Margita Magi Stefanović – Biografija

Margita Magi Stefanović (Beograd, 1. april 1959 — Beograd, 18. septembar 2002), srpska muzičarka, najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Biografija

Rođena je kao jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV-reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspješno završava 1984. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali bioskopa Topčiderska zvezda. Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintisajzer na kojem Stefanovićeva vježba. Nakon povratka sa tromjesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član sastava.

Katarina II 1985. mijenja ime u Ekatarina Velika i djeluje sve do 1994. godine. Tokom tog perioda Margita Stefanović komponuje i muziku za pozorište (predstave Klasni neprijatelj, Tri sestre, S one strane duge i Majka hrabrost) i televiziju (drama Plavi, plavi), radi kao producent (Karlovi Vari) i gostuje na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (Bejbi Kejt, Elvis J. Kurtović, Van Gog, Babe). 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i EKV izvodeći pjesmu Tatu (engl. Tatoo).

Posle raspada Ekatarine Velike nastavlja da se bavi muzikom. Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje CD Ti si sav moj bol (nazvan po pjesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću Coop Arts & Crafts Unlimited. Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pjesme. U tom periodu nastavlja da gostuje i na albumima i koncertima jugoslovenskih bendova i povremeno svira sa sastavima Glisersi, Zion banda i Direktori.

Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić – Kaput mrtvog čoveka što je njeno poslednje muzičko djelo.

Margita Stefanović je poslednje nedjelje života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Zanimljivost

Za nju je vezana urbana priča o prvom beogradskom grafitu. Naime, Nebojša Krstić je na zidu u dvorištu, naspram prozora njenog stana u Smiljanićevoj 4 na Slaviji, napisao – Margita je dečak. Mnogo godina kasnije grafit je izblijedio, a neko je preko njega ispisao Prozor mora pasti.

Bibliografija

Magi, zvezda koja večno traje (Beograd, 2002)
Aleksandar Ilić, Vrati unatrag (Beograd, 2008)
Lidija Nikolić, Osećanja O. Sećanja (Čekić, Beograd, 2011, 2012; Čekić/Makart 2014; Orion Art 2017)
Lidija Nikolić, Post scriptum (Beograd, Orion Art, 2017)
Dušan Vesić, Kao da je bilo nekad (Beograd, Laguna, 2018)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *