Ibrahim Čikić – Avdo i Boško

AVDO I BOŠKO

Kada na političkom horizontu Crne Gore decenijama gledaš tamne oblake, ne preostaje ti ništa drugo već da se sjećaš lijepe prošlosti. Bukvalno počneš da živiš od uspomena.

Pokojni Boško i moj rahmetli otac Avdo bili su radne kolege. Po zanimanju krojači. Višedecenijski porodični prijatelji. Zajednička sijela, odlasci na more, teferidži… Skupa i u dobru i u zlu. Milica, Boškova supruga i moja rahmetli majka Samka više i od rođenih sestara a mi djeca jedna duša u desetak tjelesnih formi. Odrastali smo okruženi ljubavlju i nikada nismo znali šta je mržnja i pakost. Rankova sreća bila je i moja, Lahirina, Rankina, tuga Dankina i naša briga. Kako prije pedesetak godina. tako i danas. Istina, život nas je odveo na razne strane, ali emotivna povezanost i danas traje. Svaki susret, najveća radost. Ni devedesete godine nisu mogle poremetiti takav odnos. Čak ni moje hapšenje. Boško i njegova familija su znali da je sve u cilju nacionalnog i vjerskog zavađanja. Nisu ni oni a ni mi podlegli pritiscima. Znali smo jedni druge u dušu i nismo imali dileme. Zato je naše prijateljstvo i ljubav vječna. Kada bi to mogli razumjeti zločinitelji, srce bi im prepuklo od pakosti. Dakle, odrastali smo u ljubavi i puni ljubavi ćemo i otića sa Ovog svijeta. Ljubav je naš izbor. Mržnju prepuštamo tamo njima. Lažu Vas da Krst i Luna ne mogu zajedno!

***

Za razliku od nas, današnje generacije roditelji odgajaju na mržnji i mitomaniji. Strahu od različitosti. Uče ih potrošačkom mentalitetu i obožavanju materijalizma. Religiju ispoljavaju samo deklarativno. Koriste je kao inicijaciju da čine drugima zlo. Da zatru sve ono što se ne zove njihovim imenom. Kolektivno ludilo, kako djece tako i roditelja.

Nažalost, današnja djeca i njihovi roditelji nemaju predstave kolika je sreća u ljubavi. Bog zna kakva će biti njihova starost i kraj. Čega se oni imaju sjećati? Sve Svete Knjige govore da srce ispunjeno mržnjom mora biti spaljeno u Vatri Ljubavi kako bi se očistilo. Ko propusti priliku na Ovom svijetu za takvu transformaciju ličnosti, potrebna je žestoka Vatra i milenijumi godina boravka u njoj na Onom. I to se odnosi samo na one u čijim srcima je bilo i miligram ljubavi. Srca ispunjena mržnjom u konačnici postaju ništavila. Za njih nema popravnog i nema im spasa. Mržnja porađa mržnju i ona postaje sastavni dio ličnosti. Od vlastite biti se ne može pobjeći.

Tako se uništavaju generacije. Zahvaljujući roditeljima, gube i Ovaj i Onaj svijet. Jadna djeca, a još jadniji takvi roditelji. Zato i pišem o Bošku i Avdu. Možda se neko srce zatrovano mržnjom osvijesti. Povrati. Izgori na Ovom svijetu u ašku ljubavi. Ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio čovječanstvo, kaže Mudri Kur’an. Zato je ogromna razlika između religioznog i vjerujućeg čovjeka. Ne boj se istinskog vjernika. Čuvaj se religioznih foliranata. Onih koji podjele koriste da bi vladali Vama i kako bi se preko Vas obogatili. To su šejtanove sluge i vojnici. Ništa više oni ne Vole Vas od onih drugačijih za koje Vam govore da ih morate i trebate mrziti.

***

Kapitalizam može jedino egzistirati na imperijalizmu. Ukoliko nema profita, nema ni ratne mašinerije ni imperijalizma. Njima milioni ljudskih duša ne znače ništa. Profit, profit i samo profit je suštinska karakteristika takvih društvenih uređenja. Sjetite se šta su uradili sa komunizmom. Onda su nam osmislili Bagdadija, “Islamsku državu“ i “ISIL.“ Sada nas plaše Rusijom. Za to vrijeme, Izrael decenijama sprovodi najbrutalniji terorizam nad Palestincima. Svaku rezoluciju UN blokira SAD. Ko još vodi računa o ljudskim pravima potlačenih i do gole kože opljačkanih Palestinaca. Koga je briga za živote palestinske dječice koju svakodnevno brutalno ubijaju i drže u strašnim zatvorskim uvjetima.

Ne dozvoli da ti megamedijske korporacije kreiraju mišljenje. Lažu te i kada ti saopštavaju vremensku prognozu, zapamti. Upoznaj suštinu stvari i sačuvaj slobodu misli i pobijedio si. Koristi razum i budi svjestan Uzvišenog Boga. Ne plaši se samoga sebe. Svi smo mi djeca istih praroditelja. Razmišljaj o neminovnom vlastitom kraju. Uči od Avda i Boška.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *