Lisa Stansfield – Profil

Lisa Stansfield, rođena kao Lisa Jane Stansfield (Blackpool , Lancashire, Engleska, 11. april 1966.), britanska soul i R&B pjevačica i glumica. Nagrađena je Grammyjem i Brit awards nagradama.

Prvi put se pojavljuje pred TV ekranima 1982. godine na Granada TV u talent-showu na kojem je pobijedila pjevajući pjesmu “The Things That Dreams Are Made Of” sastava The Human League. Od 1983. godine bila je vodeća članica i pjevačica grupe Blue Zone (u SAD-u se grupa zvala “Blue Zone UK”).

Sarađuje 1989. godine s britanskim house sastavom Coldcut kada se pojavljuje kao vokal u pjesmi “People hold on”, a iste godine izdaje i svoj prvi samostalni album “Affection” koji je širom svijeta prodan u više od 5.000.000 primjeraka i s kojim 1990. godine postaje međunarodna zvijezda.

Najpoznatija pjesma s albuma je “All Around The World”, koju je kasnije snimila i u duetu sa Barry Whiteom.

1999., glumi u filmu “Swing” za koji je napisala muziku, kao i obrade swing klasika.

Diskografija
  • 1989.: Affection
  • 1991.: Real Love
  • 1993.: So Natural
  • 1997.: Lisa Stansfield (album)
  • 2001.: Face Up
  • 2003.: Biography – The Greatest Hits
  • 2005.: The Moment
  • 2014.: Seven

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *