Ivan Bekjarev – Biografija

Ivan Bekjarev (Beograd, 6. april 1946), srpski glumac makedonskog porijekla.

Biografija
Djetinjstvo

Roditelji Bekjarevog potiču iz Makedonije. Otac Georgi (Đorđe) je pred Drugi svjetski rat došao u Beograd, a majka Radmila (porijeklom iz Đevđelije) je u Beograd došla 1945. Ivanov otac je prije rata posrbio svoje prezime u Bećarević, ali ga je nakon Ivanovog rođenja ponovo promenio u Bekjarev, kako bi izbjegao neprijatnosti pošto se tako prezivao šef beogradske Specijalne policije koja je sarađivala sa Njemcima tokom rata.

Ivanov otac je 1952. je službeno premješten u Kraljevo. Posle završetka osnovne škole, upisao je Šestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti. Zajedno sa njim su studirali Josif Tatić i Milan Gutović.

Glumačka karijera

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“, gdje je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić.

Slavu je stekao ulogom Vujkovića u TV seriji „Banjica“ (1984) i Stevice Kurčubića u TV seriji „Bolji život“ (1987, 1990).

Ivan Bekjarev je bio kandidat za narodnog poslanika na listi Pokreta snaga Srbije na izborima za Narodnu skupštinu Srbije 2007. Dugi niz godina Bekjarev se bavi pedagoškim radom, kao redovni profesor glume na Akademiji umetnosti BK. Njegovi studenti bili su Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić.

Filmografija
Год. Назив Улога
1960.-те
1967. Боксери иду у рај Тома Грковић
1968. Не играј се љубављу (ТВ)
1968. Све ће то народ позлатити (ТВ)
1968. Сајам на свој начин
1968. У раскораку
1969. Акваријум
1969. Код зеленог папагаја
1969. Обична прича
1969. Пут господина Перисона
1969. Обично вече
1969. Лећи на руду
1970.-те
1970. Србија на Истоку
1970. Крунисање
1970. Протекција (ТВ филм) Младен Ђурић
1970. Леваци Младић
1971. Капетан из Кепеника
1971. Све од себе
1972. Роман са контрабасом
1972. Слава и сан
1972. Не газите мушкатле
1972. И Бог створи кафанску певачицу Живко
1973. Последњи
1974. Манифест за слободу
1974. Отписани Цане Курбла
1974. Отписани Цане Курбла
1974. Лепеза леди Виндемир (ТВ) Господин Думби
1975. Синови Томић
1975. Ђавоље мердевине (серија)
1975. У Орфеуму код Бране (ТВ)
1976. Џангризало Директор хотела
1977. Роман са контрабасом
1977. Црни дани
1977. Више од игре (серија) Новинар
1978. Пучина Ружић
1978. Избацивач (ТВ)
1978. Професионалци (серија)
1978. Отписани ТВ филм Цане Курбла
1978. Повратак отписаних ТВ серија Цане Курбла
1978. Чардак ни на небу ни на земљи (ТВ серија)
1979. Сумњиво лице (ТВ) Милисав
1979. Махагони (ТВ)
1979. Кост од мамута (ТВ) Шеф кухиње
1979. Приповедања Радоја Домановића (серија) Милан Павловић „Зрак“/Шпијун
1979. Господин Димковић Начелник Аврамовић
1980.-те
1980. Било, па прошло (серија)
1980. Сунце
1980. Пруга на револуцијата
1980. Врућ ветар (серија) голман / конобар у хотелу
1980. Одбрана Пере Тодоровића
1981. Зелени кабаре
1983. Сумрак
1983. Марија, где си…? (ТВ) Милутин
1983. Дани Авној-а (серија)
1984. Откос (серија) Драган Станић
1984. Бањица (серија) Светозар Вујковић
1985. У затвору Веља Станић
1985. Џек-пот (ТВ)
1985. Црвени и црни Директор Занини
1985. Живот је леп Гитариста
1986. Климент Охридски ТВ филм Кнез Борис
1986. Смешне и друге приче (ТВ серија) Влајић, директор економске школе
1986. Неозбиљни Бранислав Нушић (ТВ) Бранко Секулић
1986. Срећна нова ‘49 Инспектор во Суботица
1986. Добровољци Новинар
1986. Ловац против топа
1986. Мисија мајора Атертона (серија)
1986. Одлазак ратника, повратак маршала (серија) Црноберзијанац
1986. Крсташки рат у Југовцу
1986. Медвед 007
1986. Шмекер Официр
1987. Иванов (ТВ) Боркин
1987. И то се зове срећа (серија) Коле
1988. Новогодишња прича (ТВ)
1988. Роман о Лондону (серија) Дилај
1987-1988. Бољи живот (серија) Стеван Курчубић
1988. Четрдесет осма – Завера и издаја (серија) Сидоровић
1989. Бој на Косову Парамунац
1989. Рањеник (серија) Четнички командант
1989. Мистер Долар (ТВ) Господин председник клуба
1989. Бољи живот Стеван Курчубић
1990.-те
1990. Колубарска битка пуковник Љубомир Милић
1990. Сумњиво лице (ТВ) Јеротије Пантић – Срески капетан
1990. Хајде да се волимо 3
1990. Љубав је хлеб са девет кора
1991. Туце свилених чарапа
1991. Ноћ у кући моје мајке Бата Добрица
1991. Српкиња Добрилин отац
1990-1991. Бољи живот 2 (серија) Стеван Курчубић
1991. Мала Инспектор
1992. Кнедле са шљивама (ТВ) Сима
1992. Играч на жици — Радомир Стевић Рас (ТВ документарни) Лично
1992. Јуриш на скупштину Јеленко Биџић
1992-1993. Волим и ја неранџе… но трпим (серија) Спасо
1992. Први пут с оцем на јутрење (ТВ) Крста
1994. Жеља звана трамвај (ТВ) Лажни контролор
1994. Театар у Срба (серија)
1993-1994. Срећни људи (серија) Бошко Деспотовић
1995. Све ће то народ позлатити (ТВ) Газда Давид – Меанџија
1995. Крај династије Обреновић (серија) Божа Маршићанин
1996. Мали кућни графити (серија) Мираш
1996. Ћао, инспекторе, 5 део Стојче ‘Мафимент’
1996. Добро вече, децо (серија) Тика Атлетика
1995-1996. Срећни људи 2 (серија) Бошко Деспотовић
1997. Канал мимо (серија)
1998. Враћање Тренер Борис
1998. Досије 128 (ТВ) Друг Ристе
1998. Кнез Михаило
1998. Буре барута Човек у аутобусу
1999. Мејдан Симеуна Ђака (ТВ) Турчин на коњу
2000.-те
2000. Проналазачи (ТВ) Јанко
2000. Тајна породичног блага Веља Ваљаревић
2000. Il Furto del tesoro
1998-2001. Породично благо (серија) Веља Ваљаревић
2001. Den Serbiske dansker (ТВ) Кравтсов
2002. I Banchieri di Dio
2003. Сироти мали хрчки 2010 Стари министар
2003. Il Papa buono
2004. Јелена (ТВ серија) (серија)
2004. Поклон за Сању
2004. Карађорђе и позориште наратор
2005. Флерт полицајац
2005. E ridendo l`uccise
2005. Звезде љубави Риста
2006. Љубав, навика, паника Марко
2006. Оптимисти шеф казина
2008. Die Rote Zora рецепционар
2008. Горки плодови Муцула
2009. Заувек млад (ТВ серија) Кодрња
2009. Медени месец комшија
2009. Кад на врби роди грожђе (ТВ серија) Јордан
2010.-те
2010. Бели Анђео побратим
2011. Два смо свијета различита (ТВ серија)
2015. Луд, збуњен, нормалан Милутин
2017. Врати се Зоне новинар

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *