Jessica Lange – Biografija

Jessica Phyllis Lange (Cloquet, Minnesota, SAD, 20. april 1949.-), američka glumica. Najpoznatije su joj uloge u filmovima “Tootsie“, “Plavo nebo” i “King Kong“.

Mlade godine

Lange se rodila 1949. kao kćerka Alberta i Dorothy Lange. Ona je finskog i poljskog porijekla te je treća od četvoro djece u porodici Lange. Studirala je na fakultetu u Minnesoti da bi ubrzo otišla u Pariz studirati glumu. Vratila se 1973., sa 24 godine, u New York gdje je imala kurs glume dok je radila kao konobarica i model.

Karijera

1976. Dino DeLlaurentiis ju je angažovao u glavnoj ulozi u filmu „King Kong“ ali su kritike bile tako porazne da joj je to skoro uništilo karijeru. Ipak, sa filmom „Poštar uvijek zvoni dvaput“ iz 1981. joj je uspio povratak.

1982. je postala jedna od rijetkih glumica koje su nominovane za Oscara za dva filma u istoj godini, te koje su čak i osvojile kip. Nominovana je bila za glavnu ulogu u biografiji „Frances“, u kojoj je portretisala Frances Farmer, a osvojila je kip za najbolju sporednu glumicu u komediji „Tootsie“. Za potonji je osvojila i Zlatni globus. Nastavila je birati ambiciozne i snažne uloge tokom 1980-ih, a izjavila je da joj je najdraža bila uloga country pjevačice Patsy Cline u filmu „Slatki snovi“. 1994. je za dramu „Plavo nebo“ osvojila svog drugog Oscara i treći Zlatni globus.

1992. je nastupila na Broadwayu u predstavi „Tramvaj zvan čežnja“, da bi nakon toga često nastupala u pozorištu.

Lange je bila udata za fotografa Paco Grandea od 1970. do 1981. Od 1982. je u vezi sa scenaristom i glumcem Samom Shepardom. Ima troje djece. To su; Alexandra (1981.), Hannah Jane (1985.) i Walker Samuel (1987.). Ambasadorka je dobre volje za UNICEF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *