Lars von Trier – Biografija

Lars fon Trir (u originalu Lars von Trier) rođen kao Lars Trir, 30. aprila 1956. u Kopenhagenu, Danska) danski filmski režiser koji je jedan od osnivača kolektiva Dogme 95.

Biografija

Lars fon Trir je završio Dansku filmsku školu 1983. Filmovi koje je napravio tokom školovanja, -{Nocture}- i -{Image of Liberation}- (Befrielsesbilleder) su dobili nagradu najboljeg filma na Minhenskom filmskom festivalu 1984.. Istu nagradu je dobio i 1991. za Evropu, koji je takođe dobio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu ali i na drugim festivalima.

Fon Trir je režirao za televiziju film Medea (1988) koja je dobila nagradu Jovanka Orleanka u Francuskoj, a Kraljevstvo (Riget, 1994.) i Kraljevstvo II (Riget II, 1997.), su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Mini serija se zove “Riget” , što je sleng za bolnicu kojoj je ime “Rigshospitalet” (bukvalno Kraljevska bolnica).

Treći dio serijala je zaustavljen zbog smrti jednog od glavnih glumaca, Šveđanina Ernst-Hugo Järegårda. Trinaest epizoda američke verzije je snimljeno, koje je bazirano na Kraljevstvu, a koje je napisao Stiven King, pod nazivom Stephen King's Kingdom Hospital, je slabo prošlo među gledaocima tokom 2004.

Breaking the Waves (1996.) je dobio glavnu nagradu u Kanu. U filmu je glumila Emili Votson, koja je bila nominovana za nagradu Oskar za najbolju glumicu.

Lars fon Trir je u Kanu prezentovao drugi projekat Dogme 95 filma, Idioti (Idioterne, 1998.). Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, privukao je međunarodnu pažnju i inspirisao mnoge režisere svijeta.

2000. je fon Trir imao premijeru mjuzikla Dancer in the Dark u kojoj glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je dobio Zlatnu palmu (Palme d'Or) na Kanskom filmskom festivalu.

2005. godine je završio Manderlay, drugi film njegove američke trilogije. U prvom filmu te trilogije, Dogville, je glumila Nikol Kidman. Neki kritičari su smatrali da je film hrabar i moćan, dok su ga drugi okarakterisali pretencioznim i naklonjenim.

Njegov sljedeći projekat Dogme je bila komedija The Boss of it All iz 2007 godine.

Zanimljivosti
  • Fon Trir je dodao “fon” svom imenu nakon što su ga drugovi prozvali “fon Trir”.
  • Velika inspiracija mu je bio Carl Theodor Dreyer i njegova adaptacija Euripidove drame Medeja.
  • Kao mnogi drugi autori, Fon Trir koristi često istu grupu glumaca u svojim filmovima. Neki od njih su Jean-Marc Barr, Udo Kier i Stellan Skarsgård.
  • U intervjuu 2003. sa The Age, von Trier tvrdi da više ne gleda filmove, jer je njegov hard disk pun. U mjesto toga, igra video igre.
Strahovi

Fon Trir pati od više fobija, kao npr. strah od letjenja. Jednom je rekao “u osnovi, bojim se svega u životu, osim pravljenja filmova”. Većina njegovih filmova je snimljena u Danskoj ili Švedskoj, što znači da nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja u nekim filmovima dešava tamo. Kada god je njegov bio nominovan u Kanu, on bi se vozio u autu iz Danske do Francuske i nazad.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *