Muddy Watters – Biografija

McKinley Morganfield (4 April, 1913 – 30 April, 1983), profesionalno poznat kao Muddy Waters, američki blues muzičar često navođen kao “otac modernog Chicago bluesa“.

Muddy Waters je odrastao na Stovall Plantažama kod Clarksdalea, Mississippi, sa 17 godina je svirao gitaru i harmoniku ugledajući se na blues umjetnike Son Housea i Robert Johnson.

Sniman je u Mississippiju od Alana Lomaxa za Kongresnu biblioteku 1941. 1943 se seli u Chicago kako bi postao profesionalni muzičar.

1946 snima svoje prve pjesme za Columbia Records a kasnije za Aristocrat Records, novoformiranu etiketu braće Leonarda i Phila Chessa.

Ranih 50-ih, Muddy Waters i njegov bend: Little Walter Jacobs na harmonici, Jimmy Rogers na gitari, Elgin Evans na bubnjevima i Otis Spann na klaviru snimaju nekoliko blues klasika uz pomoć basiste i tekstopisca Willie Dixona.

Te pjesme uključuju: “Hoochie Coochie Man“, “I Just Want to Make Love to You” i “I'm Ready“. 1958 putuje u Englesku, pokušavajući tamo da izazove interes za blues.

Njegovo izvođenje na Newport Jazz Festivalu 1960 je snimljeno i objavljeno kao njegov prvi live album, At Newport 1960.

Uticaj Muddy Watersa je ogroman, ne samo za blues ili rhythm and blues već i za rock and roll, hard rock, folk music, jazz i country muziku.

photo by Rock & Roll Hall of Fame

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *