Jessica Alba – Biografija

Jessica Marie Alba (Pomona, 28. 4. 1981.), američka glumica.

Biografija
Djetinjstvo i porodica

Jessica Alba je rođena u Pomoni u Kaliforniji, u porodici Catherine i Marka Albe. Albini roditelji su stupili u brak u tinejdžerskim godinama. Budući da se njena porodica nekoliko puta selila, još se u djetinjstvu navikla na promjene. Već u petoj godini željela je postati glumica, a s nepunih 12 počela je uzimati časove glume. Njen je brat Joshua Alba je takođe glumac.

Filmska i televizijska karijera

Uskoro je pronašla agenta i 1994. godine dobila ulogu u filmu Camp Nowhere. Iako je trebala tumačiti sporedni lik, kad je djevojka koja je trebala tumačiti glavnu ulogu odustala, Jessica je uskočila na njeno mjesto.

Alba se pojavila i u dvije nacionalne TV reklame za Nintendo i J.C. Penney kao dijete; kasnije je nastupala i u nekoliko nezavisnih filmova. 1994. dobija ulogu u Nickelodeonovoj dječjoj seriji “Tajni svijet Alex Mack“. Nakon te uloge, nastupala je u prve dvije sezone TV serije “Flipper” o istoimenom delfinu.

1998. pojavljuje se kao Melissa Hauer u prvoj sezoni kriminalističke serije “Brooklyn South”, a potom su uslijedile uloge u serijama “Beverly Hills” i “The Love Boat: The Next Wave”. Nakon što je maturirala, Alba pohađa časove glume kod glumca Williama H. Macyja i njegove supruge, takođe glumice Felicity Huffman.

Prvu veću filmsku ulogu Alba dobija u tinejdžerskoj komediji Nikad se nisam poljubila, te kasnije u hororu Idle Hands. No, zasigurno je najslavnija po ulozi Max Guevare, genetičke super ratnice, u seriji “Anđeo tame(Dark Angel). Serija se emitovala dvije sezone. Od ostalih uloga, Jessica je u filmskom svijetu poznata i po filmovima “Fantastična četvorka” i “Sin City“.

Privatni život

Tokom snimanja serije “Anđeo tame“, Alba je započela četvorogodišnju romansu s kolegom iz serije, Michaelom Weatherlyjem. Premda ju je Weatherly zaprosio na njen 20-i rođendan, prekinuli su nakon 4 godine veze.

2004. na snimanju filma Fantastična četvorka upoznaje producenta Casha Warrena (sina glumca Michaela Warrena). Nakon četiri godinje veze, u maju 2008. stupaju u brak, a nakon samo dva mjeseca dobijaju kćer Honor Marie.

Alba je visoka 169 cm (5’ 6½”). Obožava kuvati, posebno enchilade i tortille, te voli Harley Davidson motore i golf, a dobra je prijateljica s Evom Longorijom Parker, Evom Mendes i Kate Hudson. Imala je problema s astmom i anoreksijom. Premda je meksičkog porijekla, ne govori španski.

Visoko je plasirana u većini neslužbenih anketa najljepših i najpoželjnijih žena. 2009. časopis FHM svrstao ju je na 3. mjesto svojeg tradicionalnog izbora najseksi žena svijeta.

Filmografija
 2018  L.A.'s Finest (TV Serija)
Nancy

Pilot … Nancy
 2017 El Camino Christmas
Beth Flowers
 2016 Dear Eleanor
Aunt Daisy
 2016 The Veil
Maggie Price
 2015 Baby, Baby, Baby
Susie
 2015 Entourage
Jessica Alba
 2015 Taylor Swift: Bad Blood (Video spot)
Domino
 2015 Barely Lethal
Victoria Knox
 2015 Barely Famous (TV Serija)
Jessica Alba

Not a Booty Call (2015) … Jessica Alba
 2014 Stretch
Charlie
 2014 The Spoils of Babylon (TV Serija)
Dixie Melonworth

So Sweet the Bells (2014) … Dixie Melonworth
The Age of the Bastard (2014) … Dixie Melonworth
The Rise of the Empire (2014) … Dixie Melonworth
The Foundling (2014) … Dixie Melonworth (credit samo)
 2013 Machete Kills
Sartana (nepotpisana)
 2013 Escape from Planet Earth
Lena Thackleman (glas)
 2013 A.C.O.D.
Michelle
 2012 It Has Begun: Bananapocalypse (Kratkometražni)
Jessica Alba
 2011 Little Fockers: Alternate Ending, Treehouse (Video spot)
Andi Garcia (nepotpisana)
 2011 Little Fockers: Deleted Scenes (Video spot)
Andi Garcia (nepotpisana)
 2010 Little Fockers
Andi Garcia
 2010 The Lonely Island: I Just Had Sex (Video spot)
Jorma's Partner
 2010 Saturday Night Live (TV Serija)
Girlfriend

Jeff Bridges/Eminem and Lil Wayne (2010) … Girlfriend (nepotpisana)
 2010 An Invisible Sign
Mona Gray
 2010 Machete
Sartana
 2010 Valentine's Day
Morley Clarkson
 2010 The Killer Inside Me
Joyce Lakeland
 2009 The Office (TV Serija)
Sophie

Stress Relief (2009) … Sophie (nepotpisana)
 2008 The Love Guru
Jane Bullard
 2008 The Eye
Sydney Wells
 2007 Awake
Sam Lockwood
 2007 Bill
Lucy
 2007 Good Luck Chuck
Cam
 2007 4: Rise of the Silver Surfer
Invisible Woman / Susan Storm
 2007 The Ten
Liz Anne Blazer
 2005 Into the Blue
Sam
 2005 Fantastic Four
Sue Storm
 2005 Fantastic Four (Video Igra)
Susan Storm (glas)
 2005 Sin City
Nancy Callahan
 2004 Entourage (TV Serija)
Jessica Alba

The Review (2004) … Jessica Alba
 2003 Honey
Honey Daniels
 2003 Rock Me, Baby (TV Serija)
Jessica Alba

The Difference Between Men and Women (2003) … Jessica Alba
 2003 MADtv (TV Serija)
Jessica Simpson

Epizoda #9.5 (2003) … Jessica Simpson
 2002 Dark Angel (Video Igra)
Max Guevara (glas)
 2000-2002 Dark Angel (TV Serija)
Max Guevera / X5-452 / X5-453
 2000 Paranoid
Chloe
 1999 Idle Hands
Molly
 1999 Never Been Kissed
Kirsten
 1999 P.U.N.K.S.
Samantha Swaboda
 1998 Love Boat: The Next Wave (TV Serija)
Layla

Remember? (1998) … Layla
 1998 Beverly Hills, 90210 (TV Serija)
Leanne

The Nature of Nurture (1998) … Leanne
Making Amends (1998) … Leanne
 1998 Brooklyn South (TV Serija)
Melissa Hauer

Exposing Johnson (1998) … Melissa Hauer
 1995-1997 Flipper (TV Serija)
Maya Graham
 1996 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Christy

Too Soon for Jeff (1996) … Christy
 1996 Chicago Hope (TV Serija)
Florie Hernandez

Sexual Perversity in Chicago Hope (1996) … Florie Hernandez
 1995 Venus Rising (Video)
Young Eve
 1994 The Secret World of Alex Mack (TV Serija)
Jessica

School Dance (1994) … Jessica
Hoop War (1994) … Jessica
The Accident (1994) … Jessica
 1994 Camp Nowhere
Gail (kao Jessica Marie Alba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *