličanstvene nacije.

Zanimljivosti

Film ima jaku poruku o temeljima demokratije što je bio razlog da su nacisti zabranili film u okupiranoj Francuskoj. Kritikovan je i kao anti-američki i pro-komunistički kada je pušten u bioskope u Americi, zbog načina kako je obradio korupciju i demokratske procese u Americi.


Jedna epizoda animirane TV serije Simpsonovih, Mr. Spritz Goes to Washington, temelji se na ovom filmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *