Miodrag Petrović Čkalja – Najveći komičar bivše Jugoslavije

Miodrag Petrović – Čkalja (Kruševac, 1. april 1924. – Beograd, 20. oktobar 2003.), jedan od najpoznatijih srpskih glumaca i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije.

Biografija

Čkalja je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dijete Čedomira i Hristine – Tine Petrović. Sudbina je htjela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi 1. aprila, na dan šale. Porodica Petrović živela je u Balšićevoj ulici u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gdje je i počeo da se bavi glumom – u dramskoj sekciji.

U vrijeme Drugog svjetskog rata nalazio se u Kulturno-prosvetnoj ekipi 47. divizije NOVJ. Nakon rata i demobilizacije upisuje studije veterine u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“.

1946. postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gdje i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumi i u prvoj seriji Televizije Beograd – „Servisna stanica“, od 1959. godine. U toj seriji se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

Od 1976. godine imao je status slobodnog umjetnika.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama “Servisna stanica” (1959), “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983), kao i u filmovima “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije ponovo voze” (1984).

Imao je uspješnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno djelo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno djelo, „Zlatnog ćurana“ za životno djelo na danima komedije u Jagodini…

Čkaljin sin, Čedomir Petrović, takođe je uspješan glumac.

Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga. Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

Nadimak

Nadimak Čkalja dobio je kao djete. Nadimak mu je dao školski drug Jeftić, jer je kao dijete bio „suvonjav i štrkljast“.

Filmografija
Filmografija glumca Miodraga Petrovića Čkalje
God. Naziv Uloga
1950.-te
1950. Jezero
1950. Crveni cvet
1954. Sumnjivo lice
1958. Cetiri kilometra na sat Profesor psihologije
1959. Tuđe dete (TV)
1959. Maskarada
1960.-te
1960. Diližansa snova Kir Janja
1960. Ljubav i moda Komercijalni direktor
1960. Autobiografija (TV) Branislav Nušić
1960. Servisna stanica (serija) Jordan
1960. Zajednički stan Pepi
1961. Nema malih bogova Jordan
1961. Serafimov klub (serija)
1961. Sreća u torbi Jordan
1962. Tri priče o Džefu Pitersu (TV) Džef Piters
1962. Junaci dana (TV) Poštar Laka
1963. Kapetan Smelo srce
1963. Detelina sa tri lista (serija)
1962-1963. Muzej voštanih figura (serija) Čuvar Mita
1964. Na mesto, građanine Pokorni! Bora Munja
1964. Instalater Štuks
1964. Put oko sveta Jovanče Micić
1964. Na slovo, na slovo (serija) Čkalja
1964. Ateks
1964. Narodni poslanik Sreta Numera
1965. Popodne jednog Fauna
1965. Licem u naličje (serija) Spasoje
1965. Leđa Ivana Groznog (TV) Ivan Grozni
1966. Orlovi rano lete Poljar Lijan
1966. Servisna stanica (TV) Jordan
1966. Crni sneg (serija) Limar Cakan
1966. Ljudi i papagaji (serija) Toza ‘Sto posto’
1967. Ljubav do groba, poslednja
1967. Lopovi, talenti i obožavaoci
1967. Zlatna praćka Sibin
1967. Zabavlja vas Mija Aleksić (serija)
1967. Letovi koji se pamte (serija) Seoski fotograf
1967. Krug dvojkom (serija) Kondukter Daca
1967. Dežurna ulica (serija) Slava
1968. Kad golubovi polete Žika Afrika
1968. Višnja na Tašmajdanu Profesor francuskog jezika
1968. Bećarska revija
1968. Veseli povratak
1968. Spavajte mirno (serija) Srećko Napast
1968. Sačulatac (serija) Neven Smartić
1969. Pokojnik (TV) Anta Milosavljević
1969. Bog je umro uzalud Predrag; Nenad
1969. Silom otac Jovance Micić
1970.-te
1970. Čkalja
1970. Milorade, kam bek (TV) Stric Gvozden
1970. Engleski onakav kakav se govori (TV) Ezen
1970. Poezija Ogdena Nesa
1970. Đido (TV) Maksim
1970. Lepa parada Krojac
1970. Biciklisti Jiri
1970. Ljubav na seoski način (serija) Gvozden Jovanović
1970. Prva ljubav
1971. TV telefoniranje
1971. Sve od sebe (serija)
1971. Operacija 30 slova (serija)
1972. Koncert za komšije (TV)
1973. Ljubavni slučaj sestre jednog ministra
1973. Kamiondžije (serija) Živadin Jarić Jare
1973. Dva kapitena (serija) Kapiten TV gledalaca
1973. Paja i Jare Živadin Jarić Jare
1972-1973. Obraz uz obraz (serija) Čkalja
1974. Vlast (TV) Miloje
1975. Slučaj šampiona (TV) Bokan
1975. Momčine
1978. Sedam plus sedam (serija)
1979. Poletarac (serija)
1980.-te
1980. Avanture Borivoja Šurdilovića Blagoje Popović Firga
1980. Vruć vetar (serija) Blagoje Popović Firga
1980. Samo za dvoje (TV) Milorad Petrović
1981. Sijamci (serija) Direktor osnovne škole
1981. Istorija bračnog loma u tri toma (TV) Čkalja
1984. Kamiondžije opet voze Živadin Jarić Jare
1984. Dr (TV) Blagoje
1984. Kamiondžije opet voze (serija) Živadin Jarić
1984. Formula 1 (serija)
1986. Neozbiljni Branislav Nušić (TV) Branislav Nušić
1987. Bolji život (serija) Ljubiša Branković
1989. Čkalja sa vama
1989. Čkalja, snaga klade valja
1990.-te
1993. Ruski car (TV) Milutin Nikolić
1996. To se samo svici igraju (serija)
1997. Čkalja No. 1
1999. Halo, ovde Čkalja (serija)
2000.-te
2000. Mili i slatki, moj Đokice (TV) Đorđe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *