Karen Bliksen – Biografija

Karen Bliksen je rođena 17. aprila 1885. godine u Danskoj, u dobrostojećoj građanskoj porodici pod imenom Karen Dinesen.

Djetinjstvo je provela na imanju iz 16. vijeka u Rungstedlundu. Kada joj je bilo deset godina njen otac je izvršio samoubistvo, porodica i prijatelji nikad nisu saznali zašto je jedan uspješan čovjek – oficir, zemljoposjednik, političar i pisac to učinio. Po uzoru na oca od malena se interesovala za umjetnost, a naročito književnost. Studirala je književnost u Kopenhagenu, Parizu i Rimu ali je nikad nije završila jer je uzvišene ideje (po njenim riječima), prokockala. 1914. udaje se za svog daljeg rođaka, barona Brora Bliksena. Nakon vjenčanja su napustili Dansku i otišli u Keniju sa namjerom da drže plantažu kafe, tamo je ostala do 1931. godine. Nakon prve godine braka Karen je saznala da je muž vara, a nedugo zatim i da joj je prenio sifilis koji će je pratiti cijelog života.


Djela

Baronesa Karen Bliksen (dan. Karen Blixen) bila je danska spisateljica koja je pisala pod nekoliko pseudonima, od kojih je jedan Isak Dinesen. Njene najpoznatije knjige su putopisi „Van Afrike“ i „Babetina gozba“, oba pretvorena u nagrađivane filmove. Po prvoj priči snimljen je film Moja Afrika sa Meril Strip i Robertom Redfodom u glavnim ulogama. Stripova je za svoju ulogu nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Po drugom romanu nastao je danski istoimeni film. U Danskoj je poznata i po zbirci „Sedam gotskih priča“. Umrla je od trovanja arsenikom 1962. godine u Danskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *