Kirsten Dunst – Biografija

Kirsten Kerolajn Danst (engl. Kirsten Caroline Dunst, IPA: /ˈkɪrstən ˈdʌnst/) američka glumica, rođena 30. aprila 1982. u Pojnt Plezantu, Nju Džerzi (SAD). Sa napunjene tri godine počela je nastupati u TV-reklamama. Sa šest godina nastupila je u omnibus filmu Njujorške priče (priča Edipova propast), a partner joj je bio Vudi Alen. Sa sedam godina igrala je sa Tomom Henksom u filmu Lomača taštine. Kao dijete je nastupila i u TV-seriji Zvjezdane staze: Sledeća generacija. Sa dvanaest godina proslavila se ulogom Klaudije u filmu Intervju sa vampirom, kada je bila nominovana za nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu. Uloga Meri Džejn Votson u filmskoj trilogiji Spajdermen (2002—2007) njena je komercijalno najuspješnija uloga. Na filmskom festivalu u Kanu 2011. proglašena je za najbolju glumicu, zahvaljujući nastupu u filmu “Melanholija” Larsa fon Trira. Pjevački debi imala je 2001. u filmu Preboli me. Iste godine bila je zapažena njena interpretacija pjesme After You’ve Gone (Posle tvog odlaska) na odjavnoj špici filma Mjaukanje mačke (engl. The Cat's Meow) Pitera Bogdanoviča.

Mladost

Djetinjstvo je provela uz oca Klausa, majku Inez i brata Kristijana. Njen otac, porijeklom je Njemac iz Hamburga, a majka je, njemačko švedskog – porijekla, rođena u Nju Džerziju. Danst je Njemica, ali je Njemačko državljanstvo uzela tek 2011. godine i sada ima dvojno državljanstvo – Amerike i Njemačke. Do jedanaeste godine živjela je u Nju Džerziju, a zatim se seli u Los Anđeles.

Intervju sa vampirom

Ključni trenutak njene karijere je bio kada je dobila ulogu, zajedno sa Bred Pitom i Tom Kruzom, u filmu Intervju sa vampirom 1994. godine. Film je ekranizacija istoimenog romana En Rajs. Filmski kritičari su izuzetno pohvalili njen nastup. U tom filmu odglumila je svoj prvi filmski poljubac, sa Bred Pitom, koji je od nje stariji osamnaest godina. Kasnije je izjavila da se zbog toga osjećala neugodno. Njeno uloga joj je donijela nagradu MTV, nagradu Saturn i prvu nominaciju za Zlatni globus. Džanet Maslin u Njujorku Tajmsu je izjavila da je Ona mali vamp sa velikom budućnošću.

Karijera

Takođe je 1994. godine nastupila sa ulogom Ejmi u novoj verziji filma Male žene, 1933. godine tu ulogu je igrala Džoan Benet. U novoj verziji filma igrala je sa Vinonom Rajder i Kler Dejns. Film je dobio blagonaklone kritike. Nastupila je 1995. u filmu Džumandži, ekranizaciji istoimene dječije knjige Krisa Van Alsburga o zlokobnoj društvenoj igri koja nakon svakog bacanja kocke oživljava stvorenja iz džungle. Ona je bila dio ansambla koji su još činili Robin Vilijams, Boni Hant i Dejvid Alan Grier. Film je širom svijeta zaradio 262 miliona dolara. Iste godine je od časopisa Pipl izabrana među 50 najljepših ličnosti svijeta, čast koja će joj ponovo biti ukazana 2002. godine.

Danst je 1996. godine nastupila u trećoj sezoni serije Urgentni centar. U njoj je glumila Čarli Čimingo, dijete-prostitutku o kojoj se počinje starati dr. Daglas Ros, protagonist serije koga je glumio Džordž Kluni. Pozajmila je glas liku mlade Anastasije u animiranom filmu Anastasija. 1997. je igrala malu ulogu u političko-satiričkom filmu Ratom protiv istine gdje su glavne zvijezde bili Robert De Niro i Dastin Hofman. Naredne godine je pozajmila glas za lik Kiki, trinaestogodišnje kalfe koja je napustila rodno selo, u engleskoj sinhronizaciji japanske animirane serije Dostavna služba dobre vještice Kiki (1988). Zatim joj je ponuđena uloga Anđele u filmskoj drami Američka ljepota. Ona je tu ponudu odbila jer nije htjela da se pojavi u filmu sa sugestivnim scenama seksualne prirode. U filmu je glumio Kevin Spejsi, a ulogu je umjesto nje preuzela Mena Suvari. Danst je kasnije izjavila u vezi te uloge sljedeće “Kada sam ja čitala to (scenario), imala sam 15 godina i nisam smatrala da sam dovoljno zrela da shvatim tekst za film ”. Danst se iste godine zajedno sa Mišel Vilijams pojavila u filmskoj komediji Dik. Film je kroz priču o dvije tinejdžerke koje sticajem okolnosti ruše predsednika Niksona na parodijski način prikazivao aferu Votergejt. Iste godine je nastupila u filmu Samoubistvo nevinih, nezavisnoj produkcijskoj drami u režiji Sofije Kopole, gdje je igrala ulogu problematične adolescentkinje Luks Lizbon. Film je prikazan na 43. međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku. Danst je 2000. godine glumila u ulozi vođe navijačica (engl. Bring It On). Sljedeće godine imala je ulogu u tinejdžerskoj komediji Preboli me. Ona je kasnije objasnila da je jedan od razloga prihvatanja uloge bio taj što je imala šansu da pjeva. 2001. je takođe dobila priliku da pjeva u filmu Mjaukanje Mačke (engl. The Cat’s Meow). U filmu je igrala legendarnu glumicu iz doba nijemog filma – Marion Dejvis. Derek Ilej je u časopisu Varijeti film opisao kao razigran i razmetljiv, rekavši da je “ovo bila Danstina najbolja predstava do danas”. Za svoj nastup je dobila nagradu na Filmskom festivalu u Mar del Plati 2002. godine.

Kirsten Danst u ulozi strip junakinje

Dok su se Supermen i Betmen odavno našli na velikom platnu, o Spadjermenu je postojala jedna stara Tv serija i nekoliko ciklusa crtanih filmova. Ova nepravda je konačno ispravljena na najljepši mogući način – filmom Spajdermen Sema Rejmija. Kirsten Danst je dobila čast da glumi djevojku najvećeg superheroja. Pravi posvećenici stripova koji su pedeset godina pratili na stranicama Meri Džejn Votston, sada su imali priliku da je vide na velikom platnu svojih bioskopa u liku Kirsten Danst. Ko bi rekao da će jedan strip, koji su mnogi sa strašću čitali, učiniti da Kirsten Danst 2002. godine, kada je izašao Spajdermen, postane najpopularnija glumica. Uloga superheroja kome maska prekriva cijelo lice pripala je Tobi Megvajeru, a ulogu Spajdermenove djevojke odigrala je Kirsten Danst. Superheroj Spajdermen iz 2002. godine je do tada najuspješniji film njene karijere.

Kritičari nisu bili baš oduševljeni njenim sledećim pojavljivanjem, dramom Osmjeh Mona Lize (2003), a još manje poklonika je imao film Iskupljenje (2003). Ona je u filmu Osmjeh Mona Lize bila dio glumačke grupe u kojoj su se nalazili Džulija Roberts, Megi Džilenhal i Džulija Stajls. Pojavila u filmu Vječni sjaj besprekornog uma (2004), sa Džim Kerijem, Kejt Vinslet i Tomom Vilkinsonom. Nakon dobro odigrane uloge u ovom filmu ponovo je bila u neizbježnom nastavku Spajdermen 2.(2004). Film je napunio bioskopske kase i postavio nove, veoma teško dostižne, granice u zaradi.

Filmografija
2018 Drunk History (TV Serija)
Agatha Christie

Drunk Mystery (2018) … Agatha Christie
 2017 Black Mirror (TV Serija)
Callister Employee

USS Callister (2017) … Callister Employee (nepotpisana)
 2017 Woodshock
Theresa
 2017 The Beguiled
Edwina
 2016 Hidden Figures
Vivian Mitchell
 2016 Midnight Special
Sarah
 2015 Fargo (TV Serija)
Peggy Blumquist
 2014 Aspirational (Kratkometražni)
Kirsten Dunst
 2014 Cosmos: A Spacetime Odyssey (TV dokumentarna Mini-Serija)
Cecilia Payne

Sisters of the Sun (2014) … Cecilia Payne (glas)
 2014 Portlandia (TV Serija)
Kim

Sharing Finances (2014) … Kim
 2014 The Two Faces of January
Colette
 2013 Anchorman 2: The Legend Continues
El Trousias Maiden of the Clouds
 2013 The Bling Ring
Kirsten Dunst (nepotpisana)
 2012 Upside Down
Eden
 2012 On the Road
Camille / Carolyn Cassady
 2012 Bachelorette
Regan
 2011 Touch of Evil (Kratkometražni)
The Siren
 2011 Melancholia
Justine
 2011 Beastie Boys: Make Some Noise (Video spot)
 2011 Beastie Boys: Fight for Your Right Revisited (Kratkometražni)
Metal Chick
 2010 All Good Things
Katie Marks
 2010 The Second Bakery Attack (Kratkometražni)
Nat
 2010 Non Plus One (Kratkometražni)
Waitress
 2009 Akihabara Majokko Princess (Video spot)
 2007 Spider-Man 3
Mary Jane Watson
 2006 Marie Antoinette
Marie Antoinette
 2005 Elizabethtown
Claire Colburn
 2004 Wimbledon
Lizzie Bradbury
 2004 Spider-Man 2 (Video Igra)
Mary Jane Watson (glas)
 2004 Spider-Man 2
Mary Jane Watson
 2003 Mona Lisa Smile
Betty Warren
 2003 Kaena: La prophétie
Kaena (engleska verzija, glas)
 2003 Levity
Sofia Mellinger
 1988-2002 Saturday Night Live (TV Serija)
Various / Host / Nicki Hilton / …

Kirsten Dunst/Eminem (2002) … Various / Host / Nicki Hilton / …
Ed O'Neill/Harry Connick Jr. (1990) … Girl in Bizilady Commercial (nepotpisana)
Demi Moore/Johnny Clegg & Savuka (1988) … George Bush's Granddaughter (nepotpisana)
 2002 Spider-Man
Mary Jane Watson
 2001 All Forgotten
Zinaida
 2001 The Cat's Meow
Marion Davies
 2001 Crazy/Beautiful
Nicole Oakley
 2001 Get Over It
Kelly Woods
 2000 Deeply
Silly
 2000 Bring It On
Torrance Shipman
 2000 Luckytown
Lidda Doyles
 2000 Air: Playground Love (Video spot)
Lux Lisbon / Herself
 2000 The Crow: Salvation
Erin Randall
 1999 Savage Garden: I Knew I Loved You (Video spot)
Female Passenger
 1999 Dick
Betsy Jobs
 1999 Drop Dead Gorgeous
Amber Atkins
 1999 The Virgin Suicides
Lux Lisbon
 1999 The Devil's Arithmetic (TV Film)
Hannah Stern
 1998 The Animated Adventures of Tom Sawyer (Video)
Becky Thatcher (glas)
 1998 Small Soldiers
Christy Fimple
 1998 Strike!
Verena von Stefan
 1998 Fifteen and Pregnant (TV Film)
Tina Spangler
 1998 Stories from My Childhood (TV Serija)
Gerta / Alice

The Snow Queen (1998) … Gerta (glas)
Alice and the Mystery of the Third Planet (1998) … Alice (glas)
 1997 True Heart
Bonnie
 1997 Wag the Dog
Tracy Lime
 1997 Anastasia
Young Anastasia (glas)
 1997 The Wonderful World of Disney (TV Serija)
Anna Petterson

Tower of Terror (1997) … Anna Petterson
 1997 Gun (TV Serija)
Sondra

The Hole (1997) … Sondra
 1996-1997 ER (TV Serija)
Charlie Chiemingo
 1997 The Outer Limits (TV Serija)
Joyce Taylor

Music of the Spheres (1997) … Joyce Taylor
 1996 Touched by an Angel (TV Serija)
Amy Ann McCoy

Into the Light (1996) … Amy Ann McCoy
 1996 Mother Night
Young Resi Noth
 1996 The Siege at Ruby Ridge (TV Film)
Sara Weaver
 1995 CBS Schoolbreak Special (TV Serija)

Children Remember the Holocaust (1995) … (glas)
 1995 Jumanji
Judy Shepherd
 1994 Little Women
Younger Amy March
 1994 Greedy
Jolene
 1993 Star Trek: The Next Generation (TV Serija)
Hedril

Dark Page (1993) … Hedril
 1993 Sisters (TV Serija)
Kitten Margolis

The Land of the Lost Children (1993) … Kitten Margolis
Dear Georgie (1993) … Kitten Margolis
 1993 Darkness Before Dawn (TV Film)
Sandra Guard
 1992 High Strung
Young Girl
 1990 The Bonfire of the Vanities
Campbell McCoy
 1989 Majo no takkyûbin
Kiki (engleska verzija, glas)
 1989 New York Stories
Lisa's Daughter (segment “Oedipus Wrecks”) (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *