James Franco – Biografija

Džejms Franko (engl. James Franco) američki glumac, rođen 19. aprila 1978. godine u Palo Altou (Kalifornija). Proslavio se ulogama u filmovima Džejms Din i Milk, a nominovan je za Oskar za najboljeg glavnog glumca u avanturističkoj drami 127 sati iz 2010. godine. Iste godine bio je domaćin dodjele Oskara, zajedno sa En Hatavej.

Kratka biografija

Džejmsova majka je književnica jevrejskog porijekla, a njegov otac – biznismen švedsko-portugalskog porijekla.

Džejms Franko je odrastao u Kaliforniji, zajedno sa svoja dva mlađa brata (Dejv Franko je kasnije takođe postao glumac). Oduvijek je bio odličan učenik, posebno zainteresovan za matematiku i prirodne nauke. Upisuje Univerzitet Kalifornija ali ga ne završava jer se prebacuje na glumu na Univerzitetu Kolumbija. Pored tog, Džejms je završio ili trenutno pohađa još nekoliko fakulteta: fakultet za režiranje, fakultet za dizajn, Bruklin koledž, Jejl, Voren Vilson – koledž za pisanje… Važi za veoma obrazovanu i informisanu osobu. 2010. je objavio svoju knjigu priča Palo Alto koja je naišla na izuzetno pozitivne kritike. Smatra se jednim od najzgodnijih muškaraca na planeti (najseksipilniji muškarac 2009. godine), kao i jednom od najvećih gej-ikona današnjice.

Karijera
Počeci

Džejmsove prve zapažene uloge bile su u tv seriji Čudaci i štreberi iz 1999, i u filmu Džejms Din iz 2002. godine. Za interpretaciju Džejmsa Dina osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca u mini-seriji, a bio je još nominovan i za Nagradu Udruženja glumaca, Nagradu filmske kritike kao i za Emi za najboljeg glavnog glumca u tv filmu.

Period od 2000. do 2010. godine u Džejmsovoj karijeri obilježen je ulogom Harija Ozborna u filmovima Spajdermen, Spajdermen 2 i Spajdermen 3. 2008. dobija glavnu ulogu u filmu Ananas ekspres za koju dobija nominaciju za Zlatni globus za najboljeg glumca u igranom filmu (mjuzikl ili komedija) kao i nominaciju za MTV nagradu za najboljeg glavnog glumca, a iste godine ima i sporednu ulogu u filmu Milk. Džejms u ovoj biografskoj drami tumači lik Skota Smita, ljubavnika čuvenog Harvija Milka, u čijoj je ulozi Šon Pen. Ovom ulogom, za koju je nominovan za Nagradu filmske kritike za najboljeg sporednog glumca, Franko ulazi među holivudske zvezde A liste.

Najuspješniju ulogu u dotadašnjoj karijeri ostvario je u filmu 127 sati iz 2010. godine. Džejms je u ovoj avanturističkoj drami alpinista Aron Ralston, koji je zaglavljen u jednom tjesnacu u kanjonu u Juti. Jedini način da se oslobodi jeste da odsječe ruku, što i čini. Za ovu ulogu dobio je nekoliko značajnih nagrada, a nominovan je i za BAFTA nagradu za najboljeg glavnog glumca, Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama), kao i za prvi Oskar za najboljeg glavnog glumca u svojoj karijeri.

Filmografija

 2018 The Ballad of Buster Scruggs (TV Mini-Serija)

Near Algodones (2018)
 2018 The Long Home
Dallas Hardin
 2018 Zeroville
Vikar
 2017 Ozara and Katessa (TV Spot)
Ozara / Robbie / Damsel in Distress / … (glas)
  Multiple Man
Jamie Madrox / Multiple Man
 2018 A Rose for Emily (Kratkometražni)
Homer Baron
 2017 Blood Surf
Metalhead Troy
 2017 The Deuce (TV Serija)
Vincent Martino / Frankie Martino
 2017 Blood Ride
Billy
 2017 The Disaster Artist
Tommy / ‘Johnny’
 2017 The Vault
Ed Maas
 2017 Dumpster Diving (Video spot)
El Diablo
 2017 Blood Heist
Farmer Simon
 2017 Don't Come Back from the Moon
Roman Smalley
 2017 Alien: Covenant
Branson (nepotpisan)
 2017 This Is Your Death
Male Host
 2017 Actors Anonymous
Jake Lamont
 2017 The Institute
Dr. Cairn
 2017 High School Lover (TV Film)
Rick Winters
 2017 The Labyrinth
Narator (glas)
 2016 Why Him?
Laird Mayhew
 2016 In Dubious Battle
Mac
 2016 Angie Tribeca (TV Serija)
Sgt. Eddie Pepper
 2016 Mother, May I Sleep with Danger? (TV Film)
Director
 2016 The Caged Pillows (Video spot)
David Del Rosario
 2016 Burn Country
Lindsay
 2016 King Cobra
Joe
 2016 11.22.63 (TV Mini-Serija)
Jake Epping
 2016 Sausage Party
Druggie (glas)
 2016 Goat
Mitch
 2015 Richard Peter Johnson
James Franco
 2015 The Night Before
James Franco
 2014-2015 Making a Scene with James Franco (TV Serijski spot)
James / Jack / Eric Forman / …
 2015 Memoria
Mr. Wyckoff
 2015 Black Dog, Red Dog
Leo
 2015 Le Petit Prince
The Fox (glas)
 2015 Deadbeat (TV Serija)
Johnny

The Polaroid Flasher (2015) … Johnny
 2015 The Adderall Diaries
Stephen Elliott
 2015 Wild Horses
Ben Briggs
 2015 A Walk in Winter (Kratkometražni)
Conrad
 2015 Queen of the Desert
Henry Cadogan
 2015 I Am Michael
Michael Glatze
 2015 Yosemite
Phil
 2015 True Story
Christian Longo
 2015 Don Quixote
Pasamonte
 2014 The Interview
Dave Skylark
 2014 Grow a Guy (Kratkometražni)
Chad, the Grow-a-Guy
 2014 The Sound and the Fury
Benjy Compson
 2014 Dave Skylark's Very Special VMA Special (TV Film)
David Skylark
 2014 Good People
Tom Wright
 2014 Obituaries (Kratkometražni)
Felix Mitchum
 2014 Veronica Mars
James Franco (nepotpisan)
 2013 Homefront
Morgan ‘Gator’ Bodine
 2013 James Franco & Seth Rogen: Bound 3 (Kratkometražni)
 2013 Playtime
The Art Dealer
 2013 30 Seconds to Mars: City of Angels (Video spot)
James Franco
 2013 The Mindy Project (TV Serija)
Paul Leotard

The Other Dr. L (2013) … Paul Leotard
All My Problems Solved Forever… (2013) … Paul Leotard
 2013 Third Person
Rick
 2013 Child of God
Jerry
 2013 Palo Alto
Mr. B
 2013 The Real World: This Is the End Edition (TV Spot)
James Franco
 2013 This Is the End
James Franco
 2013 As I Lay Dying
Darl Bundren
 2013 Lovelace
Hugh Hefner
 2012 The Color of Time
C.K. Williams
 2012 Hollywood Heights (TV Serija)
Osbourne Silver
 2012 The Letter
Tyrone
 2012 Spring Breakers
Alien
 2012 The Iceman
Marty Freeman
 2012 Maladies
James
 2012 FCU: Fact Checkers Unit (TV Serija)
James

James Franco Is Preggers (2012) … James
 2012 Rebel Dabble Babble (Kratkometražni)
Jim Stark / James Dean
 2012 About Cherry
Frances
 2009-2012 General Hospital (TV Serija)
Franco
 2011 Rebel (Kratkometražni)
 2011 Sal
Milton Katselas
 2011 Rise of the Planet of the Apes
Will Rodman
 2011 The Broken Tower
Hart Crane
 2011 Your Highness
Fabious
 2011 The Green Hornet
Danny Crystal Cleer (nepotpisan)
 2010 127 Hours
Aron Ralston
 2010 Love & Distrust (Video)
Travis (segment: “Grasshopper” by Eric Kmetz)
 2010 Eat Pray Love
David Piccolo
 2010 Masculinity & Me (Kratkometražni)
 2010 William Vincent
William Vincent
 2010 Date Night
Taste
 2010 Howl
Allen Ginsberg
 2010 30 Rock (TV Serija)
James Franco

Klaus and Greta (2010) … James Franco
 2008 Milk
Scott Smith
 2008 Nights in Rodanthe
Mark Flanner (nepotpisani)
 2008 Pineapple Express
Saul Silver
 2008 Camille
Silias
 2007 The Hills with James Franco and Mila Kunis (Video spot)
Justin Bobby
 2007 In the Valley of Elah
Sgt. Dan Carnelli
 2007 Spider-Man 3 (Video Igra)
Harry Osborn / New Goblin (glas)
 2007 Good Time Max
Max
 2007 Spider-Man 3
New Goblin / Harry Osborn
 2007 Knocked Up
Sol (nepotpisan)
 2007 Interview
Boyfriend on Phone (glas)
 2007 An American Crime
Andy
 2006 The Holiday
James Franco (nepopisan)
 2006 The Dead Girl
Derek
 2006 Grasshopper (Kratkometražni)
Travis
 2006 Flyboys
Blaine Rawlings
 2006 The Wicker Man
Bar Guy #1
 2006 Annapolis
Jake Huard
 2006 Tristan + Isolde
Tristan
 2005 Fool's Gold
Brent
 2005 The Great Raid
Captain Prince
 2005 The Ape
Harry Walker
 2004 Spider-Man 2
Harry Osborn
 2003 The Company
Josh
 2002 City by the Sea
Joey
 2002 Sonny
Sonny
 2002 Mother Ghost
Skateboarder Guy
 2002 The Car Kid (Kratkometražni)
 2002 Blind Spot
Danny
 2002 Deuces Wild
Tino
 2002 Spider-Man
Harry Osborn
 2001 James Dean (TV Film)
James Dean
 2001 Mean People Suck (Kratkometražni)
Casey
 2001 Some Body
Apartment Guy #3 (nepotpisan)
 2001 The X Files (TV Serija)
Officer #2

Surekill (2001) … Officer #2
 2000 If Tomorrow Comes
Devin
 1999-2000 Freaks and Geeks (TV Serija)
Daniel Desario
 2000 At Any Cost (TV Film)
Mike
 2000 Whatever It Takes
Chris
 1999 Profiler (TV Serija)
Stevie

Three Carat Crisis (1999) … Stevie
 1999 Never Been Kissed
Jason (kao James Edward Franco)
 1999 To Serve and Protect (TV Mini-Serija)
Matt Carr

Epizoda #1.2 (1999) … Matt Carr
Epizoda #1.1 (1999) … Matt Carr
 1998 1973 (TV Film)
Greg
 1997 Pacific Blue (TV Serija)
Brian

Matters of the Heart (1997) … Brian

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *