Marvin Gaye – Biografija

Marvin Gaye (rođen Marvin Pentz Gay, Jr.) (2. aprila 1939.1. aprila 1984.), američki pjevač, tekstopisac, kompozitor, multi-instrumentalist i producent snimanja, koji je svjetsku slavu stekao kao izvođač u diskografskoj kući “Motown” u vremenu 1960-ih i 1970-ih.

Muzička karijera u “Motownu” počela mu je 1961., gdje Gaye ubrzo nakon dolaska postaje glavni muški izvođač i objavljuje mnogobrojne hitove u vremenu 1960-ih, a neki od njih su, “Stubborn Kind of Fellow”, “How Sweet It Is (To Be Loved By You)”, “I Heard It Through the Grapevine”, kao i nekoliko duet hitova s Tammi Terrell koji uključuju “Ain't No Mountain High Enough” i “You're All I Need to Get By”. Gaye se isticao kao vrlo borbena osoba u stvaranju muzičkih hitova, ali i stvaralački ograničen dok je snimao za “Motown”, kao izvođač, tekstopisac, kompozitor i producent snimanja, bio je najčešće odvojen i čuvan u kampovima. 1971. objavljuje vrlo uspješan album What's Going On, kao i sljedeće koji obuhvataju naslove Trouble Man i Let's Get It On s kojima zaokružuje svoju ranu karijeru kao muzičar u “Motownu”. Marvin Gaye je u to vrijeme uz Steviea Wondera i Luthera Vandrossa bio jedan od najtalentovanijih i najuticajnijih muzičara s etiketom “Motown”. U vremenu 1970-ih objavljuje i nekoliko hit singlova, “Let's Get It On”, “Got to Give It Up” i početkom 1980-ih, “Sexual Healing”. 1984. Gayea ubije njegov otac sveštenik Rev. Marvin Pentz Gay, Sr.

Biografija
Djetinjstvo i karijera

Gaye se rodio u “Freedman's Hospital” bolnici (Washington, District of Columbia). Bio je prvi sin i drugo najstarije dijete od oca sveštenika protestantske sekte Rev. Marvina Pentz Gaya, Sr. i majke Alberte Cooper, koja je bila učiteljica. Sestre Jeanne i Zeola, mlađi brat Frankie i Marvin živjeli su odvojeno po raznim četvrtima Washington D.C. Marvinov otac propovijedao je u crkvi “Seventh-day Adventist Church” koju je sekta zvala “Božja kuća” u kojoj se uvijek držao kodeksa tačnosti i podučavanju ortodoksnog judaizma i pentekostalizma kojega slave kao “Dan duhova”. Kako je Gaye odrastao s ocem u crkvi, počeo je pjevati i svirati razne instrumente u crkvenom horu. Nakon izbacivanja iz škole “Cardozo High School” Gaye se uključuje u ratnu vazduhoplovnu školu, “United States Air Force” (USAF) iz koje je takođe izbačen.

Nakon izbacivanja iz “Air Forcea” 1957., Gaye započinje svoju muzičku karijeru s raznim doo wop sastavima. Zadržava se u grupi “The Marquees” koji su bili vrlo popularni u Washington D.C.-u. Zajedno s Bo Diddleyem, “The Marquees” objavljuje 1958. singl “Wyatt Earp” za diskografsku kuću “Okeh Records” i nakon toga postaje novi član grupe “The Moonglows”. Singl “Mama Loocie” izlazi 1959. za “Chess Records” i prvi je Gayev singl s Moonglowsima. Nakon koncerta u Detroitu, Michigan, iz grupe odlazi Harvey Fuqua, a Gaye sa “novim” Moonglowsi upoznaje predsjednika diskografske kuće “Motown Records”, Berrya Gordya. Gaye je prvo potpisao za nekoliko bubnjarskih sesija svirajući ih sa, The Miracles, The Contours, Martha and the Vandellas, The Marvelettes i drugima. Posebno je svirao sa grupom “The Marvelettes”, koji imaju hit singl iz 1961. “Please Mr. Postman” i sa Little Stevie Wonderom i njegovim singlom iz 1963. “Fingertips Pt. 2”. Obije pjesme dospjele su na broj jedan Top liste pop singlova.

Nakon početka karijere snimanja za Motown, promijenio je ime iz Marvin Gay u Marvin Gaye, dodao je slovo ‘e’ da se razlikuje od prezimena svoga oca i da zaustavi ogovaranja o njegovoj seksualnosti. Marvin se na ovo odlučio po ugledu na svog idola Sama Cookea, koji je takođe dodao slovo ‘e’ na svoje prezime. Marvin je bio tražen od mnogih izdavača za snimanje ali Berry Gordy, predsjednik Motown Recordsa, to nije dopustio. Prema dokumentima VH-1, američke muzičke TV kuće, Marvin, njegova djevojka i Berryeva sestra Anna Gordy, uvjerili su Berrya da Marvin mora potpisati za snimanje pop i jazz stilova što je u to vrijeme bila savremena muzika.

Početak uspjeha

Marvin Gaye, omot albuma iz 1966.g. Moods of Marvin Gaye

Gaye svoju popularnu karijeru počinje graditi bez tuđe pomoći, gradi je na prefinjenosti i džentlmenskom maniru, gdje je malu pomoć imao od Motownskog kućnog istražitelja, Maxinea Powella, međutim, kod samog pjevanja, Powell mu nije mogao pomoći. U junu 1961., Gaye objavljuje svoj prvi solo album The Soulful Moods of Marvin Gaye. Album je napisan po Broadwayskim standardima i jazz popularnim pjesmama ali ipak nije zabilježio veći uspjeh na Top listama. Nakon toga, prema traženju Gordya, postignut je dogovor između njega i Gayea da sljedeći snimljeni materijal bude više po R&B standardima i objavljuju tri singla koja je napisao Marvin Gaye. Njegov prvi singl “Let Your Conscience Be Your Guide”, koji je montiran od Raya Charlesa, ne prolazi dobro na Top listama a prate ga i sljedeća dva “Sandman” i “A Soldier's Plea”, koji pojedinačno izlaze 1962. Ironije radi Marvin svoj prvi uspjeh postiže u saradnji sa grupom “The Marvelettes” i hitom iz 1962. “Beechwood 4-5789”. Završetak svoje neuspješnosti najavljuje singlom “Stubborn Kind of Fellow”, s kojim prvi put dolazi na R&B Top liste, najavivši niz soul hitova ostvarenih u saradnji s gotovo svim producentima i autorima Motowna. Pjesma je nastala saradnjom Gayea i njegovog prijatelja, producenta Williama “Mickey” Stevensona, koji joj je dao oblik sastava “Martha and the Vandellas”

Njegov sljedeći singl “Hitch Hike”, prati uspješnost prvoga i dolazi na Top 40 singlova, kao i “Pride & Joy” i “Can I Get a Witness”, koje mu donose visoka mjesta na Top listama i veliku uspješnost u 1963.g. Uspješnost se nastavila i u 1964. sa singlom “You Are a Wonderful One”, “Try It Baby”, “Baby Don't You Do It” i “How Sweet It Is (To Be Loved By You)”, s kojim pjesmama postaje prepoznatljiv.

U to vrijeme svoje rane uspješnosti, Gaye pomaže grupu “Martha and the Vandellas”, pisanjem pjesme “Dancing in the Street” iz 1964. Zajedno sa Smokeyem Robinsonom radi na svom sljedećem albumu Moods of Marvin Gaye, s kojeg će se izdvojiti dva hit singla “I'll Be Doggone” i “Ain't That Peculiar”, koji dolaze na top 10 muzičkih lista.

Završavaju na Billboardovoj Top listi R&B singlova na prvom mjestu. Marvin svojom ranom uspješnošću postaje idol mlađoj generaciji i postaje njihov miljenik u muzičkim TV emisijama poput American Bandstand, Shindig!, Hullaballoo i The Mike Douglas Show. Gaye je jednako bio uspješan i s duetima, Kim Weston, Mary Wells i posebno Tammi Terrell.

Tammi Terrell

Mnogi Gayevi hitovi za Motown bili su u ženskom duetom s Kim Weston i Mary Wells; prvi album Gaye/Wells izlazi 1964. i zove se Together, ujedno je i prvi Marvinov album koji dolazi na Top liste. Ipak, najveću popularnost donijeli su mu dueti s Tammi Terrell, s tim pjesmama postaje nezaboravan. Terrell i Gaye imali su odličan odnos i njihov prvi zajednički album izlazi 1967. pod nazivom United.

Album daje dva velika hita “Ain't No Mountain High Enough” (kasnije ga izvodi Diana Ross i mnogi drugi u novije vrijeme, američka rock grupa “Doobie Brothers”, pjevač Michael McDonald i drugi), i “Your Precious Love”. 14. oktobra 1967., Gaye i Terrell vidno oslabljena i naslonjena u njegovom naručju izvode dobrodošlicu u “Hampton Institute” u Hamptonu, Virginia. Kasnije joj je dijagnostifikovan tumor mozga i nakon toga bilo joj je sve lošije.

Motownu donsoi odluku da još neko vrijeme mogu zajedno raditi Gaye i Terrell, pa stoga 1968. izdaju album You're All I Need, koji je načinjen od dva velika hita “Ain't Nothing Like the Real Thing” i “You're All I Need to Get By”. Uskoro dolazi vrijeme kada izdaju svoj zadnji album Easy koji izlazi 1969.

Terrellina bolest baca Gayea u depresiju. Njegova pjesma “I Heard It Through the Grapevine”, koja je ranije objavljena 1967 u izvođenju Gladys Knight & The Pips, dolazi na prvo mjesto Top lista i bilježi najbolju prodaju u istoriji Motowna od preko četiri miliona prodatih kopija albuma, a njegovu uspješnost Gaye pripisuje svojim lošim osjećajima i depresiji.

Kasnije njegov rad u saradnji s producentom Normanom Whitfieldom, rezultira objavljivanjem njihova dva hit singla, “Too Busy Thinking About My Baby” i “That's the Way Love Is”. U međuvremenu Gaye se oženio za Annu Gordy i malo mu se vratilo raspoloženje ali nedovoljno da se vrati pjevanju zabavnih pop pjesama. U tom vremenu dok je tražio bolje raspoloženje, Gaye radi produkciju za dva singla, “Baby I'm For Real” i “The Bells” od R&B sastava “The Originals”.

What's Going On

Marvin Gaye, omot vrlo uspješnog albuma iz 1971.g. What's Going On

Tammi Terrell umire je od tumora mozga 16. marta 1970. Pogođen njenom smrću, Marvin je vrlo emocionalno na njenoj sahrani govorio da se njen odlazak morao dogoditi. Nakon toga, Gaye se totalno povukao u sebe i nije nastupao na koncertima dvije godine. Jedan Gayeev prijatelj rekao je kako razmišlja da napusti muzičku karijeru i priključi se ekipi američkog fudbala Detroit Lions (nakon susreta s poznanicima Mel Farr i Lem Barney, članovima kluba), ali nakon uspješne produkcije sa sastavom “The Originals”, Gaye dobija samopouzdanje i okreće se daljnjoj muzičkoj uspješnosti.

Rezultat njegovog ulaska u studio 1. juna 1970.g., jesu snimanje tri singla “What's Going On”, “God is Love” i “Sad Tomorrows” – ranija verzija “Flying High (In the Friendly Sky)”. Gaye zahtijeva objavljivanje singla “What's Going On”, dok Motown i njegov čelni čovjek Berry Gordy govore da pjesma nije dobra i da je nekomercijalna. Gaye je uporan i uprkos Gordyevom protivljenju singl je objavljen i na veliko iznenađenje postaje u januaru 1971. veliki hit. Gordy je kasnije dobio zahtjev da objavi cjelokupni album pod istim nazivom sa pjesmama Marvina Gayea.

U maju 1971. izlazi What's Going On, njegov najvažniji i najbolji album u karijeri. Slojeviti zvučni izražaj (pod uticajem funka i jazza) i sadržajan tekst (pomalo u duhovnom stilu) donose mu veliku popularnost sedamdesetih ali i prekid saradnje s kućom Motown. Dva velika hita “Mercy Mercy Me (The Ecology)” i “Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)”, dolaze na Top 10 pop muzike i na prvo mjesto R&B Top lista. Album prerasta u jedan od nezaboravnih soul albuma svih vremena, baziran na temi konceptnog albuma, postavlja nove granice u soul muzici. Gaye je znao govoriti, “najviše volim snimati soul muziku, zato što dobiješ najfinije glasove”.

Nastavak muzičkog uspjeha

Marvin Gaye, omot albuma iz 1973.g.
Let's Get It On

Želeći nastaviti uspjeh albuma What's Going On, Marvin se seli 1972. iz Detroita u Los Angeles, nakon što mu je ponuđena mogućnost pisanja muzike za blaxploitation film. Marvin izdaje muziku za film Trouble Man i pjesmu istog imena 1972.g., koja postaje hit singl na Top 10 hitova, u rano doba 1973. Vrijeme koje dolazi biće prilično tmurno u njegovoj karijeri, mijenja muzički stil u ljubavnu temu i socijalu.

Album Let's Get It On iz 1973., bio je mnogo ležerniji u pristupu s dominirajućim ljubavnim temama i pop melodijama, ipak, Gaye nije napustio svoje visoke standarde sofisticirane produkcije. Premda nije ponovio uspješnost albuma What's Going On, ima niz zanimljivih hitova, “Come Get to This”, “You Sure Love to Ball” i “Distant Lover”. Za album se kasnije govorilo da je neuporedivo senzibilno savršen i pun energije.

Gaye odlazi raditi svoj posljednji duet album Diana & Marvin s američkom pjevačicom Dianom Ross. Gaye se oglušio na natpis “Zabranjeno pušenje” koje je stajalo u studiju, pa su pjevali u odvojenim prostorijama dok je trajalo snimanje. Objavljen 1973.. album na američki Top 20, daje hit singlove “You're a Special Part of Me i “My Mistake (Was to Love You)”.

1976. Gaye objavljuje LP I Want You, s kojeg naslovna pjesma dolazi na prvo mjesto R&B Top lista.

“Got to Give It Up” i zadnji dani u Motownu

1977. Gaye objavljuje funki singl “Got to Give It Up”, koji dolazi na prvo mjesto R&B i dance Top lista, istovremeno pomažući njegovom albumu uživo Live at the London Palladium, da se proda u više od dva miliona kopija i tako postaje jedan od deset najprodavanijih albuma godine. Sljedeće godine rastaje se od svoje prve žene Anne i dogovara s njom izdržavanje i udio od prodatih albuma. Rezultat razvoda bio je album Here, My Dear, koji je bio naslovljen na bivšu suprugu Annu. Album je rezervisano završio na Top listama (usprkos dobrim kritikama), a i Gayeva borba za hitovima pomalo je opala. 1980. potpisuje ugovor S britanskim promoterom Jeffreyem Krugerom održava prekomorski koncert koji rezultira vrhuncem njegovog nastupa u “London's Drury Laneu” ispred Princeze Margaret. Dok je boravio u Londonu, Gaye je radio na albumu In Our Lifetime, kojeg je u cjelosti sam snimio. Motown objavljuje album 1981. Gaye nakon objavljivanja optužuje Motown da je preuredio i remiksao album bez njegove dozvole i da su lagali da album nije bio gotov.

Povratak i neočekivana smrt

Nakon dobijene šanse da još jednom krene iz početka, seli se u Ostend, Belgija, gdje misli dalje nastaviti živjeti i raditi. Još uvijek pod utiskom svađe s Motownom, nepromišljeno ali odlučno objavljuje album In Our Lifetime, dogovarajući se da potpiše za diskografsku kuću “Columbia Records”, za koju 1982. izdaje album Midnight Love. Album ukljućuje Marvinov zadnji veliki hit “Sexual Healing”. Za ovu pjesmu Gaye je dobio dvije Grammy nagrade (najbolja muška vokalna pjesma i najbolji R&B instrumental), u februaru 1983. Sljedeće godine bio je ponovo nominovan za Grammy nagradu u kategoriji najbolja muška vokalna pjesma.

U martu 1983. održava svoj završni nastup za mentora i izdavača na priredbi Motown 25: Yesterday, Today, Forever, s izvođenjem “What's Going On”. Nakon toga odlazi u Ameriku da na turneji prezentuje album. Nakon završetka turneje, Gaye ima ozbiljnih problema sa zdravljem, opet djeluje depresivno i osjeća strah za svoj život.

Gaye, poslije američke turneje odlazi svojim roditeljima i povlači se u sebe. Prijetio je samoubistvom, nakon nebrojenih svađa s njegovim ocem Marvinom Gay, Sr. Little Richard, sa “E!” televizije u emisiji True Hollywood Story , otkriva javnosti kako mu je Gaye rekao da će umrijeti do kraja godine. 1. aprila 1984., dan prije njegovog 45 rođendana, u porodičnoj kući, Gayea je ustrijelio i ubio otac, koji je kasnije osuđen na šest godina zatvora. Nakon suđenja, Marvinu, Sr. doktor je otkrio tumor glave, on 1998. umire u svojoj kući od upale pluća. Nakon smrti, Gaye posthumno 1987. ulazi u “Rock and Roll Hall of Fame”.

Lični život

Marvin Gaye se ženio dva puta. Prvi put oženio je sestru Berrya Gordya, Annu Gordy (sedamnaest godina stariju od njega), koja je bila očarana Gayevim ranim hitovima, “Stubborn Kind of Fellow” i “You Are a Wonderful One”. U braku im se rodio sin Marvin Pentz Gaye III u novembru 1965.g. Neprestani problemi u braku su počeli kada je Gaye upoznao (sedamnaest godina mlađu) sedamnaest godina staru Janis Hunter, kćerku jazz ikone Slima Gaillarda. Janis je bila očarana Gayevom muzikom, posebno njegovim albumima What's Going On i Trouble Man. Iz te veze, Gaye ima dvoje djece, Nona Marvisa Gaye (rođena 4. septembra 1974.) i Frankie Christian Gaye (rođen 16. novembra 1975.). Marvin i Janis se uzimaju nakon Marvinovog razvoda od Anne Gordy, koji je završio sudskim procesom. Ubrzo nakon nakon razvoda od Anne, ženi se s Janis u oktobru 1977., a svadba je bila u Baton Rougeu, Louisiana, međutim, tenzije i svađe među njima postajale su sve jače i kulminirale su razvodom u februaru 1982.g.

Nakon razvoda 1982., Gaye se počinje zabavljati s Lady Edith Foxwell, koja je bila bivša žena britanskog filmskog reditelja Ivana Foxwella. Prema riječima Bernarda J. Taylora, tekstopisca i kompozitora (prije nego što ga je ustrijelio otac) Lady Edith i Gaye razmisljali su o braku.

Nakon Marvinove smrti, Gayevih dvoje djece nastavilo je njegovim putem, sin Marvin Pentz Gaye III postao je producent snimanja a njegova jedina kćer Nona, postala je model, glumica i pjevačica.

Diskografija
SAD i VB Top 10 singlova
Godina Naziv pjesme
SAD Top lista VB Top lista
1963.: “Pride & Joy” 10
1964.: “How Sweet It Is (To Be Loved By You)” 6
1965.: “I'll Be Doggone” 8
1965.: “Ain't That Peculiar” 8
1967.: “Your Precious Love
(zajedno s Tammi Terrell)
5
1967.: “If I Could Build My Whole World Around You”
(zajedno s Tammi Terrell)
10
1968.: “Ain't Nothing Like the Real Thing”
(zajedno s Tammi Terrell)
8
1968.: “You're All I Need to Get By”
(zajedno s Tammi Terrell)
7
1968.: “I Heard It Through the Grapevine” 1 1
1969.: “Too Busy Thinking About My Baby” 4 5
1969.: “The Onion Song”
(zajedno s Tammi Terrell)
9
1969.: “Abraham, Martin & John” 9
1969.: “That's the Way Love Is” 7
1971.: “What's Going On” 2
1971.: “Mercy Mercy Me (The Ecology)” 4
1971.: “Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)” 9
1972.: “Trouble Man” 7
1973.: “Let's Get It On” 1
1974.: “You Are Everything”
(zajedno sa Dianom Ross)
5
1977.: “Got to Give It Up” 1 7
1982.: “Sexual Healing” 3 4
Top 10 albuma
Filmografija
  • 1965.: The T.A.M.I. Show (dokumentarni)
  • 1969.: The Ballad of Andy Crocker (TV film)
  • 1971.: Chrome & Hot Leather (TV film)
  • 1972.: Trouble Man (muzika iz filma)
  • 1973.: Save the Children (dokumentarni)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *